РС и матица

Ковачевић: Срамне су пријетње Српској америчке амбасаде и Блинкеновог помоћника Џима О’Брајана

„КАЖУ ДА ЈЕ У `ДЕЈТОНУ` НЕ ПОСТОЈИ ПРАВО НА ОТЦЈЕПЉЕЊЕ, АЛИ НЕ ПОСТОЈИ НИ ПРАВО НА РУШЕЊЕ ДЕЈТОНА“
  • Делегат српског народа у Дому народа БиХ Радован КОВАЧЕВИЋ: А постоји ли право на безочно кршење Дејтонског миривног споразума на начин да се Српској одузима све оно што јој према Уставу припада?
  • Пoсебно нагласио: Повеља УН, која је инкорпорирана у уставни систем БиХ, јасно каже да када неки народ угњетавате и када му одузимате права која су му гарантована, онда тај народ има право на самопредјељење. То је оно што су и САД гарантовале. САД нису гарантовале да ће свакодневно рушити Дејтонски споразум и на тај начин рушити нам права

ДЕЛЕГАТ српског нарада у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић рекао је за РТРС да су срамне пријетње америчке Амбасаде и помоћника државног секретара Џима О’Брајана Републици Српској.

– Кажу они да је у Дејтону јасно назначено да не постоји право на отцјепљење. Ми морамо да их питамо – да ли постоји право на безочно отимање онога што су загарантована права Републике Српске – истакао је Ковачевић.

Упитао је да ли постоји право на безочно кршење Дејтонског миривног споразума на начин да се Српској одузима све оно што јој према Уставу припада:

– Да ли је можда договорено да се на овај начин може свакодневно кршити Дејтонски споразум на штету српског народа и Српске? Не, то није договорено. Ми смо потписали Дејтонски споразум и његове анексе, као и Устав БиХ. Тамо смо јасно потписали која су права Српске. Потписали смо шта су надлежности БиХ, али јасно је потписано и да све оно што није изричита надлежност БиХ, да припада Српској и ФБиХ.

Ковачевић наглашава да је у Дејтонски споразум и Устав БиХ инкопорирана и Повеља УН-а.

– Повеља јасно каже да када неки народ угњетавате и када му одузимате права која су му гарантована, онда тај народ има право на самопредјељење. То је оно што су и САД гарантовале. САД нису гарантовале да ће свакодневно рушити Дејтонски споразум и на тај начин рушити нам права – навео је Ковачевић.

Нагласио је да Српска очекује да су Дејтонски споразум поштује:

– Српска је спремна да поштује дејтонску БиХ и ни једну другу!

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар