РС и матица

Kлуб посланика СНСД и Српски клуб затражили смјену Зукана Хелеза

ОЦИЈЕНИЛИ ДА МИНИСТРОВЕ ИЗЈАВЕ ИЗАЗИВАЈУ УЗНЕМИРЕНОСТ И ПАНИКУ У БиХ
  • Посљедња у низу изјава којом је Хелез изазвао узнемиреност код јавности, те ширење дезинформација, јесте његова тврдња да се на територији Републике Српске налазе паравојне формације које се обучавају, те да у њима учествују и људи из Русије
  • Два клуба упозорила да та Хелезова изјава има за циљ искључиво ширење дезинформација, русофобије, те стављање мрље на институције Репбулике Српске, прије свега Министарство унутрашњих послова Републике Српске
  • Полазећи од Хелезове биографије, која је врло спорна и упитна, узимајући у обзир чињеницу да је исти више пута осуђиван у кривичним поступцима /кривична дјела давање лажног исказа и учествовање у тучи/, те учестовао у другим инцидентима који су медијски пропраћени, поставља се и питање његове професионалне и етичке квалификације за обављање функције министра

КЛУБ посланика СНСД-а и Српски клуб у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ упутили су данас иницијативу за смјену министра одбране у Савјету министара Зукана Хелеза.

У Иницијативи за реконструкцију Савјета министара смјеном Хелеза наводи се да је за врло кратак период од када је именован на мјесто министра, односно од 25. јануара, својим изјава и поступцима учинио низ штетних радњи које су имале и имају негативан утицај како за ресорно министарство којем припада, тако и за Савјет министара.

Од тренутка именовања, изјаве које је давао и даје у својству министра одбране изазивале су и настављају да изазивају у јавности неоправдану и непотребну панику и страх, како код грађана тако и код академске и стручне јавности, истиче се у Иницијативи.

Посљедња у низу изјава којом је Хелез изазвао узнемиреност код јавности, те ширење дезинформација, указали су парламентарци из Републике Српске, јесте изјава да се на територији Републике Српске налазе паравојне формације које се обучавају, те да у њима учествују и људи из Русије.

Упозорено је да оваква изјава има за циљ искључиво ширење дезинформација, русофобије, те стављање мрље на институције Репбулике Српске, прије свега Министарство унутрашњих послова Републике Српске.

С обзиром на то да је Тужилаштво БиХ формирало предмет у вези са овим наводима, те навело да ће у оквиру предмета министар бити позван да да исказ и презентује све информације, доказе и чињенице којима располаже, постоји могућност да ће министар бити поново осуђен за кривично дјело давања лажног исказа, с обзиром на то да је и раније био спреман на извршење тог кривичног дјела.

У једној од изјава коју је објавио на друштвеној мрежи Фејсбук поручио је, између осталог, да „као министар одбране има план Б“, очигледно алудирајући на оружани сукоб, односно рјешавање одређених државних проблема војним путем.

– Овакве и сличне изјаве опасне су и неприкладне за министра који припада ресору надлежном за Оружане снаге у БиХ, те стварају оправдани страх и узнемиреност код грађана који се још нису опоравили ни од сукоба из деведесетих година прошлог вијека – указали су из Клуба посланика СНСД-а и Српског клуба.

Такође, истичу, оваквим изјавама поткопавају се одредбе Дејтонског споразума чији је основни циљ доношења био постизање и одржавање мира и стабилности између три конститутивна народа и осталих, те спречавање евентуалних нових сукоба.

– Једна од изјава министра Хелеза којом је, осим нарушавања угледа Министарства, покушао да наруши и односе двије земље, јесте изјава која се односила на то да он „располаже тајним обавјештајним подацима да предсједник Србије Александар Вучић окреће леђа предсједнику Републике Српске Милораду Додику и предвиђа његов политички пад“ – подсјећа се у иницијативи која је у посједу Срне.

Иако ове наводе никада није доказао, уколико би се они хипотетички и узели у обзир као тачни, таква ситуација представља кршење одредби Закона о заштити тајних података, односно члана 11 закона који дефинише чување тајних података, а у којем је прописано да сви функционери из члана пет, односно члана шест Закона, као и остали функционери и запослени који имају законско овлашћење за приступ тајним подацима, имају обавезу да као тајне чувају податке све до скидања с њих ознаке тајности без обзира на то како су до њих дошли, а то важи и након истека њиховог мандата, престанка радног односа, односно престанка вршења дужности или чланства у одговарајућем органу.

Такође, наводи се у иницијативи, оваквим наводима створен је основ и за подношење кривичне пријаве због извршења кривичног дјела одавање тајних података, прописаног чланом 164 Кривичног закона БиХ.

У иницијативи се подсјећа да обављање сваке јавне функције, па тако и функције министра, подразумијева дужност и обавезу именованог лица да вршењем те функције поступа у складу са највишим етичким, моралним и законским нормама, те да представља институцију на начин који не урушава њен кредибилитет и углед.

Оваквим поступањем обезбјеђује се професионално и законито дјеловање институција, а све у циљу спровођења закона, заштите устава и Дејтонског споразума те остваривања потреба и права грађана.

– Међутим, горе наведени образац понашања није могуће примијенити на министра Хелеза – оцијењено је у допису.

Полазећи, прије свега, од личне биографије Хелеза која је, може се рећи, врло спорна и упитна, узимајући у обзир чињеницу да је исти више пута осуђиван у кривичним поступцима /кривична дјела давање лажног исказа и учествовање у тучи/, те учестовао у другим инцидентима који су медијски пропраћени, поставља се питање његове професионалне и етичке квалификације за обављање функције министра, нагласили су посланици из Републике Српске.

Сходно свему наведеном, узимајући у обзир низ негативних поступака министра којим се готово свакодневно нарушава углед и кредибилитет министарства и Савјета министара, изазива паника и ствара атмосфера страха, те основане сумње да би могао поновити кривично дјело за које већ осуђиван, потписници ове иницијативе захтјевају смјену Хелеза, истакнуто је на крају иницијативе.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар