РС и матица

Невесиње подигло споменик пуковнику Гушићу који је предводио и војску и народ

ДОДИК: МАЛО ЈЕ ВОЈСКОВОЂА КОЈИ СУ ПОБИЈЕДИЛИ У БИЦИ ПОПУТ МИТРОВДАНСКЕ ОФАНЗИВЕ
  • Када је у јуну 1992. године кренуо егзодус српског народа и војске из долине Неретве, Новица Гушић је 16. јуна на Чобановом пољу код Невесиња рекао да даље нема повлачења. Тог дана је формирана Невесињска бригада и сматра се да је то било пресудно за одбрану источне Херцеговине и Републике Српске
  • И својим надређенима знао је рећи „не“, па је тако током Митровданске битке 1992. године одбио повлачење на резервне положаје уз ријечи: „Немамо резервно Невесиње, па ни резервни положај“

СПОМЕНИК славном команданту Невесињске бригаде Новици Гушићу данас су у Невесињу открили српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, предсједник БОРС-а Миломир Савчић, син легендарног командата Дамјан Гушић, син погинулог борца Александар Зиројевић и један од команданата Невесињске бригаде Ранко Продановић.

Споменик у природној величини постављен је на улазу у бившу касарну „Невесињска пушка“, а рад је познатог академског вајара Бојана Микулића из Бањалуке.

Иницијативу за подизање спомен-обиљежја покренула је општинска Борачка организација, а помогли су општина Невесиње, Електропривреда РС, Електро-Херцеговина, Хидроелектране на Требишњици (ХЕТ) и ХЕ „Дабар“.

Гушић је преминуо у Београду у марту ове године у својој 79-ој години, а сахрањен је у родном селу Братач код Невесиња.

Када је у јуну 1992. године кренуо егзодус српског народа и војске из долине Неретве, Гушић је 16. јуна на Чобановом пољу код Невесиња стао пред војску и народ и рекао да даље нема повлачења.

Тог дана је формирана Невесињска бригада и сматра се да је то било пресудно за одбрану источне Херцеговине и Републике Српске.

Гушић је на челу Невесињске бригаде био и током Митровданске офанзиве у новембру 1992. када је далеко јачи непријатељ доживио тежак пораз од припадника Невесињске бригаде, чиме су сачуване источна Херцеговина и Република Српска.

Гушића је красила велика храброст и одлучност, те је у пресудним тренуцима и својим надређенима знао рећи „не“, па је тако током Митровданске битке 1992. године одбио повлачење на резервне положаје уз ријечи: „Немамо резервно Невесиње, па ни резервни положај“.

Бригада под његовом командом није изгубила ни педаљ територије.    

Додик: Учинио је највише што један човјек и војник може за живота

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је Срни да је мало војсковођа који могу рећи да су побиједили у биткама попут Митровданске офанзиве, а још мање оних који су као пуковник Новица Гушић били команданти не само војске, већ и народа.

«Пуковник Гушић је предводио војску и народ, одбранио земљу и сачувао образ. Више од тога један човјек, војник и војсковођа не може за живота учинити“, рекао је Додик.

Додик је истакао да су заједно с њим у одбрани Невесиња стајали сви – од војника до њихових родитеља, од мајки и сестара до њихове дјеце.

Он је нагласио да је добро што је  Невесиње добило споменик Новици Гушићу који ће стајати као поука свима нама да чувамо Републику Српску, али и као подсјетник непријатељима да никада нису и неће моћи да заузму Невесиње.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар