РС и матица

Гренел одложио преговоре у Бијелој кући – Хоти прво пристао да буде замјена Тачију па – одустао

ПЕТЕР СТАНО ТВРДИ ДА СУ БРИСЕЛСКИ ПРЕГОВОРИ ЈЕДИНИ ПРАВИ И ДА НЕЋЕ БИТИ ОТКАЗАНИ

Авдулах Хоти

  • Авдухал Хоти новинарима у Бриселу рекао: „У консултацији са амбасадором Гренелом, ја сам њему предложио да се овај састанак одложи за неки други дан

ИЗАСЛАНИК предсједника САД за преговоре Приштине и Београда – Ричард Гренелодложио је састанак њихових највиших представника заказан за 27. јун у Бијелој кући.

Гренел је на Твитеру реаговао на данашњу објаву шиптарског косовског премијера Авдулаха Хотија да не може да дође на састанак у Вашингтону с представницима Србије, после објављивање предлога оптужнице Тужилаштва у Хагу против предсједника Косова* Хашима Тачија и других осумњичених за ратне злочине.

Хвала, предсједниче владе Хоти. Разумијемо вашу одлуку и надамо се скором заказивању новог састанка, написао је Гренел.

Хоти је раније данас навео да је обавијестио Гренела да не може да дође у Вашингтон „због развоја ситуације у Приштини послије оптужнице Специјализованог тужилаштва.

У Бијелој кући је 27. јуна требало да се састану Тачи и Александар Вучић, уз Гренелово посредовање.  

Тачи је одлазак у Вашингтон отказао јуче, чим је објављен предлога оптужнице против њега.

Хоти је одмах потом потврдио да ће га замијенити, али је јутрос промијенио одлуку.

Новинарима у Бриселу је рекао: „У консултацији са амбасадором Гренелом, ја сам њему предложио да се овај састанак одложи за неки други дан, због дешавања у току јучерашњег дана“.

Упитан како ће се оптужнице против Тачија и Весељија одразизи на „унтрашњу политичку ситуацију“, изјавио је:

Ми као Косово*, имамо потребну институционалну зрелост да превазиђемо било какву ситуацију са којом се суочавамо“.

Хоти се у Бриселу гсастао са предсједником Европског савета Шарлом Мишелом и предсједником Спољнополитичког одбора Европског парламента Дејвидом Мекалистером.

Портпарол Европске комисије Петер Стано, нагласио је да отказивање састанка у Вашингтону нема никаквог утицаја на бриселски дијалог, јер према њему „постоји само један дијалог – онај који потпомаже ЕУ“.

Ми смо спремни. Столови су спремни а датуме можемо лако утврдити. И ако се не настави дијалог на датум који смо замислили може да се настави у другом тренутку, јер дијалог нема алтернативу. У једном тренутку мораће да се деси ако су обе стране озбиљне што се тиче пута ка ЕУ“.

Са највишим европским званичницима у Бриселу би данас требало да разговара и предсједник Србије.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар