РС и матица

Није Америка моћна као што би вољела: „Косово“ ни на два гласања није угурала у Интерпол

А ВЕРОВАТНО БИ ТО ЛАКО ОБЕЗБЕДИЛА НЕ САМО 2000. НЕГО И 2005., 2008. ИЛИ 2012.
  • Министар унутрашњих послова Небојша СТЕФАНОВИЋ:  Одбијање захтева за чланство тзв. Косова у Интерпол је велики успех и огроман резултат наше земље
  • У расправи је 10 земаља подржало Србију. У корист Србије су говорили представници Шпаније, Марока, Кипра, Кине, Белорусије, Русије, Намибије, Румуније и Суринама

НИСУ Американци моћни као што су били, као што би вољели да јесу. Зато их ни гласачка и уцјењивачка машинерија не слуша као донедавно.

Захтјев „Косова” за чланство у Интерполу – упркос свему што су чинили да то обезбиједе – није прошао у Генералној скупштини те полицијске интернационале.

Ни у првом ни у другом кругу гласања!

А то би и 2000-те, и 2005-те, и 2008-ме, и 2012-те са лакоћом обезбиједили.

Министар унутрашњих послова Србије  Небојша Стефановић први је прогласио побједу на гласању за чланство такозваног Косова у Интерполу. Он је на Твитеру написао: „Победа”.

Одбијање захтјева за чланство тзв. Косова у Интерпол је велики успјех и огроман резултат наше земље, рекао је Стефановић који је и потпредсједник Владе Србије и министар унутрашњих послова. Нагласио је да је поносан на такав исход и Србију.

„И поред разних покушаја и позивања на неке преседане и праксе које, чини се, покушавали у паузи да издејствују нешто, али то ипак није успело. Наши људи су били веома срчани, сви су се борили, српски грађани могу да буду поносни на тај тим. Тим пре је и ова победа већа за све нас”, рекао је Стефановић.

Упитан да ли ће за новог председника Интерпола бити изабран руски генерал, Стефановић је рекао да има више кандидата, да ће се о томе гласати сутра и да је незахвално сада причати о томе.

На самом засједању у Дубаију заседању Стефановић је оштро реаговао због кршења Резолуције 1244 УН, међународног права, како и самих процедура Интерпола.

У расправи је 10 земаља подржало Србију. У корист Србије су говорили представници Шпаније, Марока, Кипра, Кине, Белорусије, Русије, Намибије, Румуније и Суринама.

Драгишић: Само гласање је насиље над статутом Интерпола

Професор Факултета за безбедност Зоран Драгишић оцијенио је да гласање о пријему Косова у Интерпол представља насиље над међународним правом и статутом Интерпола, те да Србија без обзира на исход гласања нема разлога ни да тугује ни да ликује.

„Стављање ове тачке на дневни ред Генералне скупштине Интерпола противно је статуту Интерпола јер само држава која је пуноправна чланица Уједињених нација и има пун државно-правни капацитет може да буде чланица Интерпола, а Косово то није”, рекао је Драгишић.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар