РС и матица

Ковић: Изетбеговић покушава да Србима и Хрватима наметне босански или бошњачки идентитет

ПОРУЧИО МУ: У БиХ ЈЕСТЕ ЖИВЕО ЈЕДАН НАРОД, А ТО СУ - СРБИ
  • Историчар Милош КОВИЋ, професор београдског Филозофског факултета: Херцеговина је вековима била у саставу државе Немањића, као и део Далмације. Београд рецимо није, тек само повремено. Босна је, према свим историјским изворима била настањена Србима, који су касније током векова били подељени верски, али је остало једно етничко порекло
  • Бошњани, то је у ствари један од регионалних идентитета, као и рецимо дукљански или захумски иза којег стоји етнички српски идентитет. Све оно што ће касније доћи са исламизацијом делова Босне или идентитетским експериментима у време Аустроугарске и Титове Југославије, оставило је последице, али се велики број људи није одрекао свог српског идентитета, а неки су му се чак вратили. Поменућу само Мешу Селимовића, Скендера Куленовића и Емира Кустурицу

ЛИДЕР СДА Бакир Изетбеговић измишљањем историјских чињеница покушава створити атмосферу и политичку подлогу у БиХ која би водила “претапању” Срба и Хрвата у један нови идентитет – босански или бошњачки, као у доба Бењамина Калаја.

Рекао је ово за “Глас Српске” историчар и професор Филозофског факултета у Београду Милош Ковић, коментаришући посљедње изјаве Изетбеговића који је на европској турнеји по бошњачкој дијаспори истакао како су становници БиХ прије неколико вијекова били један народ, Бошњани.

ГЛАС: Како гледате на дио његове изјаве да је некада у БиХ живио само један народ, Бошњани?

КОВИЋ: Морам једним делом бити сагласан са њим, заиста је вековима уназад у БиХ живео један народ, а према свим историјским изворима, од раног средњег века, до доласка Турака, био је то српски народ. Шта то значи?

Херцеговина је вековима била у саставу државе Немањића, као и део Далмације. Београд рецимо није, тек само повремено. Босна је, према свим историјским изворима била настањена Србима, који су касније током векова били подељени верски, али је остало једно етничко порекло.

ГЛАС: Ријеч, односно име Бошњани, да ли оно има историјско утемељење?

КОВИЋ: То није ништа друго до ново такмичење у измишљању неког новог идентитета. Истина, српски средњовековни владари су користили сличне речи за своје поданике, али нема сумње којег су они били порекла.

Бошњани, то је у ствари један од регионалних идентитета, као и рецимо дукљански или захумски иза којег стоји етнички српски идентитет. Све оно што ће касније доћи са исламизацијом делова Босне или идентитетских експеримената који су захватили делове српског становништва променило је делимично крвну слику ових простора.

Бакир Изетбеговић

То је посебно било рађено у време Аустроугарске и Титове Југославије. Ово што сада видимо, последице су свега тога. И поред исламизације велики број људи се није одрекао свог српског идентитета, а неки су му се чак вратили. Поменућу само Мешу Селимовића, Скендера Куленовића и Емира Кустурицу.

ГЛАС: Бошњачки политичари чак покушавају присвојити и краља Твртка Котроманића.

КОВИЋ: Упитао бих Изетбеговића, али и све оне које тако мисле, како то да су владари из династије Котроманић узимали реч “српски” у својим титулама, али и српство као своје етничко одредиште? Зашто је Твртко био крунисан венцем Немањића у манастиру Милешеви? Дакле, сви историјски извори говоре против смешних, произвољних, политичко-идеолошких оцена лидера СДА о пореклу становника Босне. Свако је слободан да се данас изјашњава како жели и то се не може забранити, али прошлост се не може мењати.

ГЛАС: Да ли је један овакав пројекат спроводив?

КОВИЋ: Као прво, овакви пројекти до сада су увек пропадали и сваки нови покушај је “мртворођенче”. До тога не може доћи, бар када су у питању Срби, јер историјски, народни идентитет Срба, веома је древан и савремена наука управо Србе узима као пример једног од народа који има веома стар национални идентитет на тим просторима, много старији од 18. или 19. века. О српском идентитету, као и о јеврејском или руском, увек се говорило као о протонационалном идентитету који сеже дубоко у средњи век. Тако да је смешно и полемисати са произвољним политичким проценама каква је и ова посљедња Изетбеговићева.

https://www.glassrpske.com/cir/novosti/vijesti_dana/milos-kovic-istoricar-o-izjavama-lidera-sda-u-bih-je-zaista-vijekovima-zivio-jedan-narod-srbi/386792

1 коментар

  • Иако се у потпуности слажем са Милошем (као и УВЕК до сада), ипак сматрам је смешно уопште и помислити да би Хрвати и Срби икада дозволили да им се наметне било шта, а нарочито туђи идентитет.
    Заправо, бумеранг се коначно враћа одакле је и лансиран деведесетих.

Кликни овде да поставиш коментар