РС и матица

Мали: Представљам мере подршке привреди јер се Вучић не осећа добро

НАЈАВИО ДА ЋЕ СЕ ПРЕДСЈЕДНИК СРБИЈЕ ОБРАТИТИ ЈАВНОСТИ У НАРЕДНА ДВА ДАНА
  • Министар финансија Синиша МАЛИ: Држава ће предузетницима, паушалцима, микро, малим и средњим предузећима исплатити три минималне зараде како би лакше превазишли кризу коју је изазвао вирус корона
  • Сваком запосленом у тим предузећима држава ће уплатити директно на рачун нешто више од 90.000 динара, односно 750 евра
  • «Идемо и са масивном подршком ликвидности за цео наш систем, приватни сектор превасходно, 2,2 милијарде евра издвајамо за то. Двеста милиона евра кроз фонд за развој, субвенционисани, јефитни кредити, један одсто камате за предузетнике, микро, мала, средња предузећа, пољопривредна газдинства и задруге»

ПРЕДСЈЕДНИК Србије не осећа се добро, рекао је данас министар Синиша Мали и додао да Александар Вучић зато данас не представља мјере подршке привреди.

Најавио да ће се предсједник Србије обратити јавности у наредних 48 сати.

„Овај програм је требало председник Вучић да представи, извињавам се у његово име, не осећа се добро, није са нама, али ће се у наредних 48 сати обратити”, рекао је Мали у Палати Србија, преноси Танјуг.

Мали је, иначе, изјавио да ће држава предузетницима, паушалцима, микро, малим и средњим предузећима исплатити три минималне зараде како би лакше превазишли кризу коју је изазвао вирус корона.

То је једна од мјера државе коју је Мали представио данас у Палати Србија, додајући да ће сваком запосленом у тим предузећима држава уплатити директно на рачун нешто више од 90.000 динара, односно 750 евра.

«То је подршка малој привреди у овој кризи да је лакше и брже преброди”, рекао је Мали.

Осим те мјере, држава предлаже и подршку у износу од 50 одсто минималне зараде за запослене у великим предузећима, који су добили рјешење о прекиду рада.

«Зашто 50 одсто? Због тога што по Закону о раду када добијете у великим предузећима решење о престанку рада, послодавац има обавезу исплате 60 одсто просека бруто зараде у протеклих 12 месеци”, објаснио је Мали.

Према његовим ријечима, у групи микро, малих и средњих предузећа и предузетника ради 900. 000 људи.

«То су и пекари, кројачи, фризери, таксисти, и све занатлије, сви они који су највише и најтеже погођени овом кризом, управо њима држава излази са понудом да уплати три минимане зараде у периоду трајања вандредног стања, а не за период мањи од три месеца”, рекао је Мали.

За ликвидност предузећа 2,2 милијарде евра

У оквиру мјера за помоћ привреди Србије погођеној посљедицама епидемије вируса корона, за ликвидност предузећа предвиђено је 2,2 милијарде евра, изјавио је министар финансија Србије.

«Идемо са масивном подршком ликвидности за цео наш систем, приватни сектор превасходно, 2,2 милијарде евра издвајамо за то. Двеста милиона евра кроз фонд за развој, субвенционисани, јефитни кредити, један одсто камате за предузетнике, микро, мала, средња предузећа, пољопривредна газдинства и задруге”, рекао је Мали.

Како је додао, држава жели да кроз фонд за развој помогне свима који су највише погођени овом кризом.

Такође, додао је, иде се и са гарантном шемом која се договара са пословним банкама у износу од двије милијарде евра.

«Кредити иза којих стоји држава, односно кредити у којима банке немају велики ризик што је важно јер ће предузетници, микро, мала и средња предузећа тај новац и добити за обртна средства, за ликвидност, да што брже и боље превазиђу проблеме у пословању са којима се суочавају”, рекао је Мали.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар