Одабрано РС и матица

„Политика“: Српска ће скупштинском резолуцијом подржати борбу Србије за свој суверенитет и границе

„ФОРМАЛНИМ ОСУДАМА БЕЗ САНКЦИЈА ЗАПАД САМО ДАЈЕ ЛЕГИТИМИТЕТ АЛБАНСКОМ НАСИЉУ“
  • У предложеном документу се указује на потребу мирног решавања свих спорова уз поштовање достојанства сваког народа, те поздравља „право Републике Србије да брани право на опстанак српског народа на Косову и свој територијални интегритет и суверенитет који је загарантован међународним правом, уколико се косовски Албанци и њихове власти одлуче за употребу насиља”

Извор: Политика

НА НАРЕДНОМ заседању Народне скупштине Републике Српске наћи ће се резолуција о заштити Срба на Косову и Метохији и територијалном интегритету и суверенитету Србије.

У резолуцији, која би требало да буде усвојена у наредним данима, осуђује се константно кршење људских права Срба и другог неалбанског становништва на Косову, посебно кршење права на живот и права на имовину, од стране косовских Албанаца и њихових власти.

Представници међународне заједнице позивају се да „озбиљно осуде кршење људских права Срба и неалбанског становништва на Косову, укључујући и осуду недавне прекомерне употребе силе од стране косовске полиције приликом насилног уласка у општинске просторије у Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу”.

„Формалним осуђивањем без санкционисања само се даје легитимитет насиљу”, наводи се у предлогу резолуције у којој се међународни представници позивају да спрече присвајање и уништавање српске културне баштине на КиМ.

Скупштина РС планира да пружи подршку напорима Републике Србије у очувању територијалног интегритета и суверенитета загарантованих међународним правом и Резолуцијом 1244.

„Апелујемо да дипломатски представници ЕУ и САД изврше већи притисак на косовске Албанце да се примени Бриселски споразум у којем се предвиђа успостављање заједнице општина у којима Срби чине већинско становништво на Косову”, наводи се.

У документу се указује на потребу мирног решавања свих спорова уз поштовање достојанства сваког народа, те поздравља „право Републике Србије да брани право на опстанак српског народа на Косову и свој територијални интегритет и суверенитет који је загарантован међународним правом, уколико се косовски Албанци и њихове власти одлуче за употребу насиља”.

У образложењу резолуције, чији је предлагач председник Скупштине РС Ненад Стевандић, наводи се да већински Албанци подржани од својих институција и охрабрени млаким реакцијама међународне заједнице настоје што више да отежају живот Срба и присиле их да се сами иселе у централну Србију и додаје: „Бројни су случајеви застрашивања, пребијања, хапшења, отмица, убијања и злостављања Срба, уништавања имовине, уништавања српских православних цркава и манастира.”

Председник РС Милорад Додик оценио је да понашање Кфора показује да његово присуство не гарантује безбедност Србима и истакао да је „потпуно непримерена реакција припадника Кфора према голоруком српском народу који брани своје право на живот”.

„За тренутну ситуацију искључиво су одговорни представници међународне заједнице, који, не поштујући међународно право и потписане споразуме, креирају неодржива решења”, каже Додик.

Председништво опозиционог ПДП-а донело је закључак у којем се наводи да међународна заједница треба да обезбеди равноправну преговарачку позицију за Београд и Приштину, као и да обезбеди да такозвана власт у Приштини испуни преузете обавезе, попут формирања Заједнице српских општина. „Ужаснути смо насиљем над Србима на КиМ од стране албанских екстремиста и такозване јединице Росу, уз присуство припадника Кфора који би требало да осигурају мир и стабилност”, наводи се у закључцима ПДП-а.

Младен Кременовић

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар