РС и матица

Ивановић: Слобода је наша црвена линија – хоћемо мир и нашу државу да нас штити

СРПСКИ ПРОТЕСТ У МИТРОВИЦИ: УКИНИТЕ ТАКСЕ, ОСЛОБОДИТЕ ПОХАПШЕНЕ ПОСЉЕДЊИХ ДАНА
  • Милан ИВАНОВИЋ, директор болнице у Сјеверној Митровици: „Морамо протестовати искључиво на миран начин да се Албанцима не би дао повод за било какве акције, усмерене на окупацију севера Косова. Јер, они чекају да изазову нови Рачак, Маркале па да нас оптуже и затим окупирају север Косова и одвоје нас од државе Србије. То не смемо да дозволимо“
  •  „Нисам, нагласио је ИВАНОВИЋ, апологета Вучића, СНС или Српске листе, говорим оно што мислим. Раније смо имали оног манекена који је урадио све оно што је урадио, а сада човека који се даноноћно бори, спартански ради има сваки капацитет за борбу, и заједно ћемо се борити а гаранције које добијамо су праве. Црвена линија која се не сме прећи је слобода и наши животи. И председник и Србија гарантују да нико неће остати гладан и жедан”
  • Драгиша МИЛОВИЋ: Пет година покушаја остварења својих права у институцијама Приштине донело је поражавајући резултат. Једино можемо опстати ако будемо сложни и ако будемо уз наше институције

ДИРЕКТОР болнице у Косовској Митровици Милан Ивановић поручио је данас да су грађани окупљени на протесту симбол отпора, слободе, опстанка и останка у држави Србији и да Срби на КиМ имају пуну подршку државе Србије.

Главни захтјев Срба, истакао је Ивановић, нису храна и лекови:

„Хоћемо слободу, мир, нашу државу која ће да нас штити”, каже он.

Он је рекао да се мора протестовати искључиво на миран начин, да се Албанцима не би дао повод за било какве акције, усмјерене на окупацију сјевера Косова.

„Јер, они чекају да изазову нови Рачак, Маркале па да нас оптуже и затим окупирају север Косова и одвоје нас од државе Србије. . То не смемо да дозволимо”,рекао је он.

Како каже, Срби са КиМ имају пуну подршку државе.

„Нисам апологета Вучића, СНС или Српске листе, говорим оно што мислим. Раније смо имали оног манекена који је урадио све оно што је урадио, а сада човека који се даноноћно бори, спартански ради има сваки капацитет за борбу, и заједно ћемо се борити а гаранције које добијамо су праве. Црвена линија која се не сме прећи је слобода и наши животи. И председник и Србија гарантују да нико неће остати гладан и жедан”, поручио је он.

Критиковао је претходну власт која је својим потезима отежала позицију Срба данас.

„Ви сте сведоци насиља Албанаца и међународне заједнице пре 20 година, етничког чишћења, продавања органа. Насиље се наставља и данас и то економски”,навео је он.

Рекао је и да понашање Рамуша Харадинаја личи на понашање Сулејмана величанственог.

„Као да наступа испред Отоманске империје или Аустроугарске, поставља ултиматум нашем председнику – признајте Косово или ћемо за месец дана срушити власт у Београду на улицама”, каже Ивановић.

Ухапшеним Србима је поручио да издрже и узвикнуо  „Живела Србија”.

Драгиша Миловић: КиМ је вековна постојбина Срба – овде смо на својој земљи, нисмо туђе узели

Предсједник Грађанске иницијативе „За наш Звечан” и одборник Драгиша Миловић истакао је да је присуством на протесту желио да покаже управо то – да су Срби сложни, јединствени и у најтежим тренуцима за наш народ.

Он је казао да су Срби на Косову и Метохији само јединством и слогом успјели да превазиђу и 1999, мартовски погром, једнострано проглашење независности.

„Данас, када нам се ускраћују хлеб, млеко, лекови за пацијенте, кисеоник за бебе, када ћемо бити сложнији? Добро је што овде испред две институције, од којих је једна Еулекс, мисија која је дошла да уводи демократију, право за живот, правду за све,

– Нажалост видимо да ми Срби на КиМ немамо право на демократију, слободу кретања, ни на живот. Зато је ово прилика да се њима обратимо да се држе свог мандата, јер је КиМ вековна постојбина Срба. Живимо овде на својој земљи, никоме нисмо туђе узели”, поручио је Миловић.

Оцијенио је да је пет година покушаја остварења својих права у институцијама Приштине донијело поражавајући резултат, због чега подржава оставке градоначелника четири општина на сјеверу Косова.

„Једино можемо опстати ако будемо сложни и ако будемо уз наше институције”, поновио је Миловић додајући да је то једини пут да дођемо до победе.

Небојша Јовић: За своја права се боримо гандијевским методама

Члан Кризног штаба Небојша Јовић рекао је да је оставка градоначелника полазна основа да будемо максимално јединствени, и да је тиме схевер Косова показао да је опет постао бастион српства.

Пренио је да су захтјеви Срба са Косова и Метохије да Приштина врати царине на пређашњи ниво, на ниво прије провоцирања хуманитарне катастрофе какву смо већ једном преживјели у Републици Српској, када је 12 беба изгубило живот због недостатка кисеоника.

„Ћутањем пред овим незаконитим мерама ЕУ, пре свега Федерика Могерини, показују да у понизности и попустљивости према Приштини нема мере. Само за подршку тих мера треба кривично одговарати”, нагласио је он.

Даљи захјтев окупљених је да се пусте на слободу петоро Срба који су ухапшени у насилној акцији приштинских специјалаца.

Такође је поручио Приштини да више не примјењује силу, јер то не би било добро иако српски народ жели да се за своја права бори гандијевским методама.

„Одавде нема назад, дајемо све за Србију, Србију ни за шта”, казао је Јовић.

Студент Милан Савић: „Нећемо дозволити да нас протерају“

Предсједник Студентске конференције Универзитета Србије Милан Савић поручио је да су студенти уз свој народ и да ће се борити са њима гандијевским отпором.

„Нећемо дозволити да нас протерају”, нагласио је он.

Савић је упитао ЕУ да ли се студенти српског Приштинског универзитета разликују од студената у Европи, да ли имају право на хљеб и основна људска права.

„Они желе да нас сатерају у гето и на крају протерају. Поручујемо да ћемо опстати и остати уз наш народ. Нећемо дозволити да нас протерају и да тихо одемо у ноћи”, истакао је он.

Мирни протест Срба са севера Косова због дискриминаторске одлуке Приштине о увођењу таксе од 100 одсто на робу из Србије одржан је испред сједишта Еулекса у северној Косовској Митровици.

Грађани су носили транспаретне: „Хоћемо мир, а не ратове”,„Не изгладњујете нашу децу”, „ЕУ отвори очи”, „Стоп насиљу Приштине”, „Имамо право на хлеб” и друге.

Уочи протеста градоначелници четири општине са српском већином поднијели су оставке, а Скупштине општина донијеле декларацију којом се, до укидања одлуке Приштине, обуставља рад органа локалне самоуправе.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар