Главно РС и матица

„Кочићево перо“ Стевану Тонтићу“ за књигу путописа „Та мјеста“

НАГРАДУ ДОДЈЕЉУЈЕ ЗАДУЖБИНА ПЕТАР КОЧИЋ БАЊАЛУКА-БЕОГРАД

НАГРАДА „Кочићево перо” за прољеће и љето 2018. за висока достигнућа у савременој књижевности и оданост љепоти Кочићеве мисли и ријечи биће уручена 25. јула у Градској библиотеци у Новом Саду Стевану Тонтићу за књигу „Та мјеста”, у издању „Агоре”.

Једногласну одлуку да признање припадне Тонтићу дониио је жири у саставу: Никола Вуколић (предсједник), Миљенко Јереговић и Младен Весковић.

Књигу „Та мјеста” чине путописи из различитих земаља, описи живота у појединим градовима (као што су Сарајево и Берлин), извјештаји о сусретима по европским метрополама, као и доживљај из једне врло узбудљиве посјете Јерусалиму и необично занимљив опис путовања по Јерменији.

„У књигу нас уводи опсежан аутобиографски запис о једнодневној посети своме историјски „потопљеном” крајишком завичају, у знаку сећања на детињство и ликове Бранка Ћопића и Скендера Куленовића. Уз сваки прозни текст приложена је понека Тонтићева песма, тако да се ова његова сведочења о местима у којима је живео и људима са којима се сусретао, дају увек и у прози и у стиху”, навео је Вуколић.

„Читајући Тонтићеву књигу, пролазимо кроз згуснуте атмосфере нашег турбулентног доба у којем започињу нови сукоби и пре него што су се стари завршили. Посебно ваља истаћи пишчево виђење града Сарајева, дато у облику својеврсног, потанко израђеног културно-политичког портрета града”, оцјенио је предсејдник жирија.

Дубоко емотивно везан за многе ликове и градске ведуте, писац је ипак, примећује Вуколић, и то по други пут, напустио ту ратом и пораћем битно измијењену средину, изабравши да живи у „српској Атини”.

„Овакве књиге се не пишу и не излазе често и отуда је њихов значај још већи”, рекао је Вуколић.

Награду „Кочићево перо” додјељује Задужбина Петар Кочић Бања Лука – Београд.

Танјуг

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар