РС и матица

Линта: Србија да донесе резолуцију о геноциду НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима

„ТО ЈЕ ПРЕДУСЛОВ ДА ПОЧНЕМО БОРБУ ЗА МЕЂУНАРОДНО ПРИЗНАВАЊЕ ГЕНОЦИДА НАД СРПСКИМ НАРОДОМ“
  • Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг ЛИНТА: У Хрватској се усташе и НДХ рехабилитују и величају на разне начине. Поздрав „За дом спремни“ суштински и формално је озакоњен, Хрватски сабор покровитељ комеморације убијеним усташким зликовцима у Блајбургу, а више од 30 улица носе имена усташких званичника или јавних личности које су биле блиске том режиму. У Хрватској су подигнуте десетине споменика усташким злочинцима, аслуже мисе Анти Павелићу и усташким генералима и пуковницима…

ПРЕДСЈЕДНИК Савеза Срба из региона Миодраг Линта затражио је од Србије да поводом 80 година од оснивања Независне државе Хрватске (НДХ) донесе резолуцију о геноциду НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима, оснује меморијални центар српских жртава геноцида НДХ и одреди дан сјећања на српске жртве геноцида НДХ.

Линта је навео да је то начин да се систематски његује култура сјећања и коначно започне праведна борба за признање геноцида над српским народом у међународној заједници.

Он је нагласио да је концепт НДХ био смишљен и планиран геноцид над српским народом, спровођен под паролом да трећину Срба треба побити, трећину покатоличити, а трећину протјерати.

„Злочин геноцида у НДХ по својим размјерама је раван Холокаусту који је нацистичка Њемачка извршила над Јеврејима. Усташки геноцид у НДХ вршен је на најбруталније и најсвирепије начине, углавном `ручно`, користећи 57 метода убијања ножевима, маљевима, сјекирама, специјалним сјечивима од којих је најпознатији ‘србосјек'“, подсјетио је Линта.

Он је навео да је злочин геноцида извршен кроз систем концентрационих логора смрти, као и масовним покољима изван њих.

„Једино су у НДХ постојали концентрациони логори за истребљење дјеце, а у њима је, према непотпуним истраживањима, страдало 42.791 српско дијете, 5.737 ромске и 3.710 јеврејске дјеце“, навео је он.

Линта је подсјетио да је у НДХ, према непотпуним истраживањима, убијено више од 750.000 Срба, а да је око 250.000 Срба било принуђено да се, зарад спаса голог живота, одрекне православне вјере и под присилом и смртном пријетњом прихвати католицизам.

Линта је указао да се у Хрватској усташе и НДХ рехабилитују и величају на разне начине, те указао да је поздрав „За дом спремни“ суштински и формално озакоњен, да је Хрватски сабор покровитељ комеморације убијеним усташким зликовцима у Блајбургу, а више од 30 улица носе имена усташких званичника или јавних личности које су биле блиске том режиму.

Он је додао да је у Хрватској подигнуто и на десетине споменика усташким злочинцима, да се служе мисе Анти Павелићу и усташким генералима и пуковницима, да се усташки грб са почетним бијелим пољем се слободно користи у јавности, а усташе се сматрају хрватским патриотама и борцима за слободу.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар