РС и матица

Примаков је заокретом изнад Атлантика показао пут и Русији и Србији

У РУСКОМ ДОМУ У БЕОГРАДУ ОТКРИВЕНА БИСТА ВЕЛИКОМ РУСКОМ ДРЖАВНИКУ
  • Александар Вучић: „Његов демарш 1999. године, познат као заокрет изнад Атлантика био је потпуни заокрет у спољној политици Русије. Ми у Србији искрено ценимо све што је урадио за Русију, али и за наше право да постојимо и будемо своји на своме
  • Александар Боцан-Харченко: „Јевгениј Примаков је имао способност да гледа више деценија унапред, а његов концепт мултилатерализма данас је темељ међународне политике”

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је данас у Београду да је бивши руски премијер Јевгениј Примаков оставио неизбрисив траг у светској политици и да су грађани Србије осетили важност његове борбе за правду и правичност.

На церемонији откривања бисте Примакову у Руском дому, Вучић је рекао да је његов „заокрет изнад Атлантика” 24. марта 1999. године, када је одустао од планиране посете Вашингтону због почетка бомбардовања Југославије, много значио за Србију.

„Његов демарш 1999. године, познат као заокрет изнад Атлантика, за Србију је много значио, али то је био и потпуни заокрет у спољној политици Русије који јој и данас омогућава да сачува стабилност упркос бројним изазовима”, казао је Вучић.

Он је навео да снага Русије 1999. године и данас нису за поређење и оценио да је политика Примакова била далековида пошто је предвидео настанак мултиполарног света.

„Ми у Србији искрено ценимо све што је урадио за Русију, али и за наше право да постојимо и будемо своји на своме”, рекао је председник Србије.

Амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко рекао је да је Примаков био велика личност и да протоком времена долази до изражаја његова „величанственост и значај” као политичара, дипломате, научника и хуманисте.

„Јевгениј Примаков је имао способност да гледа више деценија унапред, а његов концепт мултилатерализма данас је темељ међународне политике”, казао је Боцан-Харченко, преноси Бета.

Бисту Примакову открили су његова удовица Ирина Примакова и аутор Андреј Тиртишников.

Примаков је био премијер Русије од септембра 1998. до маја 1999. године, а претходно је од јануара 1996. био шеф дипломатије.

http://fakti.org/serbian-point/primakov-je-zaokretom-iznad-atlantika-pokazao-put-i-rusiji-i-srbiji

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар