РС и матица

„Нећемо се повући и посустати – бићемо све јачи, биће нас све више“

ПРОТЕСТ ПРЕКО 2.500 РУДАРА „ТРЕПЧЕ“ И СТУДЕНАТА У СЈЕВЕРНОЈ МИТРОВИЦИ
  • Студент проректор Универзитета у Приштини Немања БИШЕВАЦ: Студенти су са народом на мирним протестима, неће се повући: одавде нема назад. У 21. веку смо дочекали да наши грађани и студенти у срцу Европе немају хлеб и да брину да ли ће остати гладни. Таксе морају да се повуку, неће нас уплашити и нећемо се повући
  • Потпредсједник Српске листе Игор СИМИЋ:  Срби су јединствени и не мире се са потезима Приштине и њиховим планом – тамо више нема Срба. Приштина не жели да Србима омогући живот достојан човека. И наредни протести ће показати да смо јединствени. Нема више политичких партија, данас смо сви једно и сметамо им данас само због једног – зато што смо Срби и зато што смо своји на своме”

ВИШЕ од 2.500 запослених у комбинату „Трепча”, увек су представљали најснажнији стуб опстанка нашег народа на Косову и Метохији, поручио је данас на мирном протесту Срба у Косовској Митровици радник тог комбината и представник синдикалне организације Драгиша Милојковић.

Наводећи да се они никада нису жалили, нагласио је да драконске додатне таксе значе прекид снабдијевања, неопходног за одржавање производних активности Трепче.

„Нећемо се жалити ни данас, јер као што наши рудари знају да морају да оборе и отопе тоне руда да би пословали, знамо да морамо да се боримо заједно. Ту смо као радници да држави и нашем председнику, који се бори за наше грађане, покажемо да смо јединствени”, објаснио је Милојковић.

„Нека знају да се нећемо повући и посустати. Бићемо све јачи, биће нас све више, сви смо заједно и Трепча је данас уз свој народ”, поручио је он, преноси Танјуг.

Окупљенима се обратио и ректор Универзитета у Приштини са привременим сједиштем у Косовској Митровици Раде Грбић који је истакао да привремене институције у Приштини хоће да им одузму право на образовање и на слободу.

„Уместо да наши студенти стичу знање и вештине у својим учионицама, амфитеатрима, лабораторијама, атељеима, поново су окупљени тражећи да их чују Европа и свет”, рекао је он и апеловао на цијелу свјетску академску јавност и независне интелектуалце.

Како је рекао, желе да им се омогући живот достојан младог човјека, те да студенти не траже ништа више, али да не прихватају ништа мање.

„Нормалан живот, миран сан у студентским домовима, довољно хране у студентским мензама, што је све онемогућено уценама Приштине”, поручио је Грбић.

Студентима је обећао да ће сви професори увијек бити уз њих и да ће им, уз помоћ државе, обезбиједити неопходне услове за студирање.

„А, вас молим да испуњавате наставне обавезе, будете мирни, зрели, достојанствени и паметни, као што сте увек били”, рекао је Грбић и позвао се на речи Доситеја Обрадовића да „нема горих људи од оних који се противе просвећењу и образовању народа, који би да да могу и Сунце угасили”.

„Нека наш пркос, знањем и науком, буде то сунце овде”, рекао је Грбић.

Студент проректор Универзитета у Приштини Немања Бишевац рекао је да су студенти са народом на мирним протестима, да се неће повући и да „одавде нема назад”.

„У 21. веку смо дочекали да наши грађани и студенти у срцу Европе немају хлеб и да брину да ли ће остати гладни. Таксе морају да се повуку, неће нас уплашити и нећемо се повући”, поручио је он.

Потпредсједник Српске листе Игор Симић поручио је да су Срби јединствени и да се не мире са потезима Приштине и њиховим планом – да тамо више нема Срба.

„Досадашњи, као и сви наредни протести који ће уследити, јер Приштина не жели да Србима омогући живот достојан човека показаће да смо јединствени. Нема више политичких партија, данас смо сви једно и сметамо им данас само због једног – зато што смо Срби и зато што смо своји на своме”, рекао је Симић.

Након обраћања, умјесто вечерас, одржан је концерт Амадеус бенда, који је, како је речено, допутовао да подржи српски народ у настојању да остане и опстане на Косову и Метохији.

Упркос хладном времену на протесту се окупило више хиљада људи који захтјевају да Приштина укине дискриминаторске таксе од 100 одсто на робу из централне Србије и омогући Србима нормално снабдијеване намирницама, лијековима…

Грађани су носили транспаренте са истим порукама као и јуче поново тражећи од ЕУ и Америке да реагује: „Хоћемо мир, а не рат”, „ЕУ, отвори очи”, „Бију нас и тероришу”, „Стоп насиљу Приштине”…

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар