Одабрано РС и матица

Кинески гигант у Зрењанину гради фабрику радијалних гума, запошљаваће 1.500 људи

ВУЧИЋ: ДА ЈОШ – КАО СМЕДЕРЕВО - РЕШИМО РТБ БОР, ПА МОГУ ДА СЕ МАЛО ОДМОРИМ
  • Планирано да изградња фабрике званично започне у априлу 2019. и да се одвија у три фазе, при чему би задња била окончана у марту 2025. године
  • Предсједник Србије изразио велико задовољство доласком кинеског инвеститора и истакао да ће, ако за 25 дана у Кини потпише и уговор о тој инвестицији са предсједником Кине Си Ђипингом, Зрењанин али и цио Банат моћи ће да се радују: „У трци за ову кинеску инвестицију биле и Пољска и Чешка, али смо се борили смо се из дана у дан. Рекао сам да ће имати најповољније услове и да дођу у средњи Банат. Хоћемо да вратимо, живот, наду, да Банат буде богат”
  • Вучић рекао у Зрењанину и да га брину глобална економска и политичка кретања, укључујући ово „што се догађа Трампу”, те прогнозирао „врућу јесен” у Европи

СПОРАЗУМ о изградњи фабрике гума кинеске компаније „Шандонг Линглонг” (Shandong Linglong) у Зрењанину потписан је данас у том граду, а церемонији је присуствовао предсједник Србије Александар Вучић.

Споразум су потписали министар привреде Горан Кнежевић и извршни директор кинеске компаније Вен Банг.

За изградњу погона у Зрењанину, град је обезбједио 136 хектара земљишта, а посао у фабричким халама ће добити 1.500 радника.

Како је Танјуг раније најавио, кинеска компанија за производњу аутомобилских гума „Шандонг Линглонг” планира инвестициони пројекат у Србији вриједан 994,4 милиона долара (870,4 милиона евра).

На званичном сајту Шангајске берзе, Србија је означена као инвестициони циљ „Шандонг Линглонга” у иностранству.

Та компанија у документу поднијетом Шангајској берзи навела је да планира да изгради фабрику гума у Слободној трговинској зони Зрењанина.

У документу се каже да је планирано да изградња фабрике званично започне у априлу 2019. и да се одвија у три фазе, при чему би задња фаза била окончана у марту 2025. године.

Наводи се да кинеска компанија планира да у тој фабрици у Србији годишње производи 13,62 милиона радијалних гума високих перформанси.

„Шандонг Линглонг” одлучио је да фабрику изгради у Србији због нижих трошкова инвестиције, градње, радне снаге и енергије у односу на друге земље у Европи.

Наводи се да пројекат тек треба да одобри кинеска државна Комисија за национални развој и реформу, као и Министарство трговине Кине и Државна администрација за размјену с иностранством.

Бренд кинеске компаније „Линглонг тајер” је званични глобални партнер у сектору аутомобилских гума италијанског фудбалског клуба Јувентус.

Враћамо живот и наду Банату, да буде богат, да Србија даље напредује“, поручио је Вучић по потписивању споразума.

Изразио је велико задовољство доласком кинеског инвеститора и истакао да ће, ако за 25 дана у Кини потпише и уговор о тој инвестицији са предсједником Кине Си Ђипингом, Зрењанин али и цио Банат моћи ће да се радују.

Подсјетио је да су у трци за кинеску инвестицију биле и Пољска и Чешка, али да је на крају Србија успјела да привуче кинеског инвеститора.

„Борили смо се из дана у дан. Рекао сам да ће имати најповољније услове и да дођу у средњи Банат. Хоћемо да вратимо, живот, наду, да Банат буде богат”, рекао је Вучић.

Осим њих стиже и највећа грађевинска компанија у Кини, неки мисле и у свијету, која има профит од 160 милијарди, што је четири пута више од БДП Србије, чији представник такође борави у Зрењанину.

„Још ми је господин Ванг обећао да још најмање три компаније долазе у Србију”, закључио је Вучић.

Навео је да је прошле године привреда тражила 17.000, ове године 75.000 радника, а да ће се доћи и до бројке од 150.000 тражених радника са дуалним образовањем.

Додао је и да ће Србија за годину-двије морати да увози радну снагу, да ће то имати позитивног утицаја да се макар мало поправи демографска слика, али је навео и да би дио становништва из Републике Српске могао да дође овдје, што опет повлачи да ће тамо бити мање становника, те се зато мора и даље радити на економском јачању Српске.

Додао је и да смо стигли просјек плата у БиХ, а да ћемо их за пар мјесеци и престићи, док су пензије већ сада веће.

Вучић је рекао да га, међутим, брину глобална економска и политичка кретања, укључујући ово „што се догађа Трампу”, те прогнозира „врућу јесен” у Европи, којој, иначе, слиједе парламентарни избори…

Вучић је изразио наду да ће попут Смедерева бити ријешен и Бор, а насмијало га је, каже, када је видио да лидери Савеза за Србију „оптужују државу да распродаје државну имовину”.

„Па, они су све распродали, уништили… У Банату камен на камену није остао, у Зрењанину, Панчеву, Кикинди… Доводимо компаније у Панчево, кинеску компанију у Зрењанин, морамо да наставимо да радимо”, рекао је Вучић.

Како је рекао, у Нишу до прије неколико година није било ничег сем „Филип Мориса”, и то са пет пута мање радника, а сада тамо ради шест нових фабрика, које је он довео.

„Шест фабрика које је тај Вучић, који је за све крив довео”, рекао је Вучић.

„Чекам да, почетком следеће недеље, отворимо понуде за РТБ Бор и да будемо задовољни. Онда следе тешки разговори око уговора, да и Бор решимо, као и Смедерево, и онда могу мало да се одмарам”, рекао је Вучић у Зрењанину.

(Танјуг)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар