РС и матица

Ордени СПЦ патријарху Иринеју, Александру Вучићу и Милораду Додику

ПОГЛАВАРУ СПЦ И ПРЕДСЈЕДНИКУ СРБИЈЕ ОРДЕН СВ. САВЕ, А СРПСКОМ ЧЛАНУ ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ – СВ. СИМЕОНА
  • Орден Светог Саве Првог реда патријарху уручио митрополит Дабробосански Хризостом и рекао: Ово је признање за дугогодишњи предани архипастирски рад и мудрост и одговоrност показану на трону предстојатеља СПЦ
  • Синод СПЦ предсједнику Србије Орден Светог Саве додијелио за делатну љубав према мајци цркви, пожртвовано залагање за јединство српског народа и неуморну борбу за целовитост Србије, посебно за очување Косова и Меотхије у њеним границама
  • Патријарх још рекао: „Кажу неки злонамерно да ће Вучић да изда Србију. Ја њих питам – који је доказ, чиме то сведочите? Видите ли колико се човек бори? Да је хтео да изда, могао је то одавно, али он се бори да очува свој народ на КиМ, на светој нашој земљи... Више од 20 година био сам у Призрену, у Призренској богословији, не могу да схватим да Призрен, Пећ, Дечани и друге српске светиње припадају неком народу, а знамо комеНаш народ каже – оно што се силом узме, врати се, али оно што се поклони, не враћа се
  • Патријарх о Ордену Светог Симеона Мироточивог српском члану Предсједништва БиХ: “Оно што Милорада Додика карактерише и на чему смо му захвални јесте што се осећа као део српског народа. Што истиче да су РС и Србија један народ, једна вера, једна традиција и духовно наслеђе. Док је Додика у Бањалуци, дотле ће бити и Републике Српске. Надамо се да ће РС увек имати Милорада Додика који ће водити свој народ путем српских идеала. Хвала на оданости српском народу

ПАТРИЈАРХ Српске православне цркве Иринеј и предсједник Србије Александар Вучић, одлуком Светог архијерејског синода, одликовани су Орденом Светог Саве првог степена, док је српски члан Предсjедништва БиХ Милорад Додик одликован Орденом Светог Симеона Мироточивог.

Орден Светог Саве првог степена је највише признање Српске православне Цркве којим се одликују духовна и световна лица за посебне заслуге за цркву, на духовном, образовном и хуманитарном пољу.

Патријарху СПЦ, одликовање је на свечаности поводом осам вијекова аутокефалности српске цркве, уручио митрополит Дабробосански Хризостом, који је истакао да је Иринеју орден додијељен за “дугогодишњи предани архипастирски рад и мудрост и одговоrност показану на трону предстојатеља СПЦ”.

Поглавар СПЦ је истакао да је орден одликовање њему, свим архијерејима и Српској православној цркви.

Патријарх Иринеј затим је уручио висока црквена признања Александру Вучићу и Милораду Додику.

Предсједнику Србије је, како је речено, орден додијељен за његову дјелатну љубав према мајци цркви, пожртвовано залагање за јединство српског народа и неуморну борбу за цјеловитост Србије, посебно за очување Косова и Меотхије у њеним границама.

Патријарх Иринеј је истакао да му је част да предсједнику, у име цркве, додијели највеће црквено одликовање, што, како је рекао, црква чини са пуно разлога и оправдања.

“Да не помињемо све што неуморно чини и ради. Он је учинио велика дела, не само за наше време и прилике, већ за читаву Србију и њену будућност”, рекао је патријарх Иринеј.

Како је навео, прије предсједника Вучића, Србија је била озлоглашена земља међу земљама Европе и шире, земља геноцида, како су нас представили “пријатељи” који су сва своја недјела приписала српском народу, а српски народ се нашао у једном положају и каквом је мали број народа могао да буде.

“Председник је отворио путеве Србије у Европи и свету. Данас, после његовог труда, о Србији се говори и мисли на други начин. Увиђају људи да није то та Србија коју свет зна. До Вучића, Србија је каскала у свом животу. Његовим трудом и радом, отварањем према свету, покренула се сва привреда у Србији. Кренуло се великим кораком напред”, рекао је српски патријарх.

За то је, подвукао је, потребно много жртве, државничке мудрости и много смисла да се српски народ отвори према свијету.

Навео је да ових дана Србија добија путеве какве је жељела 100 година уназад, уз отварање фабрика, што би, каже, требало да допринесе да се заустави напуштање наше земље.

“Кажу неки злонамерно да ће Вучић да изда Србију. Ја њих питам – који је доказ, чиме то сведочите? Видите ли колико се човек бори? Да је хтео да изда, могао је то одавно, али он се бори да очува свој народ на КиМ, на светој нашој земљи”, нагласио је поглавар СПЦ.

Додао је да је сам више од 20 година био у Призрену, у Призренској богословији, те да не може да схвати да Призрен, Пећ, Дечани и друге српске светиње припадају неком народу, “а знамо коме”.

“Сада се о Србији другачије мисли и говори, посећују је угледне личности света. Председник посећује многе државе и примљен је као државник једне праве државе. Зато каже народ – сила отме земљу и градове. Могу да окупирају као што су учинили, али полако се мисли о Србији мењају. Повлаче се признања”, приметио је патријарх Иринеј.

Он је подвукао да КиМ зависи највише од нас, те поручио да је молба предсједнику да чини убудуће оно што чини данас.

“Наш народ каже – оно што се силом узме, врати се, али оно што се поклони, не враћа се. Не смемо поклонити ниједну стопу наше свете српске земље. Очекујемо договор, али поклон никако”, нагласио је поглавар СПЦ.

Захвалио се предсједнику Вучићу за све што је до сада учинио и замолио да настави истом снагом, силом и аргументима.

“Тако ћемо на неки начин, уз помоћ људи који увиђају правду и истину, а ослањам се и у помоћ наших светих патријарха и других светитеља на КиМ, да кроз њих чувамо КиМ”, рекао је патријарх.

“Захвални за лавовску борбу за српски народ на КиМ, и у то име предајемо му највише одликовање да краси његове груди. За све што чини и што ће чинити у будућности за добро српског народа”, рекао је патријарх Иринеј.

Патријарх: Додик дише српским духом и живи српским идеалима

Будући да је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик већ носилац Ордена Светог Саве првог реда, Свети архијерејски синод СПЦ је одлучио да му уручи Орден Светог Симеона Мироточивог за његову неуморну борбу за РС и српски народ у цјелини,

Уручујући му одликовање, патријарх Иринеј је рекао да Додик “дише српским духом и живи српским идеалима”.

“Оно што га карактерише и на чему смо му захвални јесте што се осећа као део српског народа. Што истиче да су РС и Србија један народ, једна вера, једна традиција и духовно наслеђе. Тиме што то наглашава на сваком месту, Додик учвршћује неподељеност српског народа”, казао је поглавар СПЦ.

Патријарх Иринеј је казао да, док је Додика у Бањалуци, дотле ће бити и Републике Српске.

“Надамо се да ће РС увек имати Милорада Додика који ће водити свој народ путем српских идеала. Хвала на оданости српском народу”, нагласио је патријарх Иринеј.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар