Одабрано РС и матица

Перишић: Блинкен је њемачкој министарки Бербок дао нове задатке против Српске

ВЈЕРОВАТНО ПЛАНИРАЈУ ДА МАКСИМАЛНО УБРЗАЈУ СУДСКИ ПОСТУПАК ПРОТИВ ДОДИКА
  • Срђан ПЕРИШИЋ: Блинкен тражи да Њемачка употријеби све полуге моћи којим ће наредних мјесеци да удари на Српску и предсједника Републике Милорада Додика. Видимо да су то економске санкције, као и употреба Кристијана Шмита
  • Може се очекивати и злоупотреба Еуфора од стране Њемачке. Због тога би Влада Српске морала да разговара са Русијом и Кином као сталним чланицама Савјета безбједности УН

ПРОФЕСОР геополитике Срђан Перишић, који је стални колумниста портала Све о Српској, изјавио је да сусрет државног секретара САД Ентонија Блинкена са њемачким министром спољних послова Аналеном Бербок по ко зна који пут говори да је Америка издиктирала нове задатке и обавезе Њемачкој, који се односе и на Републику Српску.

– Они се односе на Украјину, Кину и Републику Српску. Што се тиче Српске, Блинкен тражи да Њемачка употријеби све полуге моћи којим ће наредних мјесеци да удари на Српску и предсједника Републике Милорада Додика. Видимо да су то економске санкције, али и пријетња употребом силе кроз мисију Еуфора, као и употреба Кристијана Шмита – рекао је Перишић.

Према његовим ријечима, њемачке санкције не дају резултате јер се Српска економски окренула Кини, Мађарској, Русији, а, с друге стране, мисија Еуфора је у надлежности Савјета безбједности УН, који на годишњем нивоу анализира и продужава ту мисију.

– Наравно, може се очекивати злоупотреба Еуфора од стране Њемачке. Због тога би Влада Српске морала да разговара са Русијом и Кином као сталним чланицама Савјета безбједности УН – нагласио је Перишић.

Срђан Перишић (Фото: Прес центар УНС)

Једино остаје, додао је он, „употреба Шмита“, а вјероватно је у плану да се судски поступак у Суду БиХ против Додика убрза што је могуће више, како би Шмит послије осуђујуће пресуде могао да дјелује против предсједника Додика.

Државни секретар САД Ентони Блинкен рекао је да је са њемачким министром спољних послова Аналеном Бербок јуче разговарао о томе како ЕУ може да настави да врши притисак на учеснике који „доводе БиХ под велики ризик, нарочито на предсједника Републике Српске Милорада Додика кориштењем свих неопходних алата и јачањем способности мисије за стабилизацију“.

– Веома цијенимо њемачко руковођење када је ријеч о ограничавању одређених финансијских токова према предсједнику Републике Српске /Милораду/ Додику, поновном придруживању и јачању Еуфоровог програма „Алтеа“ – рекао је Блинкен.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар