РС и матица

Момир Булатовић сахрањен у родном селу у Кучима, опроштаји и у Подгорици и у Београду

САХРАЊЕН У РОДНОМ СЕЛУ - МОНТЕНЕГРИНИ ОЧЕКИВАНО БЕЗ РЕЧИ И ОБРАЗА
  • Опело одржао митрополит Амфилохије и рекао: Није било лагано носити тај крст који је он понио на својим плећима. Сачувао је Момир свој образ. У најтежем тренутку није изгубио своју душу, то је од огромног значаја не само за њега него и за Црну Гору. Булатовић остао вјеран свом роду и народу
  • Александар ВУЛИН, изразио саучешће породици Булатовић, свим грађанима Црне Горе и свом српском народу, па рекао: Србија памти све и Србија не заборавља ништа. Србија не заборавља ничије добро, Србија не заборавља ничије зло. И сваком се настоји и труди да врати по заслузи. Момир Булатовић је својим животом заслужио захвално сећање… Момир није оклевао да стане уз свој народ када је почео грађански рат у бившој Југославији. Он није тражио оправдања да се склони пред НАТО пактом већ је, опет, био уз свој народ када је почела агресија на СРЈ. И када су разбијали браћу, опет је био уз свој народ
  • Андрија Мандић: „Морам да се опростим од државника, брата и пријатеља. Оно што ће историја морати да призна јесте да је државно руководство у којем је био Момир прво пружило отпор окупацији Балкана и банкарском фашизму. Нажалост, Момир неће дочекати слободу која долази у Европу и свијет, а за коју се борио“
  • Живадин ЈОВАНОВИЋ, у Београду: Момир Булатовић остаће упамћен као политичар и државник широких демократских погледа и човек благе речи, а јаких аргумената. Булатовић био искрено и дубоко опредељен за афирмацију и очување СР Југославије као заједничке државе Србије и Црне Горе

ВИШЕ хиљада грађана из свих крајева Црне Горе и Србије дошло је током преподнева на градско гробље у Подгорици како би изјавило саучешће породици Момира Булатовића, бившег председника Црне Горе и премијера Владе СР Југославије.

Последњу пошту Булатовићу су одали и министар одбране Србије Александар Вулин, Никола Шаиновић, бивши потредседник владе СР Југославије, потпредседник СПС Предраг Марковић, бројни политички представници Црне Горе, пријатељи.

Вулин, који је предводио делегацију Србије на сахрани Булатовића и говорио у име њеног председника, поручио је да је Булатовић заслужио захвално сећање Србије.

„Србија памти све и Србија не заборавља ништа. Србија не заборавља ничије добро, Србија не заборавља ничије зло. И сваком се настоји и труди да врати по заслузи. Момир Булатовић је својим животом заслужио захвално сећање“, поручио је Вулин на сахрани на подгоричком гробљу Чепурци, где су пријатељи и грађани изражавали саучешће породици Момира Булатовића.

Још је додао: „Момир Булатовић није оклевао да стане уз свој народ када је почео грађански рат у бившој Југославији. Он није тражио оправдања да се склони пред НАТО пактом већ је, опет, био уз свој народ када је почела агресија на СРЈ. И када су разбијали браћу, опет је био уз свој народ, а Србија памти добро, памти зло и сваком враћа по животу и по заслузи. Изражавам најдубље саучешће свим грађанима Црне Горе али и свом српском народу, јер је губитак српског народа велики“.

И Андрија Мандић говорио је испред капеле на подгоричком гробљу. И рекао:

Морам да се опростим од државника, брата и пријатеља. Оно што ће историја морати да призна јесте да је државно руководство у којем је био Момир прво пружило отпор окупацији Балкана и банкарском фашизму. Нажалост, Момир неће дочекати слободу која долази у Европу и свијет, а за коју се борио.“

Са градског гробља поворка је у подне кренула ка селу Раће у Кучима, где је Булатовић у 15 часова сахрањен на породичном гробљу.

Опело над гробом одржао је митрополит Амфилохије који је потом рекао:

Није било лагано носити тај крст који је он понио на својим плећима. Булатовић није подлегао искушењима којима сви подлежемо, а то су властољубље и славољубље. Сачувао је Момир свој образ. У најтежем тренутку није изгубио своју душу, то је од огромног значаја не само за њега него и за Црну Гору. Булатовић остао вјеран свом роду и народу..

Комеморација поводом смрти првог изабраног председника Црне Горе и бившег председника Савезне владе СР Југославије Момира Булатовића одржана је у Српској кући у Подгорици.

Истовремено, комеморација поводом смрти Булатовића, који је преминуо у недељу у 63. години, одржана је данас у Комбанк дворани у Београду, а комеморативном скупу присуствовала је премијерка Србије Ана Брнабић.

После одавања почасти минутом ћутања о некадашњем председнику Савезне владе СР Југославије је говорио бивши министар у Савезној влади Живадин Јовановић који је рекао да ће Булатовић остати упамћен као политичар и државник широких демократских погледа и човек благе речи, а јаких аргумената.

Јовановић је истакао да је Булатовић био искрено и дубоко опредељен за афирмацију и очување СР Југославије као заједничке државе Србије и Црне Горе.

Булатовића је описао као државника и човека којег су красили умереност, скромност, одбрана истине и правдољубивост и који државне функције није схватао као привилегију, већ као највећу дужност и част.

Момир Булатовић је био први председник Републике Црне Горе који је изабран на вишестраначким изборима и председник Савезне владе Савезне републике Југославије.

Био је оснивач ДПС-а, СНП-а и НС-а.

http://fakti.org/srpski-duh/momira-bulatovica-u-slavu-ispratili-srbija-i-srpska-crna-gora

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар