РС и матица

Грајф: Око Сребренице су убијене хиљаде Срба – постојало је настојање да се етнички очисте

ИЗ ИНТЕРВЈУА РТРС ИЗРАЕЛСКОГ ИСТОРИЧАРА Г. ГРАЈФА, ПРЕДСЈЕДНИКА МЕЂУНАРОДНЕ КОМИСИЈЕ ЗА СРЕБРЕНИЦУ
  • „Немам при себи податке, али се ради о хиљадама. Убијани су у својим домовима, испред кућа, на дјелу је било брутално етничко чишћење и о томе се мора говорити“
  • „Комисија није дала посљедњу ријеч, можда ће неко за 15 година одлучити да оснује нову комисију. Али, оно што смо ми урадили озбиљан је покушај да сагледамо шта се догађало за вријеме ондашњих трагичних догађаја, и да посијемо сјеме боље будућности“

Извор: РТРС

У ОБИМНОМ извјештају, Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа на подручју сребреничке регије од 1992. до 1995. утврдила је да је на том подручју убијено више хиљада Срба. Постојало је настојање етничког чишћења Срба, рекао је израелски историчар и предсједник Независне међународне комисије, Гидеон Грајф у интервјуу за РТРС.

Грајф је демантовао тврдње појединих медија из Федерације да је комисија у извјештају представила измијењен број страдалих Муслимана у регији Сребренице.

– Постојало је настојање да се етнички очисте многа српска села, на хиљаде Срба је брутално убијено у периоду од 1992 до 1993. на подручју Сребренице. О томе се не зна довољно, о томе се не објављује довољно, а један од наших циљева био је да покажемо и тај дио историје. Историја не може бити једнострана – поручио је Грајф.

Грајф наглашава да када говори о страдању свих људи, а то је и у називу комисије, онда морате да опишете све, ништа се не смије гурати под тепих.

– Немам овдје податке, али се ради о хиљадама. Убијани су у својим домовима, испред кућа, на дјелу је било брутално етничко чишћење и о томе се мора говорити – додао је Грајф.

Он је нагласио да извјештај није појединачни подухват – учествовало је 10 реномираних научника из цијелог свијета, из 10 земаља, те сви могу поносни на резултате рада које су показали цијелом свијету.

– Комисија је свој задатак схватила сасвим озбиљно, јер смо знали да је ту ријеч о животу и смрти невиних људи. Жељели смо да допринесемо бољој будућности овог региона. Прошлост не можемо мијењати, али овом региону желимо бољу будућност, то је наша велика нада и један од најважнијих елемената нашег рада – да гледамо у будућност, а не уназад – нагласио је Грајф.

Грајф је рекао да ово највјероватније није посљедње слово о трагичном догађају у Сребреници и, ако буде потребе, истраживање ће бити настављено.

– Ми подржавамо да нова истраживања уради било ко је научник, историчар, историја је жива наука. Комисија није дала посљедњу ријеч, можда ће неко за 15 година одлучити да оснује нову комисију. Али, оно што смо ми урадили озбиљан је покушај да сагледамо шта се догађало за вријеме ондашњих трагичних догађаја, и да посијемо сјеме боље будућности, зато што је овом свијету боља будућност потребна – истакао је Грајф.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар