РС и матица

Иринеј: Храм Светог Саве биће понос Срба и Руса и цијелог православља

ПРЕДСТАВЉЕН МОНУМЕНТАЛНИ МОЗАИК ЦЕНТРАЛНЕ КУПОЛЕ НА КОЈЕМ РАДИЛО 70 РУСКИХ И СРПСКИХ УМЈЕТНИКА
  • Александар ВУЧИЋ: „Ова купола која је изнад нас вероватно је најбоље место за подсећање на светост неких веза, посебно цркве и народа, Русије и Србије, народа који су потекли из истог племена, били сабраћа у невољи, борили се заједно против мржње и освојили слободу за сваког од нас”
  • „Хвала свима из Србије који су годинама радили на томе да се овај храм подигне, од краљева – Милана, Петра и Александра, па до Душана Чкребића, Зорана Ђинђића и Томислава Николића”, додао је Вучић, који је захвалност упутио и „Газпрому” који помаже у изградњи храма
  • Сергеј ЛАВРОВ: У неким земљама цркве учествују у политичким играма, попут оних  у Украјини, Црној Гори или Македонији. Српска и руска црква су блиске и увјерен сам да ће и у будућности сачувати достојанство које су и до сада исказивале
  • Свечаности присуствовали и предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Одјељења за спољне црквене везе Руске Православне Цркве Митрополит волоколамски Иларион и чланови Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве

У ХРАМУ Светог Саве представљен је мозаик централне куполе храма, висине 65 метара, који је један од највећих пројеката мозаичког украшавања у свијету.

Презентацији мозаика су присуствовали предсједник Србије Александар Вучић и министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров, предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Одјељења за спољне црквене везе Руске Православне Цркве Митрополит волоколамски Иларион, чланови Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, министри у Влади Републике Србије, као и представници компанија Газпромњефт и НИС које су помогле израду и постављање монументалног мозаика.

„Ова купола која је изнад нас вероватно је најбоље место за подсећање на светост неких веза, посебно цркве и народа, Русије и Србије, народа који су потекли из истог племена, били сабраћа у невољи, борили се заједно против мржње и освојили слободу за сваког од нас”, нагласио је он.

Олује кроз које смо заједно прошли само су ојачале коријене те везе, подвукао је Вучић подсјећајући да се Свети Сава замонашио у руском манастиру Пантелејмон на Светој Гори.

Највећи наш задатак данас је да избјегнемо све замке око нас, да чувамо пријатеље, да тежимо миру, разумијевању и изградњи, поручио је Вучић.

„На нама је да завршимо овај Храм”, рекао је и указао да је храм на Врачару „кућа за све” и још један од симбола братства Срба и Руса, али и да у том храму треба да буде јак коријен, отпоран на све олује, нашег пријатељства са Русијом .

„Ова купола говори о пријатељству два народа и на њој је радило 70 српских и руских уметника, који су уткали милионе комадића у јединствену поруку братства и солидарности”, рекао је предсједник Србије.

Истакао је да је ово тек почетак, а да је на нама да завршимо овај храм мира, љубави и докажемо да смо усвојили све лекције и одабрали живот.

Држава је помогла храм да омогући да он буде најљепши и најсвјетлији, стециште наших веза, братства и мира са свима.

Како је рекао, ово је најбоље мјесто за подсјећање на светост неких веза, посебно оних између двије цркве, два народа, двије државе – Русије и Србије.

„Потекли смо из истог племена, открили исту веру, делили исте снове, били сабраћа у невољи, борили се заједно против мржње као поретка, неправде као начина и освојили слободу за наше народе, за свакога од нас. Више од тога тешко да је могуће”, поручио је Вучић.

Посебно је захвалио предсједнику Руске Федерације Владимиру Путину без кога, истиче, не бисмо готово ништа урадили у овом светом храму и који је долазио и интересовао се за наставак радова а такође и Сергеју Лаврову који је лично дошао да увелича 180 година од успостављања дипломатских односа двије земље.

„Хвала свима из Србије који су годинама радили на томе да се овај храм подигне, од краљева – Милана, Петра и Александра, па до Душана Чкребића, Зорана Ђинђића и Томислава Николића”, рекао је Вучић, који  је захвалност упутио и „Газпрому” који помаже у изградњи храма.

Он је нагласио да је изградња, која је почела крајем 19. вијека када је идеју о томе донио Матија Бан, дубровачки Србин, свјестан својих коријена, највећи приказ историје кроз коју смо пролазили.

Ратови и увек само ратови и 1912, и 1914. и 1941. године, па затим 90-их заустављали су овај подухват, указао је предсједник Србије.

„Такође, једна друга вера или невера која је владала нама, и Русијом и Србијом, није хтела ни Храм ни свеца после Другог светског рата” подвукао је.

„Зато је данас можда и највећи задатак да Храм завршимо у миру, избегнемо све замке које су одавно око нас, да чувамо пријатеље и тражимо баш она решења која ће омогућити оно чему је и Свети Сава тежио, миру, разумевању и изградњи”, закључио је председник Србије уз поруку „живело српско-руско пријатељство”.

(Танјуг)

 

Лавров: Наше православне цркве ће сачувати достојанство

МИНИСТАР спољних послова Русије Сергеј Лавров данас је у храму Светог Саве пренео своје искрено дивљење и признање свима који су учествовали у његовој градњи, опремању и осликавању, а посебно умјетницима који су том подухвату допринијели.

– Не могу исказати речи одушевљења према умјетницима и свима онима који су реализовали овај пројекат. Данашњи догађај симболише духовну и културну блискост наших грађана и Цркава. Чини ми се да је посебно важно показати такво јединство у периоду када и Руска Православна Црква и Српска Православна Црква пролазе период испитивања чврстине. Сви видимо како покушавају да увуку Цркве у политичке игре како у Украјини, тако и у Црној Гори и Македонији, но Православна Црква се увијек одликовала тиме што је народу уливала сигурност и повјерење. Сигуран сам да ће ово узбуркано време наше Цркве пребродити достојанствено, као што је то увијек било кроз историју, нагласио је министар Лавров.

 

Иринеј: Храм ће бити понос Срба и Руса и цијелог православља

ПАТРИЈАРХ Српске православне цркве Иринеј захвалио се данас, на свечаној презентацији мозаика у Храму Светог Саве на Врачару, Русији и њеном предсједнику Владимиру Путину, као и Републици Србији и предсједнику Александру Вучић на помоћи коју су пружили и пружају и изградњи Храма.

– Приликом обележавања 300-годишњице спаљивања моштију Светог саве на Врачару, родила се идеја да се на овом месту подигне величанствени храм посвећен највећој духовној и културној личности српског народа, истакао је патријарх Иринеј и подсјетио да се изградња храма, започета 1939. године и прекинута Другим свјетским ратом, обновила у вријеме Патријарха српског Германа.

– Овом приликом, са овог светог места у име српског народа најсрдачније захваљујемо братској Русији и њеном председнику г. Владимиру Путину на љубави према нашем народу и пружању помоћи у изградњи храма Светог Саве. Посебно захваљујемо Његовој Светости Патријарху московском и све Русије г. Кирилу. Остаје нам нада да ће нам братска Русија пружати помоћ у осликавању храма. Ако даду Господ и Свети Сава да храм буде према првом плану и завршен, он ће бити понос и Срба и Руса, као и целог Православља, рекао је патријарх Иринеј.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар