РС и матица

Патријарх Порфирије и мошти Светог владике Николаја Српске на челу Спасовданске литије у Београду

ПОГЛАВАР СПЦ СЛУЖИО ПОМЕН ЖРТВАМА НАСИЉА, А ПОТОМ МОЛЕБАН У ХРАМУ СВ. САВЕ И ОБРАТИО СЕ ВЈЕРНИЦИМА
  • Патријархов викар, владика Петар Топлички, објаснио зашто је патријарх донио одлуку да мошти баш овог светитеља буду на челу литије: Његова светост, патријарх Порфирије је добро сагледао и ослушнуо, добро познавајући срца своје пастве, свог народа да би долазак тако једног дивног светитеља, који је један од наших највољенијих, да би његов долазак обрадовао многе и донио утјеху

БЕОГРАД је обиљежио градску славу – Спасовдан.

Спасовданска литија, на чијем челу је патријарх Порфирије са свештенством СПЦ, прошла је потом централним градским улицама. О Вазнесењске цркве и Теразија до Храма Светог Саве на Врачару.

Испред школе „Владислав Рибникар“ патријарх је служио помен страдалим ђацима, младима убијеним у младеновачким селима и свим жртвама породичног и сваког другог насиља.

На челу литије био је ћивот са моштима Светог Николаја Српског.

Фото: Милош Миливојевић / Танјуг

Патријарх је пред Храмом одслужио молебан и обратио се вјерном народу.

Патријарх је прво нагласио да у овим временима морамо да се држимо заједно и да је Храм Светог Саве наша лична карта.

Додао је да нипошто не смијемо да се одрекнемо своје духовности и традиције, указујући – поводом недавних трагедија – да се морамо штитити међусобно од зла.

– Техника и вештине помажу, али не спасавају и суштинска питања о радости и тузи остају без коначног одговара. Нико нам ништа не може све док се окупљамо у вјери. Сви смо потребни једни другима, морамо се окупљати око светиња. Морамо се допуњавати како би се победило зло.

Истакао је да је потребно да дође до помирења, не до свађе. И закључио:

– Космет је наше срце и морамо да га сачувамо као део Србије!

Фото: Милан Обрадовић / BETAPHOTO

Српска православна црква је уочи кретања литије објавила: С вјером и молитвом, уз Светог владику Николаја, корачајмо београдским улицама ради исцјељења душе и тијела, освећења улица и тргова и за мир међу људима!“

Мошти Светог Николаја Српског стигле су јуче у послијеподневним часовима у Београд, у Храм Вазнесења Господњег гдје је, у присуству патријарха Порфирија, почело празнично бденије са служењем молебна.

Викар патријарха, владика Петар Топлички, објаснио је у разговору за РТС зашто је патријарх донио одлуку да мошти баш овог светитеља буду на челу литије:

– Његова светост патријарх Порфирије је добро сагледао и ослушнуо, добро познавајући срца своје пастве, свог народа да би долазак тако једног дивног светитеља, који је један од наших највољенијих, да би његов долазак обрадовао многе и донио утјеху.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар