РС и матица

Почела градња граничног прелаза уз „Братољуб“ – Братунац добија бесцаринску зону

РАДОВЕ ИЗВОДИ ФИРМА „ЕНИКОН – ГРАДЊА“, А БИЋЕ ЗАВРШЕНИ ЗА 350 ДАНА
  • Вриједност пројекта је 14,5 милиона марака, а гранични прелаз и царински терминал, који се граде на братуначкој страни, биће заједнички за БиХ  и Србију
  • Начелник братуначке општине Недељко МЛАЂЕНОВИЋ: „Недавно смо посјетили Пирот у Србији, гдје се налази најбоља бесцаринска зона у Европи. Прошле године имала је промет око милијарду евра. У плану братимљење са том општином, чије руководство жели да помогне Братунцу да реализује идеју бесцаринске зоне на свом подручју“

НАКОН довожења механизације, уређења радилишта и припрема за почетак радова обављених у претходних десет дана, фирма „Еникон –градња“ уведена је у посао и од данас тече рок од 350 дана да изградњу граничног прелаза код новоизграђеног моста „Братољуб“ на Дрини између Братунца у Републици Српској и Љубовије у Србији.

Вриједност пројекта је око 14,5 милиона марака. Гранични прелаз и царински терминал граде се на братуначкој страни, а биће заједнички за обје земље.

Изградњу финансирају заједничке институције БиХ.

„Ово је пројекат од историјског значаја за Братунац и сусједне општине у Српској, као и Љубовију и сусједне општине у Србији. Мост `Братољуб` биће једна од најважнијих комуникација јер се ради о међународном граничном прелазу прве категорије“, рекао је начелник братуначке општине Недељко Млађеновић.

Он је са директором фирме „Еникон-градња“, Мирославом Лазаревићем, озваничио почетак радова на изградњи граничног прелаза.

Општина Братунац планира изградњу бесцаринске зоне, за коју је урађена пројектна документација и у поступку је куповина земљишта.

„Надамо се да ће се то комплетирати и да ће допринијети развоју не само Братунца, него цијеле регије. Инвеститори су заинтересовани за изградњу привредних објеката на подручју наше општине“, рекао је Млађеновић.

Он је истакао да ће бесцаринска зона у Братунцу бити прва те врсте у Републици Српској, док у Федерацији БиХ постоје четири.

„Недавно смо посјетили Пирот у Србији, гдје се налази најбоља бесцаринска зона у Европи. Прошле године имала је промет око милијарду евра“, навео је Млађеновић и додао да је у плану братимљење са том општином, чије руководство жели да помогне Братунцу да реализује идеју бесцаринске зоне на свом подручју.

Лазаревић је најавио да ће радови на изградњи граничног прелаза бити завршени до прољећа наредне године.

„Читав комплекс се налази на површини 30.000 метара квадратних и имаће објекте за смјештај царинских и полицијских служби БиХ и Србије, инспекцијске органе и све остале пропратне садржаје“, рекао је Лазаревић.

Према његовим ријечима, тренутно се обављају земљани радови и насипање платоа, након чега ће почети грађевински радови.

Изградња „Братољуба“ почела је у октобру 2015. а завршена у мају 2017. године.

Мост је дуг 227 метара, а његову изградњу, која је коштала 13 милиона евра, финансирала је Србија.

Република Српска је финансирала изградњу приступног пута до граничног прелаза са лијеве стране Дрине.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар