РС и матица

Мировић: Војводина је чврсто срасла са својом матицом и у будућност гледа као неодвојиви део Србије

СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА У НОВОМ САДУ ПОВОДОМ 100 ГОДИНА ОД ПРИСАЈЕДИЊЕЊА ВОЈВОДИНЕ СРБИЈИ
  • Игор МИРОВИЋ: „Много је дезинтеграционих сила покушавало да одвоји Војводину од Србије, али се показало да је све то било узалуд“
  • Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад ДОДИК: „Треба да чувамо регионалну стабилност, Дејтонски споразум и да уважавамо међународни контекст, а сада желим да кажем нешто и као Србин. Жао ми је што нисмо зајефно, што тада и ми нисмо били у истом овом подухвату“
  • Предсједник Србије Александар ВУЧИЋ: Са поносом можемо да кажем да је јесен 1918. јесен наших највећих успеха и креирање будућности коју и данас желимо. Данашњи датум је највећи датум у историји Србије

ПРЕДСЈЕДНИК Покрајинске владе Игор Мировић изјавио је данас у Новом Саду да је слобода која је извојевана завршетком Првог свјетског рата и присаједињењем Војводине Краљевини Србији пролазила кроз разна искушења, али је сачувана као идеал и као „реалан оквир у којем могу да се остваре и друга начела“.

„Наш просперитет градимо у нераскидивом заједништву које нико не може и неће раскинути. И пре свега у апсолутној равноправности свих оних који овде живе, без обзира којој нацији, конфесији или културолошком обрасцу да припадају и у нераскидивом заједиништву са другим деловима наше земље“, рекао је Мировић.

Он је на свечаној академији поводом обиљежавања 100 година од присаједињења 1918.  рекао да је „много дезинтеграционих сила покушавало да одвоје Војводину од Србије, али се показало да је све то било узалуд“.

„Чврсто срасла са другим деловима своје матице, Војводина постоји и даље и у будућност гледа једино као неодвојиви део Републике Србије“, додао је Мировић.

Предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик рекао је да је захвалан предсједнику Србије Александру Вучићу што је организовао да сви Срби заједно прослављају овако важан датум за земљу, који је важан и за Републику Српску.

„Треба да чувамо регионалну стабилност и Дејтонски споразум и да уважавамо међународни контекст, а сада желим да кажем нешто и као Србин. Жао ми је што нисмо зајено, што тада и ми нисмо били у истом овом подухвату“, рекао је Додик.

Он је додао да он „није босански Србин“. „Ја сам Србин и припадам српском народу, пишем српско писмо и осјећам припадност. Не волим када ме неко назива Босанцем, ми смо Срби из Републике Српске и желим да сарадња са Србијом буде још већа“, казао је Додик.

Он је оцијенио да је Србија на добром путу, те да се враћа „својим вреијдностима“, а то показује и овај дан и прослава присаједињења.

„Понекад сам увјерен, када дођем овдје, јер не живим ту сваки дан, да је велики напредак Србије, који ви можда не видите сваки дан. Србија је на путу напретка и то се види за разлику од само прије неколико година“, додао је Додик.

Предсједник Србије Александар Вучић рекао су да је на данашњи дан прије сто гдина „велики људи стварали су велика дела, а срце и памет одговорили су на исти начин“, проглашењем отцјепљења војвођанске области од Аустро Угарске и присаједињења Краљевини Србији.

„Борба за остваривање националних права корз уједињење са Србијом тада постали су стварност. Са поносом можемо да кажем да је јесен 1918. јесен насших највећих успеха и креирање будућности коју и данас желимо“, рекао је Вучић.

Оцијенио је да је данашњи датум „највећи датум у историји Србије“.

Централна прослава обиљежавања стогодишњице завршетка Великог рата и присаједињења Војводине Краљевини Србији одржана је у Новом Саду, где је предсједник Србије Александар Вучић открио споменик краљу Петру Првом Карађорђевићу.

Програм прославе је почео јуче, премијером представе „Светозар“ у Српском народном позоришту и концертима на Тргу слободе.

Вучић: Војводина ће поново бити на челу колоне напретка и просперитета Србије

  • „Лако је имати споменик краљу Петру Првом у било ком граду у централној Србији, али овде у Новом Саду, то је посебна част и нарочити понос”
  • „Срећан сам што су људи аплаудирали док сам говорио о Мађарима: „Нису сви Мађари срећни због 1918. и немогуће је да буду, али они данас, надам се, доживаљавају Србију као своју домовину исто толико колико ми поштујемо њихову огромну љубав према Мађарској и мађарском народу и добро се разумемо, рекао бих никада боље“
  • „Српска држава је снажнија него што је била, успешнија него што је била, поново је почела да побеђује и верујем да ћемо успети да изађемо из ових проблема, да ће резултат на крају – уз све наше муке и проблеме – да смо сачували мир и да је Србија опет победила“

ВЕРУЈЕМ да ће Војводина поново бити на челу колоне напретка и просперитета Србије као што је била раније, а држава ће дати и учинити све што може и више него до сада, поручио је предсједник Србије Александар Вучић, најављујући нова улагања.

У интервјуу за Дневник РТВ поводом 100. годишњице од присаједињења Војводине Србији која је обиљежена данас у Новом Саду откривањенм споменика краљу Петру И Карађорђевићу и свечаном академијом, Вучић подсјећа да је Нови Сад добио три фабрике, колико није за 40 година, које запошљавају 5.000 људи.

„Ваша кућа добија нову кућу, модерну зграду, лепшу и бољу од претходне, коју су агресори срушили. Обновили смо и обнављамо комплетну инфраструктуру, градимо нове путеве, урадићемо брзе саобраћајнице и аутопут према Зрењанину, Зрењанин-Београд. У Зрењанин долази једна од највећих кинеских инвестиција, отворио сам пре неки дан фабрику у Кули, прву после много времена, а Кула је некад била индустријски центар…„, набројао је Вучић.

Указао је да много треба да се уради у Бачкој Паланци, Бачу, Врбасу, Сомбору и Апатину, када је ријеч о Јужнобачком округу, као и у Кикинди.

Зрењанин ће, каже, бити потпуно другачија слика, а са њим и друге општине у средњем Банату, Житиште, Сечањ, Српска Црња…, када „Линлонг” дође и започне посао.

Додао је и да ће Панчево, са доласком ЗФ-а, уз очекивање да ће та компанија доћи са РНД центром, бити потпуно другачији град, а онда остаје да се у јужном Банату уради доста у мањим општинама, попут Алибунара, Пландишта, Ковина…

Радиће се, каже, на развоју туризма, али прије свега на запошљавању, као и на довођењу све више научно интраживачких центара у Војводину, преноси Танјуг.

„То је наша будућност. Верујем да ће Војводина, која је много година, до пре 30 година, била испред централне Србије, а сада не рачунајући Нови Сад, има много сиромашних, уз подршку државе поново бити на челу наше колоне напретка и просперитета. Све што може да уради држава ће увек дати и много више него до сада”, поручио је Вучић.

Како каже, на данашњем обиљежавању 100. годишњице присаједињења Војводине Србији чуле су се јасне поруке да је Србија отаџбина или домовина свима, а не само Србима.

Пресрећан је, каже, поносан и почаствован што је данас открио споменик краљу Петру баш у Новом Саду.

„Лако је имати споменик краљу Петру Првом у било ком граду у централној Србији, али овде у Новом Саду, то је посебна част и нарочити понос”, рекао је Вучић.

Такође, срећан је што су људи аплаудирали када је говорио о Мађарима.

„Нису сви Мађари срећни због 1918. и немогуће је да буду, али они данас, надам се, доживаљавају Србију као своју домовину исто толико колико ми поштујемо њихову огромну љубав према Мађарској и мађарском народу и добро се разумемо, рекао бих никада боље”, оцијенио је Вучић.

Мислим и да са другима – Румунима, Словацима, Украјинцима и Русинима, и Македонцима…. живимо добро, али увек може још боље, каже Вучић.

„Али, они деле све наше проблеме и муке и око жеље за побољшање животног стандарда и око свих других искушења, тешких политичких, кроз које као земља и народ морамо да прођемо”, указао је он.

Коменатаришући актуелну ситуацију на КиМ, Вучић каже:

„Ми ћемо сада као држава и наш народ на КиМ сваког дана, од данас па ко зна до када, морати да се боримо са тим и другим проблемима.То је за нас велики изазов, тешка борба, тешка мука, али ћемо бити уз свој народ и успеваћемо и симболично и суштински ћемо показивати да не могу да угрозе опстанак нашег народа”, поручио је Вучић.

Српска држава је снажнија него што је била, успешнија него што је била, поново је почела да побеђује и верујем да ћемо успети да изађемо из ових проблема, да ће резултат на крају – уз све наше муке и проблеме – да смо сачували мир и да је Србија опет победила.

На констатацију новинара да атмосфера данас у друштву не иде у прилог тези да су Војвођанке прије 100 година биле прве жене у Европи које су добиле право гласа, Вучић каже да не можемо очекивати да данас сви мисле исто, а нарочито не у ери друштвених мрежа.

„Немојте да очекујете да сви мисле исто и немојте да очекујете да је то посебно могуће у ери друштвених мрежа. Не постоји земља у свету у којој та врста етра није затрована јер увек морате да будете криви свима за све”, рекао је Вучић.

Каже да је циљ државе да има нормално друштво које тежи развоју, уз „спуштање страсти када је то могуће”, али не по цијену, истиче, урушавања различитости.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар