Видео РС и матица

Раковић: Доктрина одбране Србије подразумева и одбрану Републике Српске

СРПСКИ ИСТОРИЧАР У СВОЈЕ ИМЕ - У МАКЕДОНСКОЈ ЕМИСИЈИ „ВО ЦЕНТАР“ АУТОРА ВАСКА ЕФТОВА
  • Александар РАКОВИЋ: Србија, Српска и Црна Гора треба да буду заједно, а Македонија – ако жели са Србима
  • Редовно стање из 1918. нарушено је 1991/92. и 2006. разбијањем југословенске државе, сада је у току процес повратка редовног стања које би се обавило уједињењем Србије, Црне Горе и Српске, а ако би се Македонија томе прикључила – у асиметричном виду – тиме би био обједињен простор око 60% некадашње Југославије
  • Бугари су својом кривицом доживели бродолом у Македонији. Српство и македонизам могу заједно, док се бугаризам и македонизам косе. Македонци  су се обликовани као културолошки Југословени... Поједини утицајни српски интелектуалци имали су намеру да помогну ВМРО-ДПМНЕ да оконча свој вишегодишњи пут заокрета из пробугарске партије у пројугословенску којој је Србија најближа Македонско-бугарска језичка блискост показала се као недовољна спона су српско-македонске културолошке блискости биле важније
  • Ефтов је питао Раковића шта се догодило у Црној Гори након изборне победе српског народа 30. августа 2020. и да ли су британске службе у оквиру Митрополије црногорско-приморске одиграле најважнију улогу у ревизији изборних резултата? Раковић је казао да му није познато деловање британских служби у оквиру Митрополије црногорско-приморске, да је неко одатле имао скривени План Б с којим остали актери са српске стране нису били упознати, али да се Демократски фронт враћа у игру

У ПОЗНАТОЈ македонској емисији „Во центар“ Васка Ефтова гост је био српски историчар др Александар Раковић.

Врло занимљив разговор о разним темама трајао је један сат.

Раковић је у емисији више пута истакао да говори само у своје име и да износи сопствене ставове.

На питање Ефтова да ли је идеолог Српског света, као што пише загребачка, подгоричка и сарајевска штампа, Раковић је одговорио да му је комплимент што загребачке, подгоричке и сарајевске новине пишу да је идеолог Српског света.

Раковић је казао да је о новом уједињењу Србије, Црне Горе и Српске почео јавно да говори 2013-те, да у својим књигама о томе пише од 2015-те, а да је у међувремену та идеја ушла у главни ток српске јавности.

Притом, Раковић је подсетио да је „Српски свет“ односно „Српски свијет“ појам који је постао популаран откад је Национална ИН4С телевизија почела да емитује истоимену емисију на Видовдан 2020.

Од момента када су тај став о српском уједињењу, па и кроз појам Српски свет, од 2020. почели да заступају неки министри у Влади Републике Србије – то више није само став из научне литературе, са стручних скупова, разних форума и дискусија с колегама који се исто залажу за српско уједињење – нагласио је Раковић.

С тим у вези, Ефтов је потом казао да је бугарски историчар Војин Божинов недавно у својој књизи објавио да су Раковићеви путокази за српско деловање у Републици Македонији опасност за бугарске интересе.

Раковић је открио да је колеги Божинову одговорио научном критиком, да би Бугари разумели како су својом кривицом доживели бродолом у Македонији. Наиме, српство и македонизам могу заједно, док се бугаризам и македонизам косе. Даље, да су Македонци  обликовани као културолошки Југословени.

Македонско-бугарска језичка блискост показала се као недовољна спона док су српско-македонске културолошке блискости биле важније.

Ефтов је питао Раковића и о његовим честим јавним наступима у Републици Македонији док је на власти био ВМРО-ДПМНЕ.

Раковић је одговорио да је то сасвим нормално јер су поједини утицајни српски интелектуалци имали намеру да помогну ВМРО-ДПМНЕ да оконча свој вишегодишњи пут заокрета из пробугарске партије у пројугословенску којој је Србија најближа.

Даље, Раковић је подсетио Ефтова да је у својим књигама писао како у новим интеграцијама Србије, Црне Горе и Српске треба да има места и за Републику Македонију уколико Македонци желе будућност са Србима.

Ефтов је узвратио питањем да ли је и Македонија део Српског света, на шта је Раковић одговорио да су Срби и Македонци браћа и да не морају све наше интеграције бити везане само за српске државе Србију, Црну Гору и Српску.

Следеће питање било је везано за Републику Српску и њено раздруживање с Федерацијом Босне и Херцеговине, за коју је Раковић казао да ће се одвијати мирним путем.

Ефтов је указао на опасност да дође до сукоба ако се Сарајево томе буде противило, али је Раковић одговорио да је то мало вероватно. Притом, подсетио је Раковић, доктрина одбране Србије подразумева и одбрану Републике Српске.

У Србији, казао је Раковић, Српску видимо као нашу земљу.

Ефтов је питао Раковића шта се то догодило у Црној Гори након изборне победе српског народа 30. августа 2020. и да ли су британске службе у оквиру Митрополије црногорско-приморске одиграле најважнију улогу у ревизији изборних резултата?

Раковић је казао да му није познато деловање британских служби у оквиру Митрополије црногорско-приморске, али да је неко одатле имао скривени План Б с којим остали актери са српске стране нису били упознати. У томе су извесно улогу имале и стране амбасаде, а у овом моменту не може се до краја објаснити како се одвијала постизборна превара јер не располажемо довољним бројем чињеница. Но, после почетног шока, српски политички представници посебно оличени у Демократском фронту почели су да преузимају позиције по ширини и дубини власти, те су сада прилике боље него што су биле.

Раковић је казао да се Србија изборила за то да говори о својим интересима у Црној Гори, а они су највише везани за српски народ и Српску православну цркву.

На питање Ефтова зашто, када говори о троуглу Београд–Бањалука–Подгорица, не говори и о Приштини, Раковић је одговорио да је Косово и Метохија неотуђиви део Републике Србије.

Ефтов је на то узвратио питањем да ли је Србија спремна да одговори уколико оружане снаге Албанаца изађу на административне линије и запоседну север Косова и Метохије?

Раковић је казао да је сигуран да ће Србија свим демократским средствима бранити српски народ на Косову и Метохији, а да та демократска средства извесно подразумевају и употребу силе уколико Срби буду угрожени.

Раковић је рекао и да је најбоље да се српско-албанско питање решава за столом, у пакету од Улциња до Прешева, чак и новим међудржавним разграничењем где је то могуће, с тим да би Косово и Метохија у целости остали саставни део Републике Србије.

Ефтов је још питао да ли Александар Вучић и Србија преко вакцина спроводе експанзионистичку политику према суседима, а Раковић је одговорио да Србија само помаже браћи и комшијама из најбоље намере.

Нагласио је да су прилике у Србији сада боље него у суседству, да се осећа полет и пораст самопоуздања, чак и супериорности српског народа, али да се то користи само за добробит других.

Раковић је закључио да је редовно стање из 1918. нарушено 1991/92. и 2006. разбијањем југословенске државе и да је сада у току процес повратка редовног стања које би се обавило уједињењем Србије, Црне Горе и Српске, а ако би се Македонија томе прикључила – у асиметричном виду – тиме би био обједињен простор око 60% некадашње Југославије.

Васко Ефтов је закључио да су се те Раковићеве идеје, када их је пре неколико година слушао, чиниле као опасне, а сада то више не изгледа баш тако јер су се у међувремену догодили многи преокрети на међународном плану, па чак и нон-пејпер документи из структура Европске уније који се с тим виђењем подударају.

https://www.in4s.net/video-rakovic-srbi-ujedinjeni-a-i-makedonci-s-nama-ukoliko-zele/

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар