РС и матица

Мали: Навикните се на то да је Србија најбоља у Европи

„ЗА ИСПЛАТУ МИНИМАЛЦА СМО ОБЕЗБЕДИЛИ 32 МИЛИЈАРДЕ ДИНАРА, А БИЋЕ ЈОШ ДВЕ“
  • Сутра почиње исплата минималца 1,055 милиона радника у 232.000 предузећа.  Заинтересовани за помоћ од 100 евра моћи ће да се пријаве од 15. маја, а истог дана ће кренути и исплата тог износа на рачуне свих пензионера и оних који добијају новчану социјалну помоћ. Пријављивање за ту помоћ трајаће до 5. јуна на порталу Трезора или преко колцентра
  • Синиша МАЛИ: „Нећу да се извињавам што је Србија најбоља у Европи. Сваки дан ће да браним БДП Србије и резултате Владе... Србија има раст од 1,2 одсто, ЕУ пад од 14 одсто, а САД пад од 4,4 одсто“
  • Влада Србије донијела програм економских мера за ублажавање посљедица пандемије корона вируса вриједан 5,1 милијарде евра, што је око 11 одсто БДП

ИСПЛАТА минималца о трошку државе за 1,055 милиона радника у 232.000 предузећа у Србији која су тражила ту помоћ почеће сутра, најавио је данас министар финансија Синиша Мали.

„За ту исплату у буџету је обезбеђено 32 милијарде динара, а уследиће у наредна два мјесеца још де исплате минималне зараде“, рекао је Мали на конференцији за новинаре.

Навео је да су фирме, чијим радницима ће бити исплаћене минималне зараде од око 30.000 динара, тражиле и одлагање уплате пореза и доприноса, усљед кризе у пословању у вријеме епидемије корона вируса, у вриједности 29,5 милијарди динара, као и пореза на добит од 3,3 милијарде динара.

„Ово је важан дан јер је Србија због тога што има добре финансије у стању да испуни дато обећање и уплати обећану помоћ фирмама“, истакао је Мали.

Право на помоћ државе имају предузетници, паушалци, пољопривредници, микро, мала и средња предузећа, а услов је да нису смањила број запослених за више од 10 одсто.

Влада Србије је донела програм економских мјера за ублажавање посљедица пандемије корона вируса вриједан 5,1 милијарде евра, што је око 11 одсто БДП-а.

Поред минималних зарада и одлагања плаћања пореза и доприноса, министар је указао и на помоћ у виду јефтиних кредита Фонда за развој које је до данас већ добило 176 компанија. То су кредити на три године са каматном стопом од један одсто мјесечно и грејс периодом од девет до 12 мјесеци, навео је министар.

Већ је око 3.000 привредника поднело захтјеве за те кредите и министар је позвао и остале да се пријаве за те зајмове намијењене за одржање ликвидности и обртна средства.

Додао је да је у току реализација и гарантне шеме од две милијарде евра, с пословним банкама, за шта се око 80 одсто фирми, клијената банака, већ јавило.

Мали је истакао да успјех мјера које је држава предузела показују подаци Националне службе за запошљавање: „7.317 људи од почетка ванредног стања пријавило се за новчану помоћ, што значи да је толико људи остало без посла. То јесте велики број, али није као у другим земљама у Европе и света где се ти бројеви мере милионима“.

Подсјетио је да су исплаћене за 10 одсто веће мартовске плате за све здравствене раднике, наводећи да је то трајно, а не привремено повећање, што ће кроз Закон о буџетском систему потврдити наредних дана Скупштина Србије.

„Плата медицинске сестре на Инфективној клиници са овим повећањем је 54.166 динара, што је увећање од 76 одсто у односу на март 2011. године када зарада била 30.700 динара“, илустровао је Мали.

Љекари на Инфективној клиници након повећања имаће плате од 105.896 динара, а имали су 64.000 динара у марту 2011.

Потврдио је и да ће, пошто је целокупан износ пензије за април већ уплаћен војним и пољопривредним пензионерима и онима из самосталних делатности, 9. и 10. маја бити уплаћене пензије и осталим пензионерима, у пуном износу.

Говорећи о помоћи свим пунољетним грађанима у износу од по 100 евра, навео је да ће сви који то желе моћи да се пријаве од 15. маја, а истог дана ће кренути и исплата тог износа на рачуне свих пензионера и оних који добијају новчану социјалну помоћ.

Пријављивање за ту помоћ трајаће до 5. јуна на порталу Трезора или преко колцентра.

„Ово радимо како би се економија опоравила што пре и почела да расте по стопама којим је расла пре кризе“, казао је Мали.

Навео је да је стопа раста БДП-а Србије у првом кварталу године била пет одсто, док је у еврозони БДП у просјеку опао 3,3 одсто.

Министар је негирао тврдње појединих медија да је различита методологија којом се обрачунава стопа раста БДП-а у Србији и ЕУ или у Њемачкој.

„То није истина. Апсолутно је иста методологија и у Србији и у Немачкој и у еврозони. То је методологија Еуростата“, казао је Мали и оценио да „неки намерно покушавају да унесу забуну“, те им је поручио: „Немојте да лупетате, да лажете и обмањујете народ!“.

„Нећу да се извињавам што је Србија најбоља у Европи“, казао је министар финансија, наводећи да ће сваки дан да „брани БДП Србије и резултате Владе“.

Додао је да је иста ситуација и уколико се гледају „ануализоване стопе раста“ према којима Србија има раст од 1,2 одсто, ЕУ пад од 14 одсто, а САД пад од 4,4 одсто.

„Навикните се на то да је Србија најбоља у Европи!“, рекао је Мали.

По његовим ријечима, зато је важно што се кренуло са „постепеним, али брзим и правовременим отварањем економије“ попуштањем мјера уведених током епидемије.

Навео је да се, по посљедњим подацима Привредне коморе Србије, у посљедње двије недјеље 52.900 радника вратило на посао у 512 компанија.

„Сигуран сам да ће раст економије бити бољи од свих предвиђања ММФ и Европске комисије, иако смо и по тим предвиђањима најбољи“, закључио је Мали.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар