РС и матица

Мали: У Белој кући на столу је досад најгори папир по Србију – тражи се и признање Косова*

„ИМАТЕ 15-20 ЉУДИ КОЈИ СУ ПРОТИВ ВАС И ВРШЕ ПРИТИСАК, СВИ ВРШЕ ПРИТИСАК“
  • Министар финансија Синиша МАЛИ: „Огроман је притисак, ово су за нас веома тешке теме. Председник Алексаднар Вучић се бори, а да ли ће издржати, видећемо… Ја се враћам разговорима, настављамо, борићемо се до краја и, као што је председник рекао, предаја није опција
  • „Притисак на нашу делегацију је велики то најгори папир у историји преговора између Београда и Приштине. Али, ми нећемо одустати, јер се боримо за српски народ

МИНИСТАР финансија Синиша Мали изјавио је да је на састанку у Бијелој кући на столу папир чија једна тачка подразумијева међусобно признање Србије и Косова.

Као и да се на предсједника Вучића врши огроман притисак.

„Огроман је притисак, ово су за нас веома тешке теме. Председник Алексаднар Вучић се бори, а да ли ће издржати, видећемо… Ја се враћам разговорима, настављамо, борићемо се до краја и, као што је председник рекао, предаја није опција“, рекао је Мали новинарима у паузи разговора у Вашингтону.

На питање каква је била реакција предсједника Вучића на папир, на којем је једна од укупно 16 тачака било признање Косова, Мали је одговорио:

„Каква може да буде?“

Истакао је да је делегација Србије дошла са идејом да разговара о подизању економије региона, да инвестира три-четири милијарде евра у инфраструктуру, подстицање пољопривреде, привреде, да се граде станови за младе.

„То је била наша платформа, а онда добијете тачку 10, која каже – међусобно признање. То нити је економија, нити било шта друго“, рекао је Мали.

Поручио је да настављају да се боре за интересе Србије и људи који живе на КиМ.

„Имате 15-20 људи који су против вас и врше притисак. На сваку реченицу реагују агресивно“, рекао је Мали, а на питање ко врши тај притисак, одговорио:

„Сви. Сви који су тамо присутни. Али, боримо се“.

На питање српских медија да ли има смисла разговоре настављати сутра, с обзиром на то да је данас такав папир стављен пред српску делегацију, Мали је одговорио да се разговори и даље воде, да се наша делегација бори за сваку реченицу и ријеч, али да су неке ствари у папиру неприхватљиве.

„Чекајте да видимо, и даље водимо разговоре, не бих сада о томе шта ће бити сутра. Боримо се за сваку реченицу и реч, али неке ствари су једноставно неприхватљиве и тачка“, рекао је Мали.

Министар је и америчким новинарима на енглеском поновио да су разговори много тешки, да економске теме очигледно нису приоритет као што је српска делегација очекивала и да тачка 10 говори о међусобном признању.

Пренио им је и да су свих 16 тачка више политичке него економске, да је притисак на нашу делегацију велики и да је то најгори папир у историји преговора између Београда и Приштине.

„Али ми нећемо одустати, јер се боримо за српски народ“, поручио је Мали америчким новинарима.

Након изјаве за медије Мали се вратио на састанак.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар