Главно РС и матица

Љајић: У Србији само екстремни кругови очекују да Србија и Црна Гора опет буду у истој држави

ПОНОВИО СВОЈУ ИДЕЈУ О ОДРЖАВАЊУ „НЕКЕ ВРСТЕ ДЕЈТОНА“ ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ
  • За предлог званичника из Србије да српске партије у Црној Гори направе коалицију са Милом Ђукановићем и његовом партијом, Љајић рекао да је то добра препорука јер „ако сте вечита опозиција, никада не можете реализовати програмске циљеве“

ПОТПРЕДСЈЕДНИК Владе Србије Расим Љајић је оцијенио да је идеја оживљавања заједничке државе Србије и Црне Горе илузија, и да оне односе треба да заснивају на томе да су обе независне и самосталне.

У разговору дана објављеном у подгоричкој „Побједи“ Љајић је поручио да би црквени великодостојници требало што мање да се уплићу у политику.

„Нема више заједничке државе, искрено не верујем ни да ће је икад више и бити. То што неки у Црној Гори и неки екстремни кругови у Србији очекују да се ти односи једног дана редефинишу, ја мислим да је то илузија и да је боље признати реалност и кроз реалност градити најближе могуће односе јер све друго би било неприродно и штетно и за Србију и за Црну Гору“, рекао је Љајић.

Коментаришући изјаву патријарха Српске православне цркве Иринеја да је положај Срба у Црној Гори као за вријеме НДХ, Љајић је рекао да би највећа корист била да се црквени великодостојници што мање уплићу у политику, а политичари не би требало да се мјешају у верска питања.

„То би био највећи међусобни допринос једних другима. Није моје да дајем било какве рецепте, али да живим у Црној Гори, настојао бих да кроз институције државе у којој живим, поправљам положај заједнице којој припадам, ниједног тренутка не доводећи у питање лојалност држави у којој живим. Мислим да тај баланс може да се направи: и лојалност народу којем припадате, и лојалност држави у којој живите“, рекао је потпредсједник Владе Србије.

Поводом предлога званичника из Србије да српске партије у Црној Гори направе коалицију с Милом Ђукановићем и његовом партијом, Љајић је рекао да „ако сте вечита опозиција, никада не можете реализовати програмске циљеве“, већ је суштина да се на изборима дође на власт да би се тада спроводила политика у складу с програмским циљевима.

„Ја мислим да је то добра препорука јер би то, сасвим сигурно, релаксирало односе и у Црној Гори, смањило би степен подела које у црногорском друштву постоје, али није моје да дајем било коме савете“, рекао је Љајић.

Љајић је казао да не може да говори о идеји разграничења Србије и Косова, јер је било различитих интерпретација, већ да је неопходно одрживо, дугорочно рјешење.

„Немам рецепт, али ми смо као странка, када је Вучић отворио ‘унутрашњи дијалог’, изашли с јасним планом решавања тог питања у три фазе. Прва фаза би се односила на решавање економских питања и потпуно укидање свих баријера између Косова и Србије. Рекао сам да ми пласирамо робе на Косово у вредности 500 милиона долара. То може да иде и до милијарду да није ових свих баријера и препрека. Друга фаза би се односила на решавање имовинских питања, формирање заједнице српских општина и решавање проблема културне баштине на Косову“, набројао је Љајић.

Трећа фаза би била пријем Косова у међународне организације, изузев Уједињених нација.

„И да видимо шта би Србија добила заузврат од сагласности да Косово постане део неких међународних организација, осим УН. Након те три фазе, била би одржана међународна конференција, нека врста Дејтона, где би се у потпуности отворило питање Косова, односно тражило коначно решење за тај статус“, рекао је Љајић.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар