РС и матица

Њемачки магазин Zuerst: Нови нон-пејпер даје Косову посебан статус, али – унутар Србије

НАВОДНО УВЕЛИКО КРУЖИ ПО КАБИНЕТИМА ЕВРОПСКИХ ПОЛИТИЧАРА
  • Покрајином би управљао гувернер који би истовремено био један од потпредсједника Скупштине Србије
  • Стална Мисија Републике Србије при Уједињеним нацијама наставила би да изражава законодавно, територијално и популационо јединство Републике Србије, а представник самоуправе покрајине Косово постао би стални дио ове мисије

ЊЕМАЧКИ политички магазин Zuerst објавио је нови нон пејпер наводно непознатог аутора који ових дана циркулише по кабинетима европских политичара, а тиче се односа Србије и Косова*.

Тај нон-документ предвиђа потпуни повратак Косова под суверенитет Србије на 99 година.

Магазин напомиње да нон пејпери функционишу као дипломатски пробни балони, па су због тога непотписани, да би се њихова садржина врло лако могла оспорити као нереална.

“Стране су се усагласиле да ће сви грађани на Косову уживати једнака права и слободе без дискриминације и у складу са најбољом праксом утврђеном Универзалном декларацијом о људским правима и оба Устава, са посебном пажњом на 873.000 косовских Албанаца који имају држављанство Републике Србије”, наведено је, између осталог, у приједлогу којег је објавио Zuerst.

Замишљено је да обје стране подржавају стварање признате самоуправе на Косову, укључујући пуно учешће чланова свих националних заједница у доношењу политичких одлука, са кључном улогом ОЕБС у подстицању изборног процеса.

Текстом је предвиђено и да су се “укључене стране сложиле о неопходности одржавања избора на свим нивоима на Косову и у Србији до априла 2022”.

“Под покровитељством укључених страна, постизборно Косово, којим управља покрајински гувернер, оствариће 99 година посебног статуса у Србији. Гувернер истовремено има функцију једног од потпредсједника Скупштине Србије.

Овим нон пејпером предвиђено је да обе стране приступе заједничком тржишту без двоструких царинских поступака, осигуравајући брзи и бесплатни пролазак унутар важећих унутрашњих административних пријелаза.

Укључене стране сложиле су се да самоуправна покрајина Косово има своју заставу и грб који садрже елементе јединства и право да се самостално придружи и присуствује регионалним економским, културним, спортским и образовним форумима, наводи се даље у документу.

Предвиђено је да Стална Мисија Републике Србије при Уједињеним нацијама настави да изражава законодавно, територијално и популационо јединство Републике Србије, а представник самоуправе покрајине Косово постаће стални део ове мисије”.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар