РС и матица

Младићева одбрана: По Хагу се јавно говори да је генерал осуђен за Сребреницу без доказа

ДАРКО МЛАДИЋ И АДВОКАТИ АПЕЛОВАЛИ НА ВЛАДЕ СРБИЈЕ И РС ДА МУ СПАСУ ЖИВОТ
  • Инсистирају да двије владе затраже хитно лијечење у Србији. Адвокати су предочили детаљан преглед здравственог стања генерала Младића, које су хашки љекари са доктором Фалкеом на челу прикривали, те упозорили да Ратко Младић може умријети данас или сутра, да га у Хагу лијече „наслијепо“, а хашки љекари играју са његовим здрављем „руски рулет“, али са четири или пет метака умјесто са једним
  • Кобранилац Драган Иветић рекао је да је јуче виши стручни помоћник судије Орија јавно признао да судско вијеће није имало ниједан доказ за састанак у Сребреници на којем је наводно постигнут план да се изврши геноцид у Сребреници, па се умјесто доказа прибјегло закључивању на основу претпоставки
  • Дарко МЛАДИЋ: „Није прошло ни два-три месеца од када су донели пресуду, а већ сами говоре како нису имали доказе за један такав битан део пресуде као што је Сребреница, за коју смо скоро 30 година слушали разне медијске приче, а сада помоћник главног судије на стручном предавању каже да нису имали доказе. Ако ово није скандал, ја не знам шта јесте“

ТИМ одбране генерала Ратка Младић и породица апеловали су данас да владе и предсједници Србије и Републике Српске уложе свој дипломатски утицај у свијету да се генералу Ратку Младићу омогући лијечење у Србији и спаси живот, те упозорили да се у Хагу почело јавно говорити да је генерал осуђен за Сребреницу без доказа.

Адвокати генерала Младића и његов син Дарко Младић на конференцији за новинаре у Београду саопштили су да је на јучерашњем стручном предавању у Хагу Јонас Нилсен, главни помоћник хашког судије Алфонса Орија, јавно рекао да нису имали доказа против Младића за Сребреницу.

Кобранилац Драган Иветић рекао је да је јуче виши стручни помоћник судије Орија јавно признао да судско вијеће није имало ниједан доказ за састанак у Сребреници на којем је наводно постигнут план да се изврши геноцид у Сребреници, па се умјесто доказа прибјегло закључивању на основу претпоставки.

Он је истакао да се не могу прихватити претпоставке о кривици, умјесто доказа и да је ово само признање судског вијећа о озбиљној грешци у правном смислу.

„Озбиљно и тешко болестан генерал Младић је неправилно осуђен и невин човек који треба бити ослобођен оптужби, те подвргнут адекватном лечењу“, рекао је Иветић.

Дарко Младић је нагласио да сада и они који су учествовали у доношењу хашке пресуде против генерала Младића јавно говоре да су осудили човјека без доказа.

„Није прошло ни два-три месеца од када су донели пресуду, а већ сами говоре како нису имали доказе за један такав битан део пресуде као што је Сребреница, за коју смо скоро 30 година слушали разне медијске приче, а сада помоћник главног судије на стручном предавању каже да нису имали доказе. Ако ово није скандал, ја не знам шта јесте“, рекао је Дарко Младић.

Он је замолио владе Србије и Републике Српске, те предсједника Србије и предсједника Републике Српске, да уложе свој дипломатски утицај у свијету да изнесу, путем дипломатске мреже, све ове неспорне чињенице о третману и здрављу генерала Младића у Хагу.

„Да покушамо сви заједно да извршимо притисак на доносиоце одлука тамо не да донесу неку одлуку мимо правде, него да уваже чињенице и да се генералу Младићу омогући лечење у Србији и на тај начин да му се спаси живот. То није само у интересу генерала Малдића и његове породице, него и правде и истине на овим просторима“, рекао је Дарко Младић.

Говорећи о тешком и по живот опасном здравствном стању генерала, Дарко је рекао да постоји опструкција главног хашког љекара Паулуса Фалкеа и другог медицинског особља у притворској јединици у Хагу.

Он је навео да је јасно да мотивација за понашање доктора Фалкеа, који прије пресуде генералу Ратку Младићу није дозволио да га прегледају српски љекари, лежи у томе да се прикрије здравствено стање генерала, како би на силу могла бити донесена хашка пресуда.

Он је рекао да се здравствено стање генерала током времена убрзано погоршавало посебно задњих годину дана, те изразио сумњу да је доктор Фалке стављао наљепнице преко медицинског извјештаја преко назива „инфаркт“ и тако се служио фалсификатима.

„Толико је доказа да су који манипулисали здрављем генерала Младића, да су занемарили своју основну лекарску дужност и да су се послом бавили као џелати, а не као доктори, тако да је право чудо да је генерал Младић уопште жив“, рекао је његов син Дарко.

Он је додао да се породица плаши да је некоме у Хагу, уљкучујући и хашке докторе који су лоше поступали са здрављем генерала, у интерсу да генерал Младић тамо умре и због тога да се не би извршила ревизија овакве скандалозно погрешне пресуде.

Адвокати су предочили детаљан преглед здравственог стања генерала Младића, које су хашки љекари са доктором Фалкеом на челу прикривали, те упозорили да Ратко Младић може умријети данас или сутра, да га у Хагу лијече „наслијепо“, а хашки љекари играју са његовим здрављем „руски рулет“, али са четири или пет метака умјесто са једним.

Они су навели да генерал Младић због више можданих удара и ризика од инфаркта, шума на срцу, као и тенденције ка Алцхајмеровој болести, мора бити хитно хоспитализован и да је вријеме да се заустави злоупотреба хашких љекара.

Адвокати су истакли да је хашка пресуда генералу Младићу најпристраснија и најнеправичнија, те изразили увјерење да ће она путем жалбе бити оборена и да ће генералу Младићу бити омогућен здравствени третман који налаже елементарна људска пристојност.

Главни адвокат Бранко Лукић подсјетио је да је одбрана ове седмице поднијела три поднеска у којима се захтијева хитно пуштање генерала на привремену слободу и његово лијечење у Србији, да се покрене поступак због непоштовања суда против хашких љекара, посебно доктора Фалкеа, као и да се поништи пресуда и обустави процес.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар