Одабрано РС и матица

Кустурица: Приписивати геноцид народу који је био жртва једног од највећих геноцида – највећи је злочин

ГЛАСАЊЕ ПОВОДОМ „СРЕБРЕНИЦЕ“ ЈЕ РЕЗУЛТАТ ОЧАЈА - СВИЈЕТ ЈЕ ПРЕД ВЕЛИКИМ РАЗДВАЈАЊИМА
  • Емир КУСТУРИЦА: Могуће је да ће се овај број гласова, који није баш био успјешан по организаторе, показати као врста нове друштвене револуције и да ћемо живјети у времену у коме нећемо имати само један извор него ће бити више свјетова

ОПТУЖИТИ народ који је у својој историји био једна од највећих жртава геноцида да он спроводи геноцид над неким другим равно је највећем људском злочину, изјавио је Кустурица за РТ Балкан.

– Гласање у ГС УН је резултат очаја у коме се цивилизација налази и очигледно је да нас у будућности чекају велика раздвајања. Као што Етиопија и Сомалија полако клизе ка југу Сауди Арабије, тако се свијет подваја по свим елементима. Оптужити један народ који је у својој историји био једна од највећих жртава геноцида да он спроводи геноцид над неким другим равно је највећем људском злочину – каже славни српски редитељ коментаришући резултате данашњег гласања у ГС УН.

Кустурица поставља и питање „зашто је све ово морало да се догоди у овом тренутку када се на двије стране свијета воде велики ратови“.

– Очигледно да је у питању идеја заборава, да се активира заборав да је у Другом свјетском рату побијено 27 милиона Руса, у Холокаусту шест милиона Јевреја, и колико ми знамо, више од милион Срба. У ревизији историје, ово гласање би требало да буде један од кључних аргумената оних који желе да мијењају историју, односно оних који су нам донедавно тражили да заборавимо историју – каже Кустурица.

Врло је то занимљиво, каже редитељ, што су на крају прошлог вијека говорили да је крај историје.

– Онда су схватили да Кина постаје хегемон, да се Русија враћа у сваком погледу и онда, одједном, више нема да нема историје. Чак је и Фукујама написао књигу којом опонира сам себи, и сада присуствујемо пукој ревизији историје, једном дијелу који уводи потпуно нови мотив завађања народа на Балкану – каже он.

Према Кустурици, „могуће је да ће се овај број гласова, који није баш био успјешан по организаторе, показати као врста нове друштвене револуције и да ћемо живјети у времену у коме нећемо имати само један извор него ће бити више свјетова“.

– Колико год Блинкен тврдио да Америка треба да стане иза напада на Русију који би се изводили далекометним оружјем Америке које би дејстовало из Украјине, мислим да то неће тако ићи и да постоји вага у којој ће неко морати да размисли да може доћи и до узвратног бомбардовања. Не у Украјини него оног, како је рекао Си Ђинпинг, који гура свијет у нови хладни рат – закључује Кустурица.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар