РС и матица

На Пештеру одржана тактичка војна вјежба за бојевим гађањем „Садејство 2020“

ДОДИК: ВОЈСКА СРБИЈЕ МОЖЕ ДА УСПЈЕШНО БРАНИ ДРЖАВУ – ПОКАЗАЛА ВЕЛИКУ СПОСОБНОСТ
  • Учествовало око 2.800 припадника јединица копнене војске, ратног ваздухопловства и специјалних снага Војске Србије, са око 40 ваздухоплова и више од 150 борбених и неборбених возила и система
  • Припадници 72. бригаде за специјалне операције и 63. падобранске бригаде реализовали су хеликоптерски десант снага, неутралисање противника и специјални десант, уз коришћење најсавременије балистичке опреме, дронова и модернизованих борбених возила
  • Приказано је дејствовање авиона МиГ-29, Орао и Супергалеб Г-4, хеликоптера Ми-35, Ми-17В5, Ми-8, као и борбених хеликоптера Гама
  • Александар ВУЧИЋ: „Моја порука Бошњацима је да је ово и њихова војска, да је ово њихова земља и огњиште. Не само да нико неће да их дира, већ ће да их брани уколико било ко и било када помисли да их нападне. Ништа није уперено против Бошњака
  • Србија упутила позив свим члановима Предсjедништва БиХ да присуствују војној вjежби, али се одазвао само Милорад Додик

НА ПЕШТЕРУ је завршена здружена тактичка војна вјежба за бојевим гађањем „Садејство 2020“, у којој је учествовало око 2.800 припадника јединица копнене војске, ратног ваздухопловства и специјалних снага Војске Србије, са око 40 ваздухоплова и вше од 150 борбених и неборбених возила и система.

Присуствовали су предсједник Србије Александар Вучић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Србије Ана Брнабић, министар одбране Србије Александар Вулин, начелник генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и други званичници.

Вјежба је почела предајом рапорта предсједнику Србије, који је дао знак за њен почетак.

Учествовали су припадници Ратног ваздухопловства и ПВО са борбеном групом из састава Копнене војске, као и припадници 72. бригаде за специјалне операције, те 63. падобранске бригаде.

Вјежба се састојала од седам секвенци, а приказано је стање обучености команди и јединица Војске Србије у рјешавању тактичких и ватрених задатака током извођења здружене операције са тежиштем на ваздухопловној ватреној подршци снага копнеен војске.

Припадници 72. бригаде за специјалне операције и 63. падобранске бригаде реализовали су хеликоптерски десант снага, неутралисање противника и специјални десант, уз коришћење најсавременије балистичке опреме, дронова и модернизованих борбених возила.

Приказано је дејствовање авиона МиГ-29, Орао и Супергалеб Г-4, хеликоптера Ми-35, Ми-17В5, Ми-8, као и борбених хеликоптера Гама.

По циљевима су дејствовали и артиљеријскоракетни систем Панцир С1 и домаћи Пасарс, а приказан је и велики број модернизованих средстава и средстава из развоја одбрамбене индустрије, која су први пут заједно дејствовала на једној вјежби.

Приказани су и дигитализовани ракетни системи Огањ и Морава, беспилотна летјелица Врабац, борбено роботизовано возило Милош, самоходне хаубице Нора“ и Гвоздика“ и минобацачи, модернизована борбена возила, оклопно возило Лазар 3 и модернизовани тенк М-84.

Вјежба је завршена скоком два припадника 63. падобранске бригаде који су носили заставу Србије и заставу Војске Србије, а приземљили су испред командног мјеста.

Додик: Србија показала да може да брани свој суверенитет

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да данас приказана велика способност Војске Србије охрабрује и пружа поруку да Србија успјешно може да одбрани своју државност и суверенитет.

Додик је честитао је Војсци Србије на успјешно реализованој здруженој тактичкој вјежби за бојевим гађањем.

Он је честитао предсједнику Србије Александру Вучићу на уложеном напору да модернизује Војску.

Додик је захвалио за позив да присуствује данашњој војној вјежби Војске Србије на Пештерској висоравни.

Вучић: Војска Србије је војска и Бошњака који у њој живе

ПРЕДСЈЕДНИК Александар Вучић поручио је данас да Војска Србије није само војска српског народа, већи и свих осталих народа који живе у Србији, те да је обучена да брани сваког становника, без обзира на вјеру и националност.

Вучић је тако одговорио на молбу новинара да прокоментарише реакције да се вјежбом „Садејство 2020“ на Пештеру шаљу „неке поруке“ Бошњацима, који су већинско становништво у том крају.

„Моја порука њима је да је ово и њихова војска, ово је њихова земља и огњиште. Не само да нико неће да их дира, већ ће да их брани уколико било ко и било када помисли да их нападне. Ништа није уперено против Бошњака, ово је бошњачко, колико је и наше и мађарско и сваког другог становника ове земље“, поручио је предсједник.

Он је указао и да је Србија упутила позив свим члановима Предсједништва БиХ да присуствују војној вјежби, којем се, иначе, одазвао само Милорад Додик.

Истакао је да држава, послије много година, улаже много новца у изградњу путева, водовода и канализације у том крају, у шта се, наводи, дуго није улагало.

Вучић указује да је у насељу Карајукића бунари изграђено 17,5 од укупно 22 километра пута и да су људи веома задовољни да се и у њихов крај улаже.

Најавио је да ће бити урађена и водоводна мрежа до Републике Српске, па све према Бољару, до црногорске границе.

Казао је и да ће држава у том крају помоћи мјештанима субвенцијама за набавку стоке, јер већином живе од сточарства.

Рекао је да ће на Пештер доћи поново у марту сљедеће године, како би се увјерио да ли су сви путеви који су планирани за тај крај изграђени.

Навео је да Србија гради пут Нови ПазарТутин од 22 километара, ради се пројекат Нови Пазар-Рибариће, као и РашкажНови Пазар.

Изградњом пута ПожегаИвањицаДуга пољанаБољаре, то ће, каже Вучић, значити да је мјештанима тог краја Београд на два сата и 10 минута.

„Мислим да се сваки Бошњак радује успеху своје земље“, навео је Вучић.

Подсјетио је и да је пре почетка војне вјежбе посјетио бошњачку породицу Шабанреџовић, којој је пожелио још много дјеце.

2 Коментара

Кликни овде да поставиш коментар