РС и матица

Одбрана институције предсједника Републике Српске је одбрана и саме Српске

БЕОГРАД, ПРЕС-ЦЕНТАР УНС: ТРИБИНА „ПРОЦЕС ПРОТИВ ПРЕДСЈЕДНИКА СРПСКЕ КАО КРАЈ БиХ“
  • Шеф Представиштва РС у Србији Млађен ЦИЦОВИЋ: То је и одбрана уставне позиције Српске у Дејтонској структури БиХ и Дејтонског споразума као међународног правног документа прве врсте и у томе је пријеко потребно разумијевање, сарадња, сагласје, јединство и саборност свих српских политичких субјеката у Српској
  • Амбасадор БиХ у Србији Александар ВРАЊЕШ: Колективни Запад је демонстрира да је спреман да користи различите форме притисака, да одржи БиХ у животу, али су његове акције додатно ослабиле њене темеље. Видимо да они на Западу и те како губе живце и са Српском и са предсједником Додиком. Ту нема бијелих рукавица, то није Бечка конвенција о дипломатским односима – то је колонијална управа
  • Миломир СТЕПИЋ: Свима је јасно да се у случају суђења Додику ради о процесу против Републике Српске. Уствари, ради се о намјери да се Српска на све начине – од Сребренице до покушаја одузимања имовине, па и сада притиска на њену челну личност – развласти
  • Александар ПАВИЋ: Крај БиХ је настао на њеном почетку, она је вјештачка творевина која опстаје само ПОД страним притиском као протекторат, а њеном крају доприноси и процес против предсједника Српске. Он је већ почетак краја БиХ самим тим што је покренут, зато што је врло јасно – ставља се на оптуженичку клупу предсједник Српске, зато што поштује Устав БиХ
  • Милош КОВИЋ: Процес против предсједника Српске је врхунац безакоња и монтираних политичких процеса, на којима је кроз цијели 20. вијек суђено српском народу.Србима се суди због онога што је Кочић назвао идејом ослобођења и уједињења
  • Предраг ЋЕРАНИЋ: Ради се о политичком процесу који има за циљ политичку елиминацију предсједника Српске и дерогирање институција Српске, а зарад ратних циљева Алије Изетбеговића

Извор: РТРС

ПРОЦЕС против предсједника Републике није процес против Милорада Додика, како се жели представити, већ процес против Републике Српске, њених институција и против Дејтонског споразума, речено је на трибини под називом „Процес против предсједника Српске као крај БиХ“ одржавној у Прес-центру УНС у Београду.

Одговор Српске мора бити чврст и јасан, поручено је са скупа, који су у Београду организовали информативно-политички портали „Све о Српској“ и „Факти“ и Представништво Српске у Србији.

Процес против предсједника Српске и спорна предложена резолуција о Сребреници, свјесни су кораци ка дестабилизацији и повећању притиска, оцијенили су учесници скупа.

Крај БиХ је настао на њеном почетку, она је вјештачка творевина која опстаје само страним притиском као протекторат, њеном крају, кажу, доприноси и процес против предсједника Српске.

– Он је већ био почетак краја БиХ самим тим што је покренут, зато што је врло јасно – ставља се на оптуженичку клупу предсједник Српске, зато што поштује Устав, и то се ради од стране, у име неког ко је лажни високи представник – рекао је Александар Павић, политиколог и посланик у Скупштини Србије.

Миломир Степић, геополитичар, наводи да је свима јасно да се ради о процесу против Републике Српске.

– Уствари ради се да се на сваки могући начин – од Сребренице до покушаја одузимања имовине, па и сада притиска на њену челну личност, учини да се Српска развласти, да не значи ништа и да се полако угаси – истиче Степић.

Предраг Ћеранић, декан Факултета безбједносних наука у Бањалуци, нагласио је да се ради о политичком процесу који има за циљ политичку елиминацију предсједника Српске, и, како наводи, дерогирање институција Српске, а зарад ратних циљева Алије Изетбеговића.

Колективни Запад је демонстрирао да је спреман да користи различите форме притисака, да одржи БиХ у животу, али су њихове акције додатно ослабиле њене темеље, оцјењује амбасадор БиХ у Србији Александар Врањеш.

– Видимо да они и те како губе живце и са Српском и са предсједником Додиком. Врло оштро је скоро Марфи запријетио предсједнику Додику у неком твиту од прије пар дана. Ту нема бијелих рукавица, то није Бечка конвенција о дипломатским односима – то је колонијална управа која каже – будите спремни да настрадате – рекао је Врањеш.

Млађен Цицовић, шеф Представништва Републике Српске у Србији, наводи да одбрана институције предсједника Српске јесте одбрана и саме Српске.

– И њене уставне позиције у Дејтонској структури БиХ и Дејтонског споразума као међународног правног документа прве врсте и у томе је пријеко потребно разумијевање, сарадња, сагласје, јединство и саборност свих српских политичких субјеката у Српској – истакао је Цицовић.

Процес против предсједника Српске је врхунац безакоња и монтираних политичких процеса, на којима је кроз цијели 20. вијек суђено српском народу, истиче историчар Милош Ковић.

– Србима се суди због онога што је Кочић назвао идејом ослобођења и уједињења, значи због те жеђи за слободом, због непристајања на то да умјесто нас суштинске одлуке доносе Енглези, Нијемци, Американци – појашњава Ковић.

Политички одговор Српске мора бити чврст и јасан – одупријети се притисцима и правном насиљу, значи сачувати Српску и слободу српског народа у БиХ, због чега је народни скуп „Српска те зове“ веома значајан, истакнуто је на трибини.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар