Главно РС и матица

Гутереш разматра амерички захтјев за гашење мисије УНМИК

ШИПТАРСКА ВЛАДА У ПРИШТИНИ ИЗДВОЈИЛА 1,2 МИЛИОНА ЕВРА ЗА ЛОБИРАЊЕ ПРИЈЕМА У ИНТЕРПОЛ

ВЛАДА шиптарског Косова усвојила је данас захтјев за издвајање 1,2 милиона евра Координационом телу за лобирање за чланство Косова у Интерполу.

У исто вријеме је објављено да генерални секретар Уједињених нација (УН) Антонио Гутереш разматра америчку иницијативу за покретање излазне стратегије за мисију УН на Косову (УНМИК), речено је агенцији Бета у сједишту свјетске организације у Њујорку.

На питање да ли је генерални секретар УН примио писмо амбасадорке САД при УН Ники Хејли и какви су даља процедура и могући кораци, из канцеларије портпарола генералног секретара УН речено је да за сада могу да кажу је „генерални секретар видио писмо и да га разматра“.

У писму, које је 9. октобра послала Гутерешу, америчка амбасадорка при УН Ники Хејли затражила је покретање излазне стратегије за УНМИК, што је у Београду оцијењено као иницијатива за одлазак те мисије са Косова.

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је у сриједу да би одлазак УНМИК-а, као и формирање косовске Војске, довели Србију у „ужасно тешку позицију“ у којој више не би имала избора него да штити свој народ.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар