Одабрано РС и матица

Георгиев: Ко год “Тамо далеко“ повезује са мржњом треба да пропадне у земљу од стида

БЕЋКОВИЋ: ГЕОРГИЕВ БОЉЕ ОДЛИКОВАЊЕ НЕ МОЖЕ ДА ДОБИЈЕ ОД ЦРНОГОРСКЕ КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ
  • Матија БЕЋКОВИЋ: „Слушао сам многе хорове који су отпевали песму „Тамо далеко“ на свој начин и на својим језицима. Певали су је Французи, Енглези, Кинези, Словаци… Hоће ли Црногорци све ове народе да оптуже да негирају црногорски идентитет?
  • Владо ГЕОРГИЕВ: Оптужују Србе за своје поријекло и лозу. Никад нисам чуо да се било ко побунио кад се на фештама у Боки развије хрватска застава. Мени то никад није засметало. Ко год да је “Тамо далеко“ повезао са мржњом треба да пропадне у земљу од стида, а одатле затим да потражи озбиљну љекарску помоћ

СРПСКИ академик Матија Бећковић у свом стилу је за Телеграф.рс прокоментарисао одлуку црногорских институција о кривичној пријави против поп певача Влада Георгиева због његовог наступа у Херцег Новом и певању песама „Тамо далеко“ и „Црна Гора и Србија то је једна фамилија“

Бећковић, који због својих дубокоумних ставова такође има проблема са црногорским властима, а чак је једном приликом проглашен persona non grata у Црној Гори.

„Сјајно је за Георгиева што су Црногорци најавили кривичну пријаву и што се буне због његовог наступа у Херцег Новом. Боље одликовање од њихове кривичне пријаве није могао да добије. Док су њихове институције тако одлучиле, то значи да је Георгиев урадио нешто добро, само нека настави тако. Нису га могли боље одликовати – саркастично је одговорио Бећковић, који је на тај начин истакао шта мисли о таквом мишљењу црногорских институција.

Академик се потом осврнуо и на родољубну песму „Тамо далеко“, која је настала за вријеме Првог свјетског рата на Крфу:

„Слушао сам многе хорове који су отпевали песму „Тамо далеко“ на свој начин и на својим језицима. Певали су је Французи, Енглези, Кинези, Словаци… Hоће ли Црногорци све ове народе да оптуже да негирају црногорски идентитет? – још једном је огорченост у одговору исказао Бећковић.

На крају је истакао да су црногорске власти отишле на саsвим неку другу страну и у погрешном правцу.

Њихове власти и институције се на све начине боре против српства и Србије. Редовним поступцима и одлукама доказују да су саучесници „Велике Албаније“, које формално нема, а суштински постоји – изнио је у закључку Бећковић.

Црогорски покрет (ЦП), који је прије четири године године основан као удружење с циљем да афирмише црногорске вриједности, поднио је кривичну пријаву Врховном државном тужилаштву против Митрополије црногорско-приморске (МЦП) и музичара Владe Георгиева, с образложењем да су починили кривична дјела против уставног уређења и безбједности Црне Горе и изазивања националне, расне и вјерске мржње.

Црногорско Министарство културе саопштило је дан раније да ће поднијети пријаву против Георгиева, организатора манифестације „Трг од ћирилице“ која је одржана у Херцег Новом, и поручило да смотре културе не смију да буду изговор за организацију националистичких скупова, а посебно када се њима негира црногорски идентитет.

Манифестацију „Трг од ћирилице”, коју је у Херцег Новом у уторак званично организовала Митрополија црногорско приморска, обиљежио је наступ Героргијева, који је отпјевао „Тамо далеко“ и „Црна Гора и Србија то је једна фамилија“

Георгиев је рекао да „свако ко мисли да је „Тамо далеко“ увредљива песма треба да се стиди.

„Оптужују Србе за своје поријекло и лозу. Никад нисам чуо да се било ко побунио кад се на фештама у Боки развије хрватска застава. Мени то никад није засметало. Ко год да је “Тамо далеко“ повезао са мржњом треба да пропадне у земљу од стида, а одатле затим да потражи озбиљну љекарску помоћ. Ја сам рођени Новљанин и Црну Гору волим као једно од моја два ока у глави. Господо, престаните да вријеђате. Зауставите се кад осјетите да ће имало мржње изаћи из вас – рекао је Георгиев.

(извор: Telegraf.rs) 

1 коментар

  • Ја сам Чех из Прага и волим песму „Далеко“. Песма је лепа, милозвучна и тужна. Сви смо ми Словени и треба да се држимо заједно и да се не боримо.
    Много волим ту песму, овде у ЧЕШКОЈ има парче земље и река МОРАВА и ту сам рођен. Највише ми се свиђа део песме……..“Где тишина путује Моравском“……

    Поздрав свим Србима и мислим на њих!!!!!!!!!!! Срећно!!!!!!!

Кликни овде да поставиш коментар