РС и матица

Кустурица: Додиков компас показује гдје настаје будућност, а Бећировић веже коња гдје ага каже

НАГЛАСИО: ПРЕДСЈЕДНИК РС ДОБРО ЗНА ЧИЈА ЈЕ ЧИЗМА ВЈЕКОВИМА ГАЗИЛА СРПСКИ НАРОД
  • БиХ је стари клијент Њемачке или Аустрије па је тако и њена судбина, по рецепту Хенрија Кисинџера,  заправо „Неоаустроугарска колонија“. Што није довршио Калај довршиће Шмит?! Тако мисле многи грађанисти. Неће, јер је нови свијет на видику
  • Предсједник Републике Српске види да је највећа и најважнија земља свијета вођена руком корумпираног Предсједника-Дементора и да су они увијек били свима узор, али сада више не могу бити… САД никада нису имале класичне колоније, али учествују у одбрани неоколонијалног рецепта у читавом свијету
  • Ако треба и на суд ићи, ићићемо, али ће важније бити да се сви расположиви ресурси Републике Српске, људски, интелектуални, или њен највећи дио ставе на располагање Додику, јер судбина наше културе зависи од тога да ли ћемо га одбранити или издати његове политичке циљеве, а његова храброст као да нас упућује на нову страницу историје


ПРОСЛАВЉЕНИ српски и свјетски редитељ Емир Кустурица истакао је да је поново у БиХ неко пореметио најважније политичко правило – „вежи коња гдје ти ага каже“, додавши да неће Милорад Додик да слуша странце па шта кошта.

– Зна он чија чизма је вјековима газила српски народ, и као да је онај ланац из пословице, прекинуо управо Милорад па му мило што вранац ужива слободу – истакао је Кустурица за Срну коментаришући оптужницу коју је Тужилаштво БиХ подигло против Додика због неспровођења одлука Кристијана Шмита.

Стијешњени између традиције и модернизма у БиХ, истакао је Кустурица, Бошњаци Муслимани граде мултиетничко муслиманско друштво а њихови погледи су упрти у Брисел, иако готово читав исламски свијет, Арапска лига, учествује у стварању новог БРИКС-поретка којег чини преко 80 одсто свјетске популације.

– Један од тих преко 80 одсто је и Милорад Додик. И није са Блиског Истока или из Арапске лиге. Ту је на прагу Европе. Гдје су одувијек смјењивана царства. Источна и Западна и гдје је његов народ био највећи страдалник. Он не жели да се то настави. Ту је непремостива разлика између предсједника Републике Српске Милорада Додика и члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића.

– Предсједник Републике Српске види да је највећа и најважнија земља свијета вођена руком корумпираног Предсједника-Дементора и да су они увијек били свима узор, али сада више не могу бити. У исто вријеме Бећировић се руководи дубокоумном политиком „вежи коња ђе ти ага каже“ –  нагласио је професор Кустурица.

Он је појаснио да компас Милорада Додика управо показује гдје се ствара будућност, и чини све да остане кандидат за ускакање у воз који ће његове унуке и дјецу Српске повести у бољи и праведнији живот.

– Зашто не повјеровати да је тако. Па било је у два свјетска рата исто, зна се ко је у чијем возу био, по којој логици се то неће десити и трећи пут у предскозорје Трећег /не дај Боже рата/ – рекао је Кустурица.

Он је подсјетио да САД никада нису имале класичне колоније, али учествују у одбрани неоколонијалног рецепта у читавом свијету.

– БиХ је стари клијент Њемачке или Аустрије па је тако и њена судбина, по рецепту Хенрија Кисинџера заправо „Неоаустроугарска колонија“. Што није довршио Калај довршиће Шмит?! Мисле многи грађанисти. Неће, јер је нови свијет на видику, тежак је пут до њега а границе тог свијета су закони које намећу шарлатани, авантуристи, званични и незванични, од надурених Енглеза /не волим им ријет/ до незваничног Шмита због којег је подигнута оптужница против Додика „јер није слушао“! – указао је Кустурица.

Он је нагласио да се том оптужницом не може доказати ништа.

– Ако треба и на суд ићи, ићићемо, али ће важније бити да се сви расположиви ресурси Републике Српске, људски, интелектуални, или њен највећи дио ставе на располагање Додику, јер судбина наше културе зависи од тога да ли ћемо га одбранити или издати његове политичке циљеве, а његова храброст као да нас упућује на нову страницу историје – „…ако си свез’о коња гдје ти ага каже, ти му лијепо покидај ланце, нека ужива у слободи…“ – поручио је Кустурица.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар