РС и матица

Кустурица одбио кандидатуру за чланство у САНУ на индиректни Костићев приједлог

У ОТВОРЕНОМ ПИСМУ УПОЗОРИО ДА ВЛАДИМИР КОСТИЋ ВИДИ СРБИЈУ И ОКУПИРАНО КиМ КАО - СОРОШ
  • У отвореном писму указао да је требало да га кандидује новостворено Одјељење за умејтност САНУ, „где су кандидати сценски уметници“:  „Требало би да будем слеп код очију па да поверујем како осветољубиви Костић нема већину својих људи у Одељењу за књижевност и контролу над армијом академаца у другим одељењима код којих ће издејствовати све што замисли. Ускоро би могла да уследи његова оставка која неће бити прихваћена
  • Посебно нагласио да се на одбијање кандидатуре одлучио не потцјењујући то што су се „степеницама САНУ пели Миланковић, Пупин, Тесла, Андрић, Екмечић“ као чланови Одјељења за књижевност

РЕДИТЕЉ Емир Кустурица одбио је кандидатуру за чланство у Српској академији наука и уметности (САНУ), оптуживши притом предсједника САНУ Владимира Костића за мијешање у процес избора нових чланова.

Кустурица је у отвореном писму објављеном на порталу Искра навео да брисање са списка потенцијалних кандидата тражи зато што га је за чланство, на Костићев захтев, предложило Одјељење за језик и књижевност САНУ.

Редитаљ је оцијенио да је умјесто тога требало да га кандидује новостворено Одјељење за умјетност САНУ, „где су кандидати сценски уметници“.

Требало би да будем слеп код очију па да поверујем како осветољубиви Костић нема већину својих људи у Одељењу за књижевност и контролу над армијом академаца у другим одељењима код којих ће издејствовати све што замисли. Ускоро би могла да уследи његова оставка која неће бити прихваћена. Он неће, они хоће“, навео је Кустурица.

Он је навео и да би кандидатура Одјељења за умјетност „одговарала здравом разуму и читавом поступку дала смисао“, с обзиром да је у пољу филма постигао највеће резултате, али да су тренутно та врата отворена „вредним уметницима, али онима чија политичка коректност је јачи израз него њихово дело“.

Кустурица је у писаној изјави навео и да се на одбијање кандидатуре одлучио не потцјењујући то што су се „степеницама САНУ пели Миланковић, Пупин, Тесла, Андрић, Екмечић“ као чланови Одјељења за књижевност.

„Ја сам филмски редитељ, па онда тек млади писац и времешни музичар (што не значи да нисам архитекта градитељ и да нећу, једне ноћи, у свему бити бољи и старији). Ипак, данас у Србији има млађих писаца који, по мом уверењу, заслужују да буду академци пре мене“, сматра Кустурица.

Он је казао и да „не верује у добре намере“ Владимира Костића, оптуживши академика да се „његово виђење будућности Косова и Метохије (разликује од) ћутљиве већине у Академији“.

Владимир Костић (Фото: Танјуг/Оксана Тоскић)

„(То виђење) је потпуно у складу са сорошевским виђењем окупираног Косова и Метохије али и будућности Србије. Дуго ће се чекати одговор на позив Бећковића, Пипера, Тешића, Данојлића о неопходности истицања става Академије у вези са статусом и будућности Косова и Метохије“, оцијенио је Кустурица.

Медији су јуче објавили да су режисер Емир Кустурица и предсjедник Матице српске Драган Станић предоложени за чланство у Одjељењу за језик и књижевност САНУ.

На истом списку за дописне чланове овог одjељења су и универзитетски професори на катедри за српски језик и књижевност Мило Ломпар, Рајна Драгићевић, Радивоје Микић, Марко Недић, Миливој Ненин и Зорица Несторовић.

Ту су и писци Радован Бели Марковић, Селимир Радуловић, Михајло Пантић, Горан Максимовић, Мирослав Максимовић и Зоран Живковић, Владан Матијевић и германиста Миодраг Лома.

Главни избори ће бити одржани 4. новембра, на Изборној скупштини САНУ.

(Бета)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар