РС и матица

Недимовић: Од 3. јануара „Отворени Балкан“ без ветеринарске инспекције на границама

„ТО ЗНАЧИ ДА ХРАНА КОЈА КРЕНЕ ИЗ С. МАКЕДОНИЈЕ НЕ МОРА БИТИ КОНТРОЛИСАНА У СРБИЈИ“
  • Нагласио да Србија 2021. године има укупно пет милијарди долара извоза робе, а да ће само у новом простору, у оквиру „Отвореног Балкана“, имати милијарду евра, те позвао и остале земље региона да се придруже овој иницијативи

МИНИСТАР пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије Бранислав Недимовић рекао је да од понедјељка, 3. јануара, креће пласман робе између чланица иницијативе „Отворен Балкан“, без ветеринарске инспекције на границама.

„Од понедељка креће Отворени Балкан између Србије, Северне Македоније и Албаније, усаглашене су све лабораторијске анализе, тако да на границама нема фитосанитарне и ветеринарске инспекције, а ништа неће бити науштрб квалитета робе“, рекао је Недимовић, за РТС.

То, како је истакао, практично значи да, ако храна крене из Сјеверне Макединије, не мора бити контролисана и у Србији.

Недимовић је навео да прича о иницијативи „Отворени Балкан“ представља договор за будућност и да се тиме руше баријере између Србије, Сјеверне Македоније и Албаније.

Он је рекао да је комплетна размјена између Србије, Сјеверне Македоније и Албаније у сектору за храну износила 420 милиона евра, са границама.

Недимовић је навео да Србија 2021. године има укупно пет милијарди долара извоза робе, а претпоставља да ће само у новом простору, у оквиру „Отвореног Балкана“, имати милијарду евра, те је позвао и остале земље региона да се придруже овој иницијативи

Он је напоменуо да је идентификовано 1.300 запарложених њива у власништву државе, те да је то понуђено на лицитацију, јер је, како је рекао, најскупља њива која се не обрађује.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар