РС и матица

Милена Дравић у Алеји заслужних грађана – поред свог и нашег Драгана Николића

ПОСЛИЈЕ ДУЖЕ БОЛЕСТИ ПРЕМИНУЛА У КЛИНИЧКО-БОЛНИЧКОМ ЦЕНТРУ „БЕЖАНИЈСКА КОСА“
  • Освојила је четири „Златна ћурана“ на Данима комедије у Јагодини и чак рекордних десет Златних арена на Филмском фестивалу у Пули, због чега је сматрају највећом звијездом у историји српске и југословенске кинематографије
  • Једини је са простора бивше Југославије добитник глумачке награде на престижном Канском фестивалу, која јој је припала за улогу у филму „Посебан Третман“ Горана Паскаљевића по сценарију Душка Ковачевића

ЈЕДНА од највећих српских глумица Милена Дравић преминула је ноћас у Клиничко-болничком центру „Бежанијска коса“ у 79. години, послије дуже болести.

Глумила је у више од 100 филмских остварења и одиграла 20 позоришних улога, од којих су многе вишеструко награђиване.

Најпознатије улоге остварила је у филмовима „Козара“, „Љубавни живот Будимира Трајковића“, „Рад на одређено време“, „Мој тата на одређено време“, „Секула се опет жени“, „Није лако са мушкарцима“ и „Зона Замфирова“.

Позната је још и као учитељица из култне серије „Приче из Непричаве“, Вера из „Полицајца са Петловог брда“, затим као Вукосава Петровић и Споменка из ТВ-комедија „Позориште у кући“ и „Луд, збуњен, нормалан“.

Са трећим супругом и колегом Драганом Николићем од 1972. до 1974. водила је популарни шоу програм „Образ уз образ“.

Милена Дравић је често играла самохране мајке, сељанке, жене из радничке класе, била је и пионир и ексцентрична јунакиња филмова Црног таласа, а великим дијелом  успјех у каријери дугује и романтичним комедијама у којима је глумила уз Љубишу Самарџића.

На овим просторима једини је добитник глумачке награде на престижном Канском фестивалу, која јој је припала за улогу у филму „Посебан Третман“ Горана Паскаљевића по сценарију Душка Ковачевића.

Добитница је специјалне награде „Златна ружа“ на Филмском фестивалу у Венецији, најпрестижнијих српских награда „Добричин прстен“ и „Жанка Стокић“ за цјелокупан допринос југословенској и српској кинематографији, награде „Јоаким Вујић“, награде „Павле Вуисић“ на Филмским сусретима у Нишу.

Освојила је четири „Златна ћурана“на Данима комедије у Јагодини и чак рекордних десет Златних арена на Филмском фестивалу у Пули, због чега је сматрају највећом звијездом у историји српске и југословенске кинематографије.

Рођена је 5. октобра 1940. у Београду, на Дорћолу, преко пута цркве Светог Александра Невског. Похађала је основну школу „Јанко Веселиновић“ у Душановој улици, а потом Прву мушку гимназију.

Сахрана у Алеји заслужних грађана

ГЛУМИЦА Милена Дравић биће сахрањена у Алеји заслужних грађана у Београду, поред деценијског партнера у професионалном и приватном животу Драгана Гаге Николића, саопштено је из Скупштине Београда.

Мјесто и вријеме комеморације накнадно ће објавити Удружење филмских глумаца Србије, додаје се у саопштењу.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар