РС и матица

Галијашевић: НАТО као да припрема пожар у БиХ да би изигравао ватрогасца, а Америка – спасиоца

„СУМЊАМ У ДОБРЕ НАМЈЕРЕ КОИХ КОЈИ СУ У БиХ ПОСЛАЛИ КРИСТИЈАНА ШМИТА“

 

  • Из Сирије, Авганистана, Ирака и Либије нису стизале праве избјеглице већ припадници на фронтовима поражених снага. Тим људима је неко обезбиједио и платио превоз до Европе, хранио их и облачио, обезбјеђивао успутни смјештај и водио ка одређеној европској дестинацији. Неко моћан је имао интерес да их инфилтрира у Европу. Сада је ЕУ подигла непробојну баријеру, али мигранти и даље стижу на Балкан“
  • Питање свих питање гласи – ко их и зашто овдје групише? Није ли ријеч о школском примјеру припреме конфликта, која почиње стварањем и ширењем конфликтних идеја, а наставља се изградњом конфликтне инфраструктуре?
  • „Дио НАТО држава у посљедње вријеме, нарочито откако су Американци и осрали напустили Авганистан, скреће фокус на тероризам у Африци и набацује као да ће нам отуда стићи терористи-самоубице. Како то да сада не треба очекивати терористе из азијских земаља Сирије и Ирака, гдје се у редовима Исламске државе боре стотине људи са Балкана?
  • Американци су послали своје људе, савјетнике за сваку од важних области којима треба да се бави Шмит, па се поставља питање ко ту, у ствари, доноси одлуке? Посљедица оваквог дјеловања је оштар одговор Републике Српске најавом поновног формирања војске и протјеривања Сипе, што је Сарајево једва дочекало да подигне тензије међу Бошњацима

ЕКСПЕРТ за безбједност, исламски екстремизам и тероризам Џевад Галијашевић изјавио је да причом о исламским терористима из Африке који ће угрозити Балкан, дио НАТО држава покушава да скрене пажњу са кризе коју изнова ствара на овом простору, те да је сценарио радикализације у БиХ много вјероватнији од напада афричких бомбашасамоубица.

Примјетно је да дио НАТО држава у посљедње вријеме скреће фокус приче о тероризму на Африку, гдје већ дуго исламски екстремисти убијају на хиљаде људи годишње, али се о томе на Западу из неког разлога није говорило“, указао је Галијашевић у изјави Срни.

Према његовим ријечима, та промјена фокуса се дешава баш у тренутку када су Американци отишли из Авганистана и оставили талибанима огромне количине оружја и опреме, а судећи по снимцима и људе обучене да користе америчка борбена возила и хеликоптере.

Галијашевић је рекао да је то покренуло ријеке избјеглица и изазвало велико узнемирење у околним земљама.

„Како то да сада не треба очекивати терористе из азијских земаља Сирије и Ирака, гдје се у редовима `Исламске државе` боре стотине људи са Балкана? Зашто њима западне службе гледају кроз прсте и допуштају им да на Балкану шире идеје и врбују нове чланове? Као да неко жели да вјерујемо да екстремисти из Азије нису тако лоши. Можда због тога што угрожавају Русију и Кину?“, упитао је Галијашевић.

Овај стручњак за безбједност нагласио је да нема „слободних стријелаца“ међу терористима и да је тероризам увијек инструмент неке државне политике.

Ко је био довољно богат и моћан да прије неколико година пружи невиђену медијску подршку стотинама хиљада људи са Блиског истока и направи легенду која их је представила као избјеглице из Сирије, породице бескућника без игдје ичега?„, подсјетио је Галијашевић и додао да се показало да је међу њима тек незнатан број жена и дјеце, а да је ријеч о младим мушкарцима за војну службу.

Џевад Галијашевић (Фото: УНС прес центар)

Галијашевић је рекао да је онда „откривено“ да нису сви из Сирије, већ да их има много из Авганистана, Ирака, Либије, да нису праве избјеглице већ припадници снага поражених на неком фронту.

Тим људима је неко обезбиједио и платио превоз до Европе, хранио их и облачио, обезбјеђивао успутни смјештај и водио ка одређеној европској дестинацији. Они то нису могли да ураде сами. Неко моћан је имао интерес да их инфилтрира у Европу. Сада је ЕУ подигла непробојну баријеру, али мигранти и даље стижу на Балкан. Питање свих питање гласи – ко их и зашто овдје групише?“, навео је Галијашевић.

Он је додао да сумња и у добре намјере оних који су послали Кристијана Шмита да ради као високи представник у БиХ.

Галијашевић је рекао да је Шмит послат без сагласности свих чланица Савјета безбједности и иритира Републику Српску покушајима укидања њених надлежности.

Истовремено, Американци су послали своје људе, савјетнике за сваку од важних области којима треба да се бави Шмит, па се поставља питање ко ту, у ствари, доноси одлуке? Посљедица оваквог дјеловања је оштар одговор Републике Српске најавом поновног формирања војске и протјеривања Сипе, што је Сарајево једва дочекало да подигне тензије међу Бошњацима“, оцијенио је Галијашевић.

Он је указао да је ријеч о школском примјеру припреме конфликта, која почиње стварањем и ширењем конфликтних идеја, а наставља се изградњом конфликтне инфраструктуре.

„Ту ситуацију ЕУ не може да ријеши па би Американци могли поново да се појаве као спасиоци. Дио НАТО-а као да припрема пожар само да би се показао као једини ватрогасац“, упозорио је Галијашевић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар