РС и матица

Иринеј: Против сам сваке поделе – не могу Призрен, Дечани и Грачаница бити у другој држави

ПАТРИЈАРХ РЕКАО У ГРАЧАНИЦИ: „ТО У МОЈУ ГЛАВУ НЕ УЛАЗИ, А ПОГОТОВО НЕ У МОЈЕ СРЦЕ“
  • Кувају се ствари, делимично се мало и мењају, ваљда ћемо испливати из овог глиба у којем јесмо“
  • „Нека окупирају, као што окупирају. Нека узму, нека освоје, али не смемо да им то дамо. То је основна ствар… Црква прати све шта се дешава на Косову и да зна да је положај народа можда тежи него икада, али и да сви морају да се боре да се Срби ту одрже. Док смо овде, то је наше“

ПАТРИЈАРХ српски Иринеј изјавио је данас да црква не мијења свој став о Косову и Метохији и да не прихвата никакву подјелу.

„Никаква подела. Ја не могу да схватим да Призрен, где сам ја био преко 15 година, буде у некој другој држави. Пећка Патријаршија, Дечани, Грачаница… То у моју главу не улази, а поготово не у срце. Видећемо. Кувају се ствари, делимично се мало и мењају, ваљда ћемо испливати из овог глиба у којем јесмо”, рекао је Иринеј у Грачаници.

Како је објавио портал Коссев, патријарх је данас посјетио манастир у Грачаници у друштву патријарха антиохијског и свег Истока Јована, као и чланова Синода СПЦ.

Иринеј је поновио да црква никада није мијењала свој став.

„Њен је став – ту смо и ту остајемо докле постојимо. Нека окупирају, као што окупирају. Нека узму, нека освоје, али не смемо да им то дамо. То је основна ствар”, рекао је Иринеј.

Патријарх је рекао да црква прати све шта се дешава на Косову и да зна да је положај народа можда тежи него икада, али и да сви морају да се боре да се Срби ту одрже.

„Док смо овде, то је наше. Ако будемо, не дај Боже, напустили ове свете просторе, онда то већ неће бити наше. Може бити у срцу, али не, надамо се пре свега у помоћ Божију и светитеља који почивају на Косову, у Пећкој Патријаршији, у Дечанима… Долазе многа тешка искушења и невоље, али и пролазе. Можда је ово нама само једна добра опомена да се вратимо Богу и себи. Ово је великим делом учињено зато што смо ми удаљени и од Бога и од себе, а ми ћемо овим страдањем и вером својом остати овде где јесмо и остати за свагда”, рекао је он.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар