РС и матица

Лавров: Ако у дијалог о Косову буду позване САД, а Србија позове Русију – ми ћемо се укључити

РУСКИ МИНИСТАР НАГЛАСИО ДА МОСКВА НЕ ТРАЖИ ОД СРБИЈЕ ДА ПРЕКИДА КОНТАКТЕ СА БИЛО КИМЕ У СВЕТУ
  • ВУЧИЋ: Наше односе карактерише и то што нисмо ниједном ишли једни против других, што је ретки пример и случај било којих народа у свету. А данас обележавамо 180 година од успостављања дипломатских односа, током којих смо прошли сито и решето
  • ЛАВРОВ: Русија и Србија партнери, који један другом ништа не намећу, те да Москва поздравља напоре Србије на путу ка ЕУ, али и у односима са Евроазијским савезом

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је вечерас да 180 година од успостављања дипломатских односа Србије и Русије те односе карактерише да нисмо ниједном ишли једни против других, што је рјетки примјер и случај било којих народа у свијету.

Вучић је, на заједничкој конференцији за штампу са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом, казао да данас обиљежавамо 180 година од успостављања дипломатских односа, током којих смо прошли „сито и решето”, изгубили много људи борећи се за слободу народа.

Пренио је да му је Лавров уручио писмо предсједника Руске Федерације Владимира Путина у којем на веома лијеп начин говори о сарадњи двије земље и будућим односима.

„Предао сам министру Лаврову писмо за председника Путина у захвалност за све што је учинио на развоју добрих билатералних односа две земље и нади да их још више унапређујемо”, казао је Вучић.

Рекао је да је написао још једно писмо у име грађана Србије за породицу Романа Филипова, руског пилота који је погинуо у Сирији и замолио Лаврова да га преда.

„Завршио сам то писмо говорећи о храбрости која је задивила српски народ и грађане Србије. Завршио сам како се говорило у време највећих хероја, српских јунака „За јунацима се не плаче, за њима остаје шта су учинили“, истакао је Вучић.

Узевши ријеч, Лавров је истакао да су Русија и Србија партнери, који један другом ништа не намећу, те да Москва поздравља напоре Србије на путу ка ЕУ, али и у односима са Евроазијским савезом.

Нагласио је да Русија не тражи од Србије да престане да има било какве контакте са било ким у свијету.

Он је додао да његова земља неће стајати по страни ако САД буду укључене у дијалог Београда и Приштине и ако добије позив из Србије да се укључи.

Лавров је рекао да ЕУ мора да предузме додатне кораке а би оправдала повјерење које је добила посредујући у дијалогу.

„Ми ћемо саслушати мишљење Србије. Ако у дијалог буду позване САД и ако Србија позове Русију, ми нећемо остати по страни”, казао је Лавров.

(Танјуг)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар