РС и матица

Генералу Младићу «Брамерцова правда» досудила – доживотни затвор

ОДЛУКУ НИЈЕ ПОДРЖАЛА САМО СУДИЈА ПРИСЦА МАТИМБА НИАМБЕ
  • Троје судија из Африке и један са Јамајке потврдило првостепену пресуду из новембра 2017. године којом је Младић осуђен по 10 од 11 тачака оптужнице. Био је ослобођен само по првој тачки „Геноцид у шест општина“, Фочи, Котор Варошу, Приједору, Кључу, Санском Мосту и Власеници
  • Жалбено вијеће прецизирало да је одбило наводе жалбе Ратка Младића на првостепену пресуду који се тичу доказа у вези са удруженим злочиначким подухватом и намјером да се изврши
  • Генерал Младић непосредно пред изрицање другостепене пресуде у Хагу рекао да ће бити добро и да ће бити ослобођен «ако буде по Божијој правди, а ако буде по Брамерцовој – онда то није правда»

ХАШКИ трибунал, који се прогласио за Механизам за кривичне судове, поново је потврдио да је основан да би судио Србима и да му није дозвољено да не буде антисрпски трибунал.

Његово жалбено веће данас је потврдило осуду генерала Ратка Младића на доживотну робију.

Тиме је потврдило првостепену пресуду из новембра 2017. године којом је Младић осуђен по 10 од 11 тачака оптужнице. Био је ослобођен само по првој тачки „Геноцид у шест општина“, Фочи, Котор Варошу, Приједору, Кључу, Санском Мосту и Власеници.

Судија Присца Матимба Ниамбе је дала супротно мишљење на све закључке Жалбеног вијећа поводом жалбе којом је Младићева одбрана оспорила наводе Претресног вијећа.

Жалбено вијеће је прецизирало да је одбило наводе жалбе Ратка Младића на првостепену пресуду који се тичу доказа у вези са удруженим злочиначким подухватом, његовом намјером да се он изврши и другим закључцима првостепене пресуде којом је Младић осуђен на доживотни затвор.

Изрицање другостепене почело је у 15 часова.

Младић је потврдио да може да прати изрицање пресуде на језику који разуме.

У судници је и наметнута правна савјетица одбране Луиза Пета Багот, док је генералов син Дарко пресуду слушао из посебне просторије Механизма у Хагу.

Сажетак пресуде је прочитала предсједница петочланог Жалбеног вијећа Резидуалног механизма за кривичне судове судија Присца Матимба Ниамбе, а чланови вијећа који су учесвовали у пресуђивању Младићу су судије: Амината Лоис Рунени Н’гумс, Сејмур Пантон, Елизабет Ибанда-Нахамиа и Мустафа Ел Бсај.

Четворо судија је из Африке – из Марока, Јамајке, Гамбије и Уганде – а један из Јамајке.

Неки од учесника поступка пратили су га путем видео конференцијске везе.

Генерал Младић је непосредно пред изрицање другостепене пресуде у Хагу рекао да ће бити добро и да ће бити ослобођен «ако буде по Божијој правди, а ако буде по Брамерцовој – онда то није правда».

Суђење Ратку Младићу почело је у мају 2012, а окончано 15. децембра 2016. године.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар