Главно РС и матица

Министарка Михајловић: Србији је потребно стратешко партнерство са Сједињеним Државама

ПРЕДСТАВЉЕНИ РЕЗУЛТАТИ ИСТРАЖИВАЊА „ОДНОС ГРАЂАНА СРБИЈЕ ПРЕМА САД“
  • Навела да Србија такав документ има са Русијом, Кином, Азербејџаном, Француском, Италијом и Уједињеним Арапским Емиратима, а нема са САД, па нагласила: „Нема ни једног разлога да немамо такав документ као кровни који може да нам послужи да подигнемо односе на још виши ниво“
  • Народни посланик и оснивач Конгреса српскоамеричког пријатељства Владимир МАРИНКОВИЋ: Народна скупштина, Влада и председник Србије желе да унапреде билатералне односе са Америком, а крајњи циљ је стратешко партнерство са Америком
  • Ивица ДАЧИЋ: Око половине грађана Србије очекује боље односе са САД у наредних пет до десет година и нова америчка администрација треба да искористи тај узлазни тренд

ПОТПРЕДСЈЕДНИЦА Владе Србије Зорана Михајловић изјавила је да је земљи потребан документ о стратешком партнерству са Сједињеним Америчким Државама, као и канцеларија за боље односе са том државом.

Михајловић је у Скупштини Србије рекла да се много тога промијенило у претходних неколико година, да је Србија политички стабилнија и економски јача него прије седам или осам година, отворенија за инвестиције и односе са свим државама.

„Чињеница је да ми ове године славимо 140 годину добрих билатералних дипломатских односа са Америком, да смо 2001. године имали један споразум, 2018. меморандум о сарадњи о инфраструктури, пре недељу дана међудржавни споразум о улагању у инвестиције, али мислим да нам треба један посебан документ – стратешко партнерство између САД и Србије“ рекла је Михајловић.

Она је додала да Србија такав документ има са Русијом, Кином, Азербејџаном, Француском, Италијом и Уједињеним Арапским Емиратима, а нема са САД.

„Нема ни једног разлога да немамо такав документ као кровни који може да нам послужи да подигнемо односе на још виши ниво“, рекла је министрака уочи представљања истраживања на тему „Однос грађана Србије према САД“.

Додала је да је истраживање показало како грађани сматрају да, као што имамо канцеларију за боље односе са Русијом и Кином, нема разлога да немамо канцеларију за боље односе са САД, што може да нам помогне да и наредних 140 година односи две земље буду успјешнији него што су били.

Замјеник амбасадора САД у Србији Габријел Ескобар рекао је да је важно наставити и продубити сарадњу нарочито на пољу економије и да је политика САД да продуби економску и културну сарадњу са Србијом.

Народни посланик и оснивач Конгреса српскоамеричког пријатељства Владимир Маринковић рекао је да Народна скупштина, Влада и предсједник Србије желе да унапреде билатералне односе са Америком, а да је крајњи циљ стварање стратешког партнерства са Америком.

Он је навео да охрабрују најаве нове америчке администрације да ће наставити спровођење Вашингтонског споразума, а посебно охрабрује што је амбасадор Ентони Годфри прошле недјеље потписао са Министром финансија Синишом Малим споразум о подстицању инвестиција.

Маринковић је најавио да то значи милијарду долара јефтиних кредита као подстицај инфраструктури и развоју микро, малих и средњих предузећа у Србији.

Дачић: Важно је да Србија има добре односе са САД

Предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је на скупу поводом 140 година дипломатских односа Србије и САД да је важно да Србија са једном од највећих сила има добре односе, јер је то значајно за стабилност региона, у којем Србија игра одговорну улогу.

Он је рекао да око половина грађана Србије очекује боље односе са САД у наредних пет до десет година и да нова америчка администрација треба да искористи тај узлазни тренд.

Дачић је додао да Србија мора да буде много активнија и присутнија и схвати начин на који функционишу америчко друштво и институције.

На скупу је представљено и истраживање о ставовима грађана према САД, које показује да када је ријеч о очекивањима од нове америчке администрације, око 32 одсто грађана сматра да она неће имати времена да се бави Србијом, 20,6 одсто да ће наставити тамо где је стала администрација Доналда Трампа, 14,1 одсто очекује да ће радити на јачању односа Србије и САД, а 11,6 одсто да ће јачање односа Србије и САД бити прекинуто доласком Џозефа Бајдена на мјесто предсједника.

Пејић: Трећина грађана променила  током живота став о САД

Директор агенције Фактор плус Владимир Пејић рекао је да је истраживање рађено од 15. до 31. децембра са 1.532 испитаника.

Он је указао да истраживање показује да око половина грађана Србије има позитиван или половично позитиван став о САД, али да су млађе генерације те које не виде добре односе са САД.

Када је ријеч о томе шта утиче на став према САД, 42,7 одсто испитаника рекло је да је то понашање САД према Србији у посљедњих 20 до 30 година, 32,8 одсто рекло је да став формира на основу медија, 25,8 одсто одређени став према САД има због историјске сарадње и односа, а 17,2 одсто ставове гради на основу ставова пријатеља, породице и колега.

      Једна трећина грађана промијенила је током живота став о САД, а фактори за промјену става код 58,5 одсто грађана били су бомбардовање, код 37,7 одсто став САД према Косову, код 33,5 одсто притисци да се призна Косово, код 23,1 одсто долазак Доналда Трампа на мјесто председника САД и код 22,7 одсто блажи ставови Трампове администрације према Србији.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар