Одабрано РС и матица

Караџићева кћерка: Слање мог оца у британски затвор је покушај убиства са предумишљајем

ФИНСКА ЈЕ ОДАВНО ДАЛА САГЛАСНОСТ ДА ПРВИ ПРЕДСЈЕДНИК РС У ЊОЈ ИЗДРЖАВА КАЗНУ
  • Поражавајуће је и за људска права и за право уопште колика је жеља једног човјека да се Радован Караџић доведе у стање константне и вишеструке животне опасности
  • „Потпуно је несхватљиво да Савјет безбједности као оснивач Хашког трибунала допушта да један човјек крши правило које је тај исти Савјет безбједности успоставио захваљујући Нелсону Мендели, а то је да сваки затвореник мора да служи казну што ближе породици

КЋЕРКА првог предсједника Републике Српске Радована Караџића, Соња Јовичевић Караџић, рекла је Срни да одлука Резидуалног механизма међународног кривичног суда за бившу Југославију да њен отац издржава казну у затвору у Великој Британији „није ништа друго до покушај убиства са предумишљајем“.

„За нас је ова вијест апсолутна потврда припреме за убиство Радована Караџића са предумишљајем. Поражавајуће је и за људска права и за право уопште колика је жеља једног човјека да се Радован Караџић доведе у стање константне и вишеструке животне опасности“, рекла је Јовичевић Караџић.

Она је истакла да има основу за разумну сумњу да је одговор једне друге земље која је позитивно одговорила да Караџић издржава казну код њих сакривен и игнорисан да би се „прогурало ово практично најгоре рјешење“.

„С друге стране, потпуно је несхватљиво да Савјет безбједности као оснивач Хашког трибунала допушта да један човјек крши правило које је тај исти Савјет безбједности успоставио захваљујући Нелсону Мендели, а то је да сваки затвореник мора да служи казну што ближе породици“, указала је Јовичевић Караџић.

Она је додала да је одлука да Караџић издржава казну у Великој Британији, отежавајућа за породицу „у смислу посјета и неке животне и техничке подршке у основним животним потребама“.

Ово је прије свега довођење у вишеструку и константну опасност по живот самог Радована Караџића и то је урађено намјерно“, истакла је Јовичевић Караџић.

Одговарајући на питање шта очекује од жалбе која је уложена на одлуку да Караџић издржава казну у Великој Британији, Јовичевић Караџић је рекла да може само да се нада да ће „неко тамо имати слуха“ не за њеног оца, него „за право и за обичаје и за одлуке које има Хашки трибунал као и Савјет безбједности“.

Надам се да ће имати слуха за право и да се њима неће служити као на шведском столу и да ће се уважити сви аргументи који, не само говоре против тога да буде премјештен у неки такав казамат и удаљену земљу, него да ће се и онај обичај и правила која је успоставио Савјет безбједности испоштовати, да неко ко је оптужен и осуђен, не улазећи сада у детаље и оптужнице и пресуде, има право на пристојне и безбједне услове у неком савременом затворском и безбједном систему“, поручила је Јовичевић Караџић.

Срна сазнаје да је Финска давно позитивно одговорила да Караџић издржава казну у овој земљи, али је тај одговор сакривен и удовољило се Великој Британији.

Велика Британија била је једна од потписница споразума са УН о извршењу за казне које су судови доносили у вези с бившом Југославијом.

Пет мушкараца које су трибунали осудили за ратне злочине у прошлости су послати у британске затворе.

Међу њима је и генерал Радислав Крстић, којег су тројица муслиманских затвореника изболи ножем у затвору Вејкефилд 2010. године.

Крстић је премјештен у затвор у Пољској 2014. године.

Велика Британија је такође понудила да затвори бившег предсједника Србије и СР Југославије Слободана Милошевића, када му се судило у Хагу, али умро је он 2006. године прије него што је правни поступак окончан.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар