Одабрано РС и матица

Милић: Дистрикт Брчко осигурава територијални континуитет Републике Српске

ПРЕДСЈЕДНИК СКУПШТИНЕ ДИСТРИКТА ОСПОРИО ТВРДЊУ СТРАНКЕ ЗА БиХ
  • Синиша МИЛИЋ цитирао параграф 51 арбитражне одлуке за Брчко у којем пише: „Шта више, иако ће према садашњој одлуци територијом области Брчко управљати Влада дистрикта, према принципу самоуправе, територија Републике Српске задржава континуитет који је приказан на дејтонским мапама…“
  • Странка за БиХ саопштила да Брчко дистрикт дијели Републику Српску на два дијела, а предсједавајући Представничког дома ПС БиХ Денис Звиздић изјавио да је вријеме да НАТО пошаље војнике у Брчко

ПРЕДЈСЕДНИК Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић рекао је да тврдња у саопштењу Странке за БиХ да „Брчко дијели Републику Српску на два дијела“, не само што је у супротности са одредбама Коначне арбитражне одлуке, већ представља директан напад на Устав БиХ и дејтонску двоентитетску конструкцију коју арбитражна одлука за Брчко подржава.

– Умјесто било каквог реаговања на овакву небулозу, као и одговора „Јенсу Столтенбергу за рају“, алијас Денису Звиздићу, на његову изјаву да је вријеме да НАТО војници дођу у Брчко, довољно је цитирати дијелове Коначне арбитражне одлуке, као и Устав БиХ – навео је Милић на свом Фејсбук профилу.

Он је цитирао параграф 51 арбитражне одлуке за Брчко, поглавље четири које се бави заштитом релевантних интереса страна у арбитражном процесу:

„Шта више, иако ће према садашњој одлуци територијом области Брчко управљати Влада дистрикта, према принципу самоуправе, територија Републике Српске задржава континуитет који је приказан на дејтонским мапама…“.

Дакле, појаснио је Милић, дејтонским мапама – на којима су у основи представљене границе ентитета – и то пише нико други до предсједавајући арбитражног трибунала Американац Роберт Овен, творац Арбитражна одлуке.

Цитирајући дијелове Арбитражне одлуке за Брчко, Милић је посебно апострофирао параграф 59, у коме се наводи да је план за дистрикт „у складу са уставним захтјевом да се БиХ састоји од два и не више од два ентитета“, подсјетивши при томе да у ставу три, члана један Устава БиХ на који се позива параграф 59 Арбитражне одлуке стоји да се „БиХ састоји од два ентитета – Републике Српске и Федерације БиХ“.

Милић сматра да се, зато, „Арбитражна одлука, како год да је донесена, мора појмити као непротиврјечни дио једне цјелине, тј. заокруженог правног система, који се зове Дејтонски споразум, односно Устав БиХ, како то, уосталом, признаје и творац Арбитражне одлуке“.

– Дакле, као правна фикција или, пак, као стварна чињеница – у погледу правних посљедица једног или другог схватања свеједно је – дистрикт Брчко осигурава територијални континуитет Републике Српске. Зато, викенд је, и право вријеме да се, коначно, прочита и Арбитражна одлука, као и дејтонски Устав БиХ – навео је Милић.

Странка за БиХ саопштила је јуче да Брчко дистрикт дијели Републику Српску на два дијела и да карта коју је објавио министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић није вјеродостојна, а предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Денис Звиздић сматра да је вријеме да НАТО пошаље војнике у Брчко.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар