РС и матица

Недимовић: Србија ће извозити храну само земљама „Отвореног Балкана“, БиХ и Црној Гори

НАГЛАСИО ДА ЋЕ СРБИЈА И ДАЉЕ ИМАТИ ХРАНЕ И ЗА ИЗВОЗ И ДА БИ МОГЛА ДА ЈЕ ПРОДАЈЕ МНОГИМА
  • Бранислав НЕДИМОВИЋ: Иако се сви затварају, ми ћемо за наше најближе остати отворени

МИНИСТАР пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије Бранислав Недимовић је рекао да је прехрамбена сувереност Србије неупитна и да грађани немају ни најмање разлога да буду забринути.

Недимовић је истакао да Србија има хране и за извоз, те да је земље широм свијета контактирају да купе одређене количине, али да ће Србија извозити само чланицама „Отвореног Балкана“, БиХ и Црној Гори.

– Иако се сви затварају, ми ћемо за наше најближе остати отворени – рекао је Недимовић за „Политику“.

Он је подсјетио да је Србија у производњи и извозу кључних сировина, прије свега пшенице и кукуруза, међу првих 10 земаља у свијету.

– И поред те чињенице, обезбиједили смо и додатне количине других намирница, како би ту тему ставили у потпуности ад акта – рекао је Недимовић.

Он је напоменуо да је цијена горива и гаса у Србији вишеструко нижа него у неким далеко снажнијим земљама, као и да је Србија обезбиједила довољне количине ђубрива и да не очекује никакве драстичне осцилације.

Недимовић је рекао да је цијена пшенице и других житарица сада на историјским рекордима, те додао да у Србији очекују добре приносе.

Он је истакао да ће смиривање тржишта зависити искључиво од смиривања ситуације у вези са Украјином.

Недимовић је рекао да за Србију нема проблема у ланцу снабдијевања храном, те да свега има у сваком тренутку.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар