РС и матица

Потврђена оптужница против Тачија – поднио оставку и иде у Хаг пред америчку `правду`

ОН, КАДРИ ВЕСЕЉИ И ОСТАЛИ ИЗ УЧК ОПТУЖЕНИ И ЗА 100 УБИСТАВА

Кадри Весељи и Хашим Тачи

  • Изјавио у Приштини: „Прије неколико тренутака званично сам обавијештен да је претпретресни судија Специјализованих већа потврдио оптужницу против мене. Ово нису лаки тренуци за мене, моју породицу и вас који сте ме подржали. Блиско ћу сарађивати са правдом и од овог тренутка сам доступан правди
  • Тачи, Весељи и други оптужени за низ злочина против човјечности и ратних злочина, укључујући убиства, присилни нестанак особа, прогон и мучење. Злочини укључују стотине идентификованих жртава косовских Албанаца, Срба и Рома и политичких противника
  • Влада Косова*: Нико не може судити о нашој борби за слободу

ОПТУЖНИЦА за ратне злочине Специјалног тужилаштва потврђена је и против косовског предсједника Хашима Тачија, након чега је он поднио оставку на ту функцију.

Хашим Тачи је оптужен за ратне злочине и злочине против човјечности.

Он је на ванредној конференцији за медије рекао, да је обавијештен да је потврђена оптужница против њега у Специјалном суду за ратне злочине и додао да ће се одазвати позиву, након чега је поднио оставку.

Прије неколико тренутака званично сам обавијештен да је претпретресни судија Специјализованих већа потврдио оптужницу против мене. Ово нису лаки тренуци за мене, моју породицу и вас који сте ме подржали. Блиско ћу сарађивати са правдом и од овог тренутка сам доступан правди“, казао је Тачи.

Позвао је грађане Косова да данас, више него икада, не губе наду, стрпљење и вјеру.

Позивам вас да размислите о томе колико смо као нација стекли у ове три деценије“, рекао је Тачи.

Оценио је да је оптужница против њега и његових другова мала цијена „коју морамо платити за слободу наше земље“.

Поносан сам што смо се са међународном заједницом и нашим савезницима борили против геноцида, против Милошевића и изборили своју слободу“, рекао је Тачи.

Специјални суд такође је потврдио оптужницу против предсједника Демократске партије Косова Кадрија Веселија.

Весељи је изјавио да је јуче обавијештен о потврђивању оптужнице и да је предузео неопходне мјере да добровољно отпутује у Хаг како би одговорио на оптужбе.

Канцеларија специјализованог тужиоца саопштила је раније да је 24. априла послала Специјализованим коморама Косова, са седиштем у Хагу, оптужницу са десет тачака на разматрање, у којој су Тачи, Весељи и други оптужени за низ злочина против човјечности и ратних злочина, укључујући убиства, присилни нестанак особа, прогон и мучење.

„Хашим Тачи, Кадри Весељи и други осумњичени кривично су одговорни за приближно 100 убистава. Злочини укључују стотине идентификованих жртава косовских Албанаца, Срба и Рома и политичких противника“, наводи се у оптужници.

Влада Косова*: Нико не може судити нашој борби за слободу

Влада Косова* је данас саопштила да „дубоко вјерује у праведну борбу Ослободилачке војске Косова (ОВК) за слободу земље“.

Влада Косова* је поводом потврђивања оптужница против предсједника Косова, Хашима Тачија, и предсједника Демократске партије Косова, Кадри Весељиа, у саопштењу оцијенила да „нико не може судити о нашој борби за слободу“ која је „један од најсвјетлијих периода у историји“.

„Ослободилачка војска Косова се борила за ослобађање наше земље, за заштиту прага, а не у страним земљама, и као таква уживала је подршку међународне заједнице која је кулминирала НАТО бомбардовањем“ 1999. године, наводи се у саопштењу.

Влада Косова указује и да се нико не може сматрати кривим без коначне одлуке надлежних органа правосуђа.

Носиоци институција као и грађани Косова увијек су били и настављају да буду примјер поштовања и сарадње с локалном и међународном правдом“, оцијенила је у саопштењу Влада Косова.

(Бета)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар