Одабрано РС и матица

Послије Матвијенко, у Бањалуку стиже и Лавров – отварају ли врата посјети самог Путина?

МИЛИВОЈЕВИЋ: ПОСЈЕТА РС БЕЗ ПОСЈЕТЕ БиХ БИЛА БИ ПРЕСЕДАН, А ОН САДА НИЈЕ МОГУЋ
  • Доктор политичких наука из Бањалуке Владе СИМОВИЋ:  „Путинова посјета била би велики подвиг политике РС, јер је ријеткост да лидер једне од најмоћнијих свјетских сила посјети један релативно мали и у међународним односима не толико битан регион. Нема сумње, била би велики политички успјех Српске и давање снажне поруке о дипломатскм присуству Русије на овом простору“
  • Почетком јуна 2017. Милорад Додик се састао са Путином током посјете Русије, гдје је учествовао на Санктпетербуршком међународном економском форуму. Предсједник Српске је тада истакао да је руског лидера позвао да посјети Бањалуку „у једној од фаза реализације пројекта изградње Српско-руског православног центра, који подразумијева и изградњу руске православне цркве са различитим садржајима”

ДВОДНЕВНА посјета Валентине Матвијенко, десне руке предсједника Русије, и могућност да Бањалуку наредног мјесеца посјети Сергеј Лавров, министар спољних послова Русије, намећу питање да ли двоје руских званичника заправо отварају врата за посјету и самог Владимира Путина.

Таква могућност подијелила је и саме политичке аналитичаре, при чему једни сматрају као реалном могућношћу да овај дио Балкана посјети руски лидер, док други вјерују да су БиХ и Српска ипак премали „залогај“ за свјетског моћника.

Доктор политичких наука из Бањалуке Владе Симовић каже за Српскаинфо да је за мали простор какав је Република Српска, и који није толико битан у међународним односима, веома значајно што су га посјетили високи званичници једне од најмоћнијих свјетских сила, те дали велику политичку и дипломатску подршку. То, сматра Симовић, отвара простор и за долазак самог Путина.

– Његова посјета била би велики подвиг политике РС, јер је ријеткост да лидер једне од најмоћнијих свјетских сила посјети један релативно мали и у међународним односима не толико битан регион. Нема сумње да би Путинова посјета била велики политички успјех Српске и давање снажне поруке о дипломатскм присуству Русије на овом простору – сматра Симовић.

Он се уједно осврнуо и на негативне коментаре који су поводом говора Валентине Матвијенко у парламенту БиХ услиједили од стране бошњачких политичара. Симовић, наиме, сматра да је њен говор био одговоран, одмјерен и у потпуности за добробит БиХ.

– Брину ме осуде које су дошле из федералног Сарајева на њену изјаву да је у БиХ вођен грађански рат. Овдје јесте вођен грађански рат и висока званичница Руске Федерације је то само истакла. Оно што је најбитније јесте да је она послала снажну поруку да БиХ треба да врати свој суверенитет и у потпуности га контролише. То није могуће док се не ријеши проблем присуства ОХР – истиче Симовић.

Владе Симовић

Политички аналитичар из Београда Цвјетин Миливојевић, с друге стране, истиче да је несумњиво да већина грађана РС, а посебно њена власт, прижељкују да се деси Путинов долазак. То је, ипак, по његовом мишљењу, превелик залогај.

– Један од разлога је што иду избори почетком октобра у БиХ, а да не говорим о томе да би долазак Путина једном ентитету, а не читавој држави, био преседан. Мислим да у овом тренутку тај преседан није могућ. Долазак Лаврова ми се чини остварљивијим, поготово у свјетлу чињенице да је РС у Народној скупштини изгласала Резолуцију о војној неутралности, што у сваком случају показује да је РС брана евентуалним покушајима насилног приступања БиХ НАТО-у – наглашава Миливојевић.

Такође истиче да у изјавама Валентине Матвијенко у Сарајеву није било ничег агресивног, како су то окарактерисали политичари у Федерацији БиХ.

– Отворена жеља Русије, као и Турске, да има свој утицај и интерес у БиХ је више него легитимна. Уосталом, сва три конститутивна народа у БиХ су изабрали свог првог политичког пријатеља. Први политички пријатељ бошњачке елите је Турска, први политички пријатељ Хрватске су Њемачка и Америка, док је први политички пријатељ Срба, осим Србије – Русија. Легитимна је воља бошњачког народа да оснаже везе са Турском, као што је и легитимна воља српског народа да оснаже везе са Русијом – закључује Миливојевић за Српскаинфо.

Почетком јуна 2017. Милорад Додик се састао са Владимиром Путином током посјете Русије, гдје је учествовао на Санктпетербуршком међународном економском форуму.

Предсједник Српске је тада истакао како је са Москвом постигнут висок степен сагласности, те да је руског лидера позвао да посјети Бањалуку “у једној од фаза реализације пројекта изградње Српско-руског православног центра, који подразумијева и изградњу руске православне цркве са различитим садржајима”.

Састанци су такође одржани у септембру 2016. и у мају 2014.

https://srpskainfo.com/odskrinuta-vrata-za-putina-dolazak-matvijenkove-i-lavrova-nagovjestaj-politickog-zemljotresa-u-bih/

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар