РС и матица

Којић: Зашто Сатлер подло прећуткује злочине Насера Орића и његових кољача?

ШЕФ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕУ: СЛИКЕ СРПСКИХ ЖРТАВА ИЗМЕЂУ БРАТУНЦА И ПОТОЧАРА СУ - ПРОВОКАЦИЈА
  • Игор ЖУНИЋ: Ко је осудио убиства дјеце у Братунцу, логоре по Коњицу или страдања и тамновања Срба по сарајевским казамтима? Да ли је господин Сатлер чуо за убиства цивила на Чардаку код Дервенте, логоре за Србе на Рабићу, Сијековац и стотине српских стратишта?
  • Никола ШПИРИЋ: Циљ међународне заједнице је сатанизација Срба као народа, а не помирење у БиХ
  • Ненад СТЕВАНДИЋ: Нека Сатлер разговара Браном Вучетићем из Бјеловца, којем су муслимански војници приликом упада у село убили оца и малољетног брата, а њега као деветогодишњака израњаваног одвели у Сребреницу, гдје су се над њим 56 дана иживљавали. Двадесетак дана прије су муслиманске снаге из засједе убиле и његову мајку и још седам Бјеловчана
  • Јелена ТРИВИЋ: Сатлеров текст је за сваку осуду и очекујем његово извињење српском народу

ШЕФ Клуба СНСД у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић рекао је се да дио међународне заједнице жртве дијели по имену и презимену и да српске не броје и не признају, што потврђује и изјава шефа Делегације ЕУ у БиХ Јохана Сатлера да „ријечи као што је помирење звуче испразно или чак увредљиво за жртве“.

Жунић је рекао Срни да су злочин у Сребреници, колика год контравеза била у вези са њим, осудили сви српски званичници, а да са друге стране нико није осудио страшне злочине над српским народом.

Сатлер је у тексту на блогу амбасадора ЕУ у БиХ написао да „ријечи као што је помирење звуче испразно или чак увредљиво за жртве“, као и да су фотографије убијених Срба у Братунцу провокација.

– Ко је осудио убиства дјеце у Братунцу, логоре по Коњицу или страдања и тамновања Срба по сарајевским казамтима? Да ли је господин Сатлер чуо за убиства цивила на Чардаку код Дервенте, логоре за Србе на Рабићу, Сијековац и стотине српских стратишта? – упитао је Жунић.

Игор Жунић

Он је додао да се нико није извинио ни њему што су му оца као цивила из стана одвели у логор са бројним дервентским Србима, само зато што су били Срби и то три године прије страдања Бошњака у Сребреници.

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић изјавио је да је циљ међународне заједнице сатанизација Срба као народа, а не помирење у БиХ.

– Када буде циљ помирење у БиХ онда ће и представници међународне заједнице више радити на том процесу – навео је Шпирић Срни, коментаришући блог шефа Делегације ЕУ у БиХ Јохана Сатлера.

Вријеђање српских жртава није само срамота шефа Делегације ЕУ Јохана Сатлера већ читаве међународне заједнице и институције коју представља, изјавио је Срни шеф Српског клуба и Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Ненад Стевандић.

Он је поручио Сатлеру да, ако жели да изрази пијетет према бошњачким жртвама, то не смије учинити вријеђањем српских.

Стевандић сматра да би Сатлер прво требало да разговара са Радојком Филиповић или са Браном Вучетићем из села Бјеловац, којем су муслимански војници приликом упада у село убили оца, малољетног брата, а њега као деветогодишњака израњаваног одвели у Сребреницу, гдје су се над њим 56 дана иживљавали.

Стевандић је подсјетио да су муслиманске снаге двадесетак дана прије злочина над његовим оцем и братом, из засједе убиле и његову мајку и још седам Бјеловчана, што су само неки од примјера.

– Онда би Сатлер имао шансу да разумије шта се дешавало у Сребреници, јер братуначка и сребреничка трагедија нису исте. Сребреница је трагедија ратних сукоба, међусобних окршаја војски, а братуначки крај је трагедија упада у ненаоружана српска села. Клали су и убијали људе који нису ратовали, већ су били у својим кућама – указао је Стевандић.

Ненад Стевандић

Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Ненад Нешић изјавио је Срни да је највећа пријетња БиХ подршка бошњачкој политичкој елити која долази од одређених кругова са Запада, као и жеља Бошњака да у земљи не постоји нико сем њих.

– Мораћу да разочарам и /шефа Делегације СУ у БиХ Јохана/ Сатлера и бошњачку политичку елиту – постојимо и ми Срби – истакао је Нешић и додао да су Срби направили БиХ.

Нешић је навео да је, читајући блог Сатлера у ком је навео да „ријечи као што је помирење звуче испразно или чак увредљиво за жртве“ – помислио да је грешка.

Шеф Клуба СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Миладин Станић сматра неприхватљивом и непримјереном изјаву Сатлера.

– Они би требали овдје да заговарају мир, ред и напредак, а они заговарају мржњу – рекао је Станић Срни.

Он је додао да међународни представници виде жртве само једне стране, док српске жртве нико не види и не признаје.

– Треба да градимо своје политике које ће бити одговор на такав неодговоран однос представника ЕУ на нашим просторима – истакао је Станић.

Потпредсједник ПДП-а Јелена Тривић сматра да текст који је поводом обиљежавања дешавања у Сребреници написао Салтер обилује увредама према жртвама, те да доприноси само продубљивању јаза међу народима у БиХ.

– Текст Сатлера је за сваку осуду и очекујем извињење српском народу – истакла је Тривићева.

Јелена Тривић

Она је додала да је тешко за повјеровати да било ко каже да је ријеч помирење увредљива за било кога, а посебно је запањујуће да то говори званичник Европске уније.

– И саме ријечи да је постављање слика убијених Срба дуж пута у Подрињу провокација је ружна увреда. Да ли сте, господине Сатлер, видјели слике убијене дјеце? Да ли вас они провоцирају? Или је можда прорадила грижа савјести што читав свијет скоро три деценије окреће главу од 3.267 Срба који су звјерски убијани и то најчешће на велике православне празнике – истакла је Тривићева.

Навела је да се прошлост не може промијенити, али да може однос према будућности, саопштено је из ПДП-а.

– За разлику од Салтера, сматрам да ријеч помирење никада и ни за кога не смије бити увредљива, већ да комплексни односи међу народима у БиХ требају бити проткани управо овом ријечју – поручила је Тривићева.

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребреница Бранимир Којић рекао је Срни да изјава шефа Делегације ЕУ у БиХ недвосмислено показује да ни он нити међународна заједница не желе мир у БиХ и да константно подижу тензије.

Којић је поручио Сатлеру да би требало да га је срамота што покушава да понижава српске жртве.

Јохан Сатлер

– Он се нашао да нам прича о правди, а да ли зна да је чињеница да су у Подрињу убијена 3.267 лица, махом цивили, да је 80 одсто жртава убијено у периоду од маја 1992. до марта 1993. године? – истакао је Којић.

Којић пита: зашто Сатлер не прича о злочинима Насера Орића и његових кољача, него то подло прећуткује и тиме се ставља у раван са њим.

– О некаквој нехуманости он прича, а да ли је икад отишао на неко српско стратиште, да ли је обишао некад српску мајку? – пита Којић.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар