РС и матица

Порфирије: Не прихватајмо ултиматуме који подразумевају поклањање и одрицање од себе и свога

СОМБОР: ДРЖАВНО ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА СЈЕЋАЊА НА СТРАДАЛЕ У АГРЕСИЈИ НАТО
  • Патријарх Порфирије: Неки би хтели да и наш народ поново преко реда гурну у сукобе. Други, пак, не схватају да је хришћански Бог Бог љубави и мира, а да црква живи и сведочи мир  

ПАТРИЈАРХ српски Порфирије одржао је помен жртвама НАТО бомбардовања, након чега је рекао да је била ријеч о „најнесразмјернијем сукобу откако је свијета и вијека“.

– Сабран на молитву за пострадале у нечовечној и противправној агресији највеће војне силе у историји у најнесразмернијем сукобу, у најнесразмернијем односу снага на бојном пољу откако је света и века. На данашњи дан 1999. године у истим овим раним вечерњим сатима пала је прва бомба и почела су прва разарања наше дивне отаџбине и имовине као и наших живота. Убијен је први Србин Радован Медић, први од више стотина убијених и рањених – рекао је Патријарх ма обиљежавању Дана сјећања на страдале у НАТО агресији на СР Југославију који је одржава у Сомбору.

Опомињемо и себе и друге да је и нашем народу, каже патријарх, али и читавом свијету најпотребнији од свега мир и међусобно разумијевање.

– Свест о томе да места има за сваку живу душу под капом небеском и за сваки народ да организује свој живот онако како му највише одговара – навео је патријарх Порфирије.

Истакао је да у Европи траје војни сукоб који пријети да у свој вртлог увуче читав свијет.

– Молимо се да се тамо где се води рат, престане оружје које сеје смрт и пролива недужна крв – поручио је патријарх.

Градимо и чувајмо најпре Божји мир у себи, каже патријарх Порфирије, па ћемо онда моћи да се миримо и са другима, са нашим ближњима, пријатељима, колегама, свима, а онда ћемо моћи да будемо истински благовијесници мира.

– Молимо се и боримо се да се наша страдања не понове ни нама нити било коме другоме. Истрајмо упорно на путу разговора, дијалога, који има за циљ макар елементарно међусобно разумевање међу људима. Али не прихватајмо ултиматуме или уцене по било коју цену. Ултиматуме који подразумевају поклањање и одрицање од себе и свога – казао је патријарх.

Ако се овде опет покрене спирала зла, каже патријарх, нема сумње и нису потребни аргументи да ћемо сви бити потпуни губитници.

Патријарх је рекао и да би неки хтели да „и наш народ поново преко реда гурну у сукобе“.

„Други пак, не схватају да је хришћански Бог Бог љубави и мира, а да црква живи и сведочи мир, они захтевају од цркве да својим ставовима и изјавама да покриће онима који би да нас гурну у међусобне неспоразуме, ратове и сукобе“, казао је он.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар