РС и матица

Младићеви адвокати траже хитно пребацивање генерала на лијечење у Србији

ДАРКО МЛАДИЋ: НАЛАЗИ СЕ У СИТУАЦИЈИ ДА МУ ЈЕ УГРОЖЕН ЖИВОТ
  • Адвокати: Његово стање је потенцијално опасно по живот. У Србији може да добије посебан третман за своју болест, а пресељење би уклонило и језичке баријере које представљају потешкоће у комуникацији
  • Дарко: Прије нешто више од двије недјеље нашао се у критичном стању и био пребачен у болницу. Послије неколико дана смо добили информацију да се налази у животно опасној ситуацији и до дан данас се полако опоравља. Међутим, јако смо забринути… Не може да устане из кревета, једва говори. Знамо дијагнозу, али не бих да је засад саопштавамо јавности

АДВОКАТИ генерала Ратка Младића, који служи доживотну казну затвора у Хагу, траже његово хитно ослобађање из здравствених разлога.

У захтјеву, који је објављен на веб-страници Међународног механизма кривичних судова, адвокати траже од судија да пусте Младића /82/ на лијечење у Србију због здравственог стања које је потенцијално опасно по живот.

Познато је да Младић пати од когнитивних оштећења и да је најмање два пута ове године био хоспитализован, подсјећа Ројтерс.

Младић служи казну у притворском центру УН у Хагу од правоснажне пресуде након жалбе 2021. године.

Према ријечима његових адвоката, Младић може да добије посебан третман у Србији због своје болести, а пресељење би уклонило и језичке баријере које представљају потешкоће у комуникацији.

Генералов син Дарко Младић рекао је да се његов отац прије нешто више од двије недјеље нашао у критичном здравственом стању и да је био пребачен у болницу.

За РТРС додатно објаснио:

– Послије неколико дана смо добили информацију да се налази у животно опасној ситуацији и до дан данас се полако опоравља. Међутим, ми смо јако забринути с обзиром на то да су прошле двије недјеље а нисмо добили никакве конкретне налазе око тога шта се десило. Знамо само да не може да устане из кревета, да једва говори и знамо дијагнозу, међутим не бих да је тренутно саопштавамо јавности, али углавном он се налази у ситуацији у којој му је угрожен живот.

Дарко је додао да не добијају налазе да би се увјерили колико је ситуација озбиљна и да су из тог разлога тражили да се генерал пребаци на лијечење у Србију.

– Добили смо неке штуре повратне информације, али ми ни даље не добијамо оно што је суштински јако битно, немамо тачне налазе ни када је пребачен у болницу, као и какво је садашње стање. Он је сад нешто боље, али нама је и даље, из овога што смо видјели до сада, јасно да су потребне одређене методе лијечења које он тамо не може да добије и да на неки начин медицинска служба Трибунала крије од нас те налазе, што није први пут. Зато смо се обратили суду, тражили смо пребацивање лијечења у Србију јер изгледа да тамо не може више да добије потребну његу. Тражили смо и да нам се доставе хитно сви његови налази што је он одобрио, сложио се, али ево ми још увијек немамо никакве налазе од тога осим неког, да кажем, описа који је недовољан – рекао је генералов син.

Није познато када ће судије ММКС-а, који се бави Младићевим случајем, одлучивати о овом захтјеву.

(Срна – РТРС)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар